Ο ένας μάλλον στην περιοχή του Ιονίου. Τσελέντης: “Περιμένουμε μεγάλο σεισμό σε δύο περιοχές της Ελλάδας”.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης αναφορικά με τον χθεσινό σεισμό στην Ιταλία, σημειώνοντας πως δεν σχετίζεται με την Ελλάδα ενώ τόνισε πως οι σεισμολόγοι «βλέπουν» έναν μεγάλο σεισμό σε δύο περιοχές της Ελλάδας σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι προβλέψεις εντοπίζονται, τουλάχιστον στην μία περίπτωση στην ευρύτερη περιοχή του Ιουνίου και επιπλέον οι δύο αφορούν μάλλον σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1, δήλωσε πως η σεισμική ακολουθία στην Ιταλία ολοκληρώθηκε. «Ήταν ένα μεγάλο ρήγμα που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου και έσπασε σε 3 κομμάτια».
Την ίδια στιγμή, ήταν κατηγορηματικός πως το ρήγμα της Ιταλίας δεν σχετίζεται με την Ελλάδα.
Βέβαια, όπως σημείωσε, η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα η οποία «δυστυχώς» έχει να δώσει καιρό έναν μεγάλο σεισμό, με αποτέλεσμα κάποια ρήγματα να έχουν «συσσωρεύσει ενέργεια» και οι σεισμολόγοι να περιμένουν μεγάλο σεισμό σε βάθος χρόνου.
Αυτό, όπως είπε, σημαίνει πως τόσο οι πολίτες όσο και η κοινωνία πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα ενώ τόνισε πως ο ρόλος των επιστημόνων δεν είναι να εφησυχάζουν. Οφείλουν να ενημερώνουν για έναν επικείμενο σεισμό προκειμένου να είναι όλοι προετοιμασμένοι. Αυτό, όπως σημείωσε, δεν είναι κινδυνολογία.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν πως θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα απάντησε θετικά και τόνισε πως ένας τέτοιος σεισμός αφήνει σημάδια πριν γίνει.
Συμπλήρωσε, δε πως η πολιτεία είναι ενημερωμένη για τις δύο περιοχές της χώρας που οι σεισμολόγοι «βλέπουν» έναν μεγάλο σεισμό. Αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει αυτές τις εμπιστευτικές πληροφορίες, που αφορούν ιδιαίτερα σε περιοχές με συσωρευμένη σεισμική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια, που βρίσκονται σε αναζωπύρωση και είχαν γνωρίσει τις περασμένες δεκαετίες ισχυρούς σεισμούς. Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις άλλων σεισμολόγων δεν αφορούν την περιοχή της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.