«Ο Ερντογάν πίθηκος» σε σκίτσο ολλανδικής εφημερίδας

Στο πρωτοσέλιδο της De Telegraaf, με τίτλο «Το μακρύ χέρι του Ερντογάν», ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίζεται ως πίθηκος που συνθλίβει την τουρκικής καταγωγής Ολλανδή δημοσιογράφο Εμπρού Ουμάρ και μαζί την ελευθερία του Τύπου. Η δημοσιογράφος έκανε επικριτικά σχόλια κατά του Ερντογάν, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να ανακριθεί.

Η δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, όμως για την εφημερίδα αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της καταπάτησης των δικαιωμάτων στην Τουρκία.

H Ολλανδέζα δημοσιογράφος, τουρκικής καταγωγής, Εμπρού Ουμάρ συνελήφθη από την αστυνομία το περασμένο Σάββατο στο σπίτι της στο Κουσάντασι, μια παραθαλάσσια πόλη δυτικά της Τουρκίας, γιατί είχε κάνει tweets εναντίον του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

ebruumar1

Λίγες ώρες αργότερα αφέθηκε ελεύθερη. «Είμαι ελεύθερη αλλά απαγορεύεται να εγκαταλείψω το έδαφος της Τουρκίας» έγραψε η δημοσιογράφος στον λογαριασμό της στο Twitter.

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ολλανδίας Metro, στην οποία γράφει, η αστυνομία τής έκανε ερωτήσεις σχετικά με κάποια tweets που ανέβασε για τον Ερντογάν.
Η πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αγκυρα «τηλεφώνησε στη δημοσιογράφο αμέσως μετά τη σύλληψή της», έγραψε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΡ. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε της τηλεφώνησε επίσης, όπως έγραψε ο ίδιος στο Twitter του.

Η Εμπρού Ουμάρ είχε γράψει πρόσφατα ένα άρθρο πολύ επικριτικό για τον ισχυρό άντρα της Τουρκίας στην εφημερίδα Metro και στη συνέχεια είχε τουιτάρει κάποια αποσπάσματα.

oumar

Εξάλλου, στο Τwitter της η Εμπρού Ουμάρ αντί για την φωτογραφία της έχει αυτό το σκίτσο, μια γυναίκα που φοράει μια σιδερένια μπάλα στο πόδι, στα χρώματα της τουρκικής σημαίας.

ebru