Ο έρωτας στην πιο άγρια και κανιβαλιστική μορφή του

Έργο βαθιά βιωματικό και επαναστατικό, που μιλά για τον έρωτα στην πιο άγρια, κανιβαλιστική και αδιαπραγμάτευτη μορφή του, αλλά και την ανεπάρκεια, την ανοησία και την τρέλα του ανθρώπου, το – βραβευμένο με Pulitzer – «Fool for love» του συγγραφέα, ηθοποιού και σκηνοθέτη Σαμ Σέπαρντ παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου, στο θέατρο Άλμα (Αγ. Κωνσταντίνου & Ακομινάτου 15 – 17).

Το «Fool for love» («Τρελός για έρωτα») είναι το δεύτερο έργο της τριλογίας των «Family Plays» («Οικογενειακών έργων») του Σέπαρντ, έργων μεγάλης συγγραφικής δεινότητας, που ανήκουν πλέον στον κανόνα της σπουδαίας σύγχρονης αμερικανικής δραματουργίας. Ο συγγραφέας φωτίζει με πάθος και ακρίβεια λέιζερ την άλλη, την αληθινή πλευρά της αμερικανικής οικογένειας: της οικογένειας της υπαίθρου, του West που βίωσε και λάτρεψε. Όχι τη γλυκερή και εξιδανικευμένη, τύπου «Μικρό σπίτι στο λιβάδι», αλλά αυτήν του σκληρού πάθους και του αιώνια ανολοκλήρωτου πόθου. Μια οικογένεια βαθιά ριζωμένη στη μυθολογία μιας «άλλης» Αμερικής, μια οικογένεια με μύθους, ενοχές και στεγανά, όπου το όνειρο είναι ανάγκη ζωτική.

Χωρίς έλεος, προοπτική κι ελπίδα

Το έργο διαδραματίζεται στα ελάχιστα τετραγωνικά ενός εξαθλιωμένου δωματίου μοτέλ, χαμένου μες την απεραντοσύνη της ερήμου Μοχάμπι. Σε έναν σκηνικό χώρο ανάμεσα στον βίαιο εγκλεισμό και τη σαγηνευτική απειλή του ανοιχτού ορίζοντα. Ο Έντι, στραπατσαρισμένος καουμπόι του Ροντέο, μετά από μεγάλο διάστημα εξαφάνισης, ταξιδεύει χιλιάδες μίλια μες στην έρημο με το τροχόσπιτό του, σέρνοντας πίσω τα άλογά του, για να εντοπίσει και να διεκδικήσει ξανά τη Μέη, που έχει βρει κρησφύγετο σε ένα ξεπεσμένο μοτέλ στη μέση της ερήμου. Ο έρωτάς τους είναι μοιραίος, προκαθορισμένος, τους ενώνει και τους αλληλοαπωθεί, σε μια ιστορία που τους έχει εγκλωβίσει σχεδόν από παιδιά. Ένας έρωτας χωρίς έλεος, χωρίς προοπτική κι ελπίδα. Η σύγκρουσή τους είναι καταιγιστική και η έκβασή της κρίνεται με κάθε φράση, ανάσα και χειρονομία.

Διαρκώς, επί σκηνής, αλλά και στις παρυφές της δράσης, ο Old Man παρεμβαίνει, δίνοντας το κάδρο και τον μύθο. Είναι μια μυστηριώδης φιγούρα, που, σιγά σιγά, αποκαλύπτεται. Σκληρός και ευάλωτος, είναι ο φορέας του καταλυτικού μυστικού που συνδέει το παρόν με το παρελθόν. Εκτός κι αν δεν υπάρχει καν. Ο Μάρτιν, ο κηπουρός της γειτονιάς, έχει ραντεβού με τη Μέη, για να πάνε σινεμά. Βρίσκεται, όμως, εντελώς απρόσμενα στο κέντρο μιας εκρηκτικής κατάστασης. Είναι ο ξένος.

Για ζωές ακρωτηριασμένες και νομαδικές

O Σέπαρντ γράφει για ζωές ακρωτηριασμένες και νομαδικές. Για ταξιδιώτες της ερήμου, κυνηγούς της επιβίωσης, του βίαιου κι ένοχου πάθους. Συγχρόνως, εντάσσει σταδιακά ό,τι είναι πιο σημαντικό από την ιστορία του θεάτρου και της αέναης ρήξης με τα αρχετυπικά ανθρώπινα ταμπού. Φωτίζει, χωρίς να απομυθοποιεί. Το φως του δεν είναι ποτέ εκτυφλωτικό και η γραφή του ποτέ επεξηγηματική. Οι χαρακτήρες του ακροβατούν ανάμεσα στον σκληρό ρεαλισμό και τον ασφυκτικό μύθο.

Το «Fool for love» είναι μια παράσταση καταιγιστική, εμποτισμένη από τον σκληρό ρεαλισμό, αλλά και το διαβρωτικό χιούμορ του συγγραφέα. Άλλωστε, η εξωτερική σκληρότητα των χαρακτήρων δεν ανταποκρίνεται υποχρεωτικά στα βαθιά και ανομολόγητα πάθη τους. Παλεύουν να διαχειριστούν, όπως και όσο μπορούν, τον εσωτερικό τους κόσμο. Ένας ιδιόμορφος διάλογος στήνεται ανάμεσα στον ρεαλισμό και τη φαντασία, στην ψευδαίσθηση κάποιας ελεύθερης βούλησης και τη μοίρα.

«Ήταν άνθρωπος που κατοικούσε μες τον εαυτό του»

Ο Σαμ Σέπαρντ άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, στο Κεντάκι, στις 27 Ιουλίου 2017. Φίλη του από τα παιδικά τους χρόνια, η Πάτι Σμιθ έγραψε στον «New Yorker» για τις τελευταίες στιγμές του: «Ο Σαμ πήγε προς το κρεβάτι του, ξάπλωσε και κοιμήθηκε. Έναν ύπνο στωικό, βαθύτατα κομψό. Έναν ύπνο που έφερε μια στιγμή χωρίς καταγραφή και μαρτυρία, καθώς η αγάπη τον κύκλωνε και ανέπνεε τον ίδιον με αυτόν αέρα. Έβρεχε, όταν άφησε την τελευταία του πνοή, ακριβώς όπως θα το ήθελε αυτός. Ήταν άνθρωπος που κατοικούσε μες τον εαυτό του. Κάτι ξέρω από αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να τους επιτρέπεις να αποφασίζουν μόνοι τους πώς θα φύγουν. Η βροχή έπεφτε κρύβοντας τα δάκρυα».

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Δάφνη Οικονόμου, σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια: Γιώργος Οικονόμου, σκηνικά: Κώστας Βελινόπουλος, φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος, κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Ρίζου, σχεδιασμός ήχου: Βασίλης Κορρές, φωτογραφίες: Ελεάννα Κοκκίνη, αφίσα – γραφιστικά: Μαριλίλα Κυρτάτα. Παίζουν: Γιώργος Κέντρος, Τζένη Θεωνά, Πέτρος Λαγούτης, Βασίλης Παλαιολόγος.

Πληροφορίες

Θέατρο Άλμα – Β΄ Σκηνή: Αγ. Κωνσταντίνου & Ακομινάτου 15 – 17, Αθήνα, τηλ.: 210 5220100. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή: 21.15, Σάββατο: 18.15 και 21.15, Κυριακή: 18.15. Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 15 ευρώ, μειωμένο: 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Viva Kiosk στο Σύνταγμα, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr και αθηνόραμα.gr.

SHARE