Ο Φίλης χαρακτήρισε “τζιχαντιστή” τον Αμβρόσιο

Στο θέμα της κατάργησης των Θρησκευτικών αλλά και σε αυτό της παρουσίας ιερωμένων στις αίθουσες διδασκαλίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μιλώντας στην εκπομπή του Γ. Παπαδάκη. Παράλληλα έριξε και το “καρφί” του στο Μητσοπολίτη Αμβρόσιο.

Απαντώντας στις κατάρες του Αμβροσίου, ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για «τζιχαντιστές μητροπολίτες που καλλιεργούν το μίσος». «Μίσος είναι αυτού του τύπου οι δηλώσεις» σχολίασε ακόμη.

Αναφερόμενος στο μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία και στα περί κατάργησής τους, ο Νίκος Φίλης είπε ότι «τα Θρησκευτικά δεν καταργούνται αλλά αλλάζουν. Δεν υπάρχει κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών. Είναι το μοναδικό μη βασικό μάθημα που διδάσκεται από την τρίτη δημοτικού μέχρι την Γ’ λυκείου. Είναι κωμωδία αυτό που λέγεται περί κατάργησης». «Αναμορφώνεται, διότι το μάθημα δεν θέλουμε να είναι μία παπαγαλία κατηχητικού στα σχολεία, δεν θέλουμε ένα ομολογιακό μάθημα το οποίο το βαριούνται και τα παιδιά. Δεν θέλουμε να είναι ώρα του παιδιού.

Θέλουμε να αποκτήσει μια μορφωτική ουσιαστική υπόσταση, μία προσπάθεια διαμόρφωσης ηθικών και δημοκρατικών αξιών για τα παιδιά και με αυτή την έννοια, το αναμορφώνουμε. Το ανοίγουμε και στην ενημέρωση και για τις άλλες θρησκείες. Εδώ έχουμε μετανάστες. Έχουμε πόλεμο στην περιοχή μας πάνω σε δόγματα θρησκευτικά. Δεν θα ξέρουν οι έφηβοι τι ακριβώς συμβαίνει γύρω τους;», σημείωσε ο κ. Φίλης.

Για τις επισκέψεις κληρικών στα σχολεία, ξεκαθάρισε ότι: «θα πηγαίνουν στα σχολεία, αλλά εκτός διδακτικής ώρας», ενώ απέκλεισε τον έλεγχο των θεολόγων από τους κληρικούς. «Ο ρόλος του σχολείου είναι η μάθηση και όχι τα κηρύγματα» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σχολίασε ότι αποτελούν κηρύγματα μίσους δηλώσεις, όπως του μητροπολίτη Αμβρόσιου.

Παράλληλα τόνισε ότι:«Οι ιερείς δεν θα μπαίνουν στα μαθήματα μέσα για να επιτηρούν τους καθηγητές και να βγάλουν τους δικούς τους λόγους. Μπορούν να πηγαίνουν, όπως και άλλοι φορείς, εκτός διδακτικής ώρας. Ο ιερέας δεν πρέπει να κάνει κήρυγμα στο σχολείο. Κηρύγματα στην εκκλησιά», χαρακτηριστικά τόνισε.