Ο Γ.Πανούσης καλεί τον Αλέξη Τσίπρα σε σωτήρια παραίτηση «Ο ηγέτης αυτοθυσιάζεται πριν τον πυροβολήσουν πισώπλατα οι «σύντροφοί» του».

Πάγκαλος: Γιατί να μην μας κυβερνά ο αξιοπρεπής Μητσοτάκης αντί του γελοιωδέστατου Τσίπρα;

Παραίνεση να τερματίσει την Πρωθυπουργική του θητεία, χωρίς αποτυχίες και προδοσίες στο εσωτερικό της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει με ανοιχτή του επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και καθηγητής της Εγκληματολογίας.

Το κείμενο του πρώην υπουργού, που δημοσιεύτηκε χθες Τετάρτη στο anoixtoparathyro.gr, τιτλοφορείται «Σήμα Κινδύνου». Σε αυτό, ο κ. Πανούσης δεν κατονομάζει σε κανένα σημείο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά αναφέρεται σε αυτόν χρησιμοποιώντας τους όρους «Ηγέτης», «Κυβερνήτης» και «Αρχηγός».

Ο κ. Πανούσης ξεκινάει με τα λόγια του λογοτέχνη Δ. Πιστικού. «Το θέμα μας είναι όταν έρθει η ώρα να γίνει απογραφή να είσαι βέβαιος πως όσα αφήνεις πίσω είναι καλύτερα από όσα βρήκες», γράφει τονίζει όμως ότι «δεν είναι αυτό το θέμα μας».

«Το προφίλ του Ηγέτη δεν το φτιάχνουν ούτε [πρέπει να] το χειρίζονται οι image makers αλλά ο ίδιος. Ή, καλύτερα, ο φωτεινός εαυτός του. Ο υπερήφανος, ενάρετος, δίκαιος, μεγαλόκαρδος, σώφρων και άξιος εαυτός του που έχει μάθει να πολεμάει και να νικάει το αλαζονικό, δημαγωγικό, παραπλανητικό, ανάξιο κι άφιλο άλλο του Εγώ», γράφει και τονίζει ότι «το fair play μακροπρόθεσμα λειτουργεί υπέρ του Ηγέτη και των θεσμών ενώ η “μπαμπεσιά” επιστρέφει με σφοδρότερο τρόπο και δυσανάλογο κόστος»..

«Πώς όμως ένας Αρχηγός μπορεί να καταστεί εγγυητής του καλού εαυτού του, να επιμεληθεί ενός παραδειγματικού βίου, ν’ ασκηθεί στην πολιτική αρετή, να γίνει πρότυπο, με βάση τον τρόπο που σκέφτεται, πράττει και ζει;», διερωτάται ο κ. Πανούσης και συνεχίζει δίνοντας την απάντηση: «Απλά, να μην ευνοεί “ημετέρους”, να μην αδικεί [ακόμα κι αυτούς που τον αδικούν], να μην εκδικείται. Να μεριμνά για την παιδεία των πολιτών και για την ποιότητα της Δημοκρατίας. Να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και να σέβεται όλους τους θεσμούς χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς».

Ακολουθεί μία σειρά από προειδοποίησες προς τον Πρωθυπουργό. «Στην πολιτική πρέπει να εισέρχεσαι και να εξέρχεσαι, να νικάς και να χάνεις με αξιοπρέπεια. Η υστεροφημία κερδίζεται με αλήθειες κι όχι με ψέματα», λέει ο πρώην υπουργός και σημειώνει ότι « δεν νοείται Κυβερνήτης ο οποίος δεν γνωρίζει πώς και πότε κατεβαίνει από τη σκηνή».

Όπως γράφει μάλιστα «ο ηγέτης [αυτο] θυσιάζεται πριν τον στήσουν στον τοίχο οι διαψεύσεις του και τον πυροβολήσουν πισώπλατα οι “σύντροφοί” του».

Σήμα κινδύνου – [Ανοικτή επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα]

Το θέμα μας είναι όταν έρθει η ώρα να γίνει απογραφή να είσαι βέβαιος πως όσα αφήνεις πίσω είναι καλύτερα από όσα βρήκες

Δ. Πιστικός, Δεν είναι αυτό το θέμα μας

Το προφίλ του Ηγέτη δεν το φτιάχνουν ούτε [πρέπει να] το χειρίζονται οι image makers αλλά ο ίδιος. Ή, καλύτερα, ο φωτεινός εαυτός του. Ο υπερήφανος, ενάρετος, δίκαιος, μεγαλόκαρδος, σώφρων και άξιος εαυτός του που έχει μάθει να πολεμάει και να νικάει το αλαζονικό, δημαγωγικό, παραπλανητικό, ανάξιο κι άφιλο άλλο του Εγώ.

Ο Ηγέτης ήταν εξαρχής Κάποιος και δεν έγινε Κάτι λόγω της εξουσίας. Ενδιαφερόταν για τους αδύναμους και δεν προσκυνούσε τους δυνατούς λόγω συγκυρίας. Ήταν ικανός και διάφανος και δεν ταύτιζε την πολιτική ηθική με την πονηριά.

Οι ευφυείς κινήσεις του Ηγέτη στην πολιτική σκακιέρα διατηρούν την επιρροή ή και τη γοητεία στο λαό αρκεί να μη συνδυάζονται με “παιχνίδια εκτός κανόνων”.

Το fair play μακροπρόθεσμα λειτουργεί υπέρ του Ηγέτη και των θεσμών ενώ η “μπαμπεσιά” επιστρέφει με σφοδρότερο τρόπο και δυσανάλογο κόστος.

Χρειάζεται χρόνος και ήθος για να γίνεις “κύριος του πραγματικού εαυτού σου” και κυρίως να μάθεις να μην πιέζεις τη μοίρα σου πάνω από τις δυνάμεις σου.

Πώς όμως ένας Αρχηγός μπορεί να καταστεί εγγυητής του καλού εαυτού του, να επιμεληθεί ενός παραδειγματικού βίου, ν’ ασκηθεί στην πολιτική αρετή, να γίνει πρότυπο, με βάση τον τρόπο που σκέφτεται, πράττει και ζει;

Απλά, να μην ευνοεί “ημετέρους”, να μην αδικεί [ακόμα κι αυτούς που τον αδικούν], να μην εκδικείται. Να μεριμνά για την παιδεία των πολιτών και για την ποιότητα της Δημοκρατίας. Να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και να σέβεται όλους τους θεσμούς χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Τις συμφορές δεν τις στέλνουν οι Θεοί [Επίκουρος] ή οι Θεσμοί [Ευρώπη] αλλά τις προ[σ]καλούν οι άνθρωποι, ιδίως αυτοί που φιλοδοξούν να υποκαταστήσουν τους θεούς. Δεν είναι όλα “γραμμένα”. Μεγάλο μέρος της Ιστορίας το γράφουν οι ίδιοι οι Ηγέτες. Προσοχή όμως. Και γι’ αυτούς φτάνει κάποτε η ώρα του [ενδιάμεσου ή οριστικού] απολογισμού. Αυτή είναι η Μεγάλη Ώρα του πραγματικού Ηγέτη. Στην πολιτική πρέπει να εισέρχεσαι και να εξέρχεσαι, να νικάς και να χάνεις με αξιοπρέπεια. Η υστεροφημία κερδίζεται με αλήθειες κι όχι με ψέματα.

Όπως δεν νοείται gouvernement de caprice [Μοντεσκιέ] έτσι και δεν νοείται Κυβερνήτης ο οποίος δεν γνωρίζει πώς και πότε κατεβαίνει από τη σκηνή [για ν’ αναστοχαστεί και να επαναξιολογήσει τις σχέσεις, τα πρόσωπα, τις ιδέες].

Ο Ηγέτης [αυτο]θυσιάζεται πριν τον στήσουν στον τοίχο οι διαψεύσεις του και τον πυροβολήσουν πισώπλατα οι “σύντροφοί” του.

Κι ας μην ξεχνάμε. Οι Ηγέτες αποχωρούν και δεν υποχωρούν. Δεν εκχωρούν όμως την εξουσία τους και τη σχέση τους με το λαό στους “επιγόνους” πρίν την κρίσιμη απόφαση της [πολιτικής και όχι μόνο] Μοίρας.

ΥΓ. Οι ηρτημένοι λόγοι ανατρέπουν το ψέμα [Μ.Βλάχου-Καράμβαλη, Χρόνος Αποθέτης].

ΥΓ2. Μία ζωή ανεξέταστη δεν αξίζει να τη ζεις [Διογένης]

«Αφού αυτοί που μας κυβερνούν είναι ίδιοι με τους προηγούμενους»

Πάγκαλος: Γιατί να μην μας κυβερνά ο αξιοπρεπής Μητσοτάκης αντί του γελοιωδέστατου Τσίπρα;

«”Ποιος είναι πιο αδύναμος; Ο Τσιπράκος”, σκέφτεται ο Ερντογάν», σχολιάζει ο πρώην υπουργός για τις συνεχείς προκλήσεις του Τούρκου ηγέτη

Γιατί να μην μας κυβερνά ο αξιοπρεπής Μητσοτάκης, αντί του γελοιωδέστατου Τσίπρα, αναρωτήθηκε ο Θόδωρος Πάγκαλος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο πρώην υπουργός επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας πως μας ντροπιάζει με την στάση και τις κινήσεις του και σχολίασε πως «εάν αυτοί που μας κυβερνούν είναι ίδιοι με τους προηγούμενους», γιατί να μην μας κυβερνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης «που είναι αξιοπρεπής», αντί του Αλέξη Τσίπρα που βάζει την Ελλάδα στο κάδρο με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, τονίζοντας πως ήταν οι μόνοι που παρέστησαν στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, όπου δεν πήγε «ούτε ο Τζάστιν Τριντό, ούτε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που είναι ο συνεχιστής αυτών των καθεστώτων».

Σχολιάζοντας τέλος την στάση του Ταγίπ Ερντογάν και τις συνεχείς προκλήσεις προς την Ελλάδα, ο πρώην υπουργός εκτίμησε πως ο Τούρκος πρόεδρος «χτυπά» τον πιο αδύναμο. Ο Ερντογάν, τόνισε, «έχει φάει τα μούτρα του» σε όποια σύγκρουση επιχείρησε. «Έριξε το ρωσικό μαχητικό και πήγε γονυπετής στην Μόσχα να ζητήσει συγχώρεση. Τώρα σκέφτεται, “ποιος είναι πιο αδύναμος, «ο Τσιπράκος», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κύριος Πάγκαλος δήλωσε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει καμία έξωθεν βοήθεια «για να σωθεί»: «Η Ευρώπη δεν θα μας σώσει, είμαστε μεγάλα παιδιά και πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, εδώ πλάκωσαν και οι Αλβανοί… Η κατάσταση εκεί, όπου πήγα αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα, είναι πολύ προσιτή στην άσκηση πολιτικής ελληνοαλβανικής συνεργασίας, αλλά πρέπει να υπάρξει βούληση από την ελληνική πλευρά, που αυτή την στιγμή, δεν υπάρχει», καταλήγει ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας μια άλλη αδυναμία και αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής.