Θλιβερό «χαστούκι» για την ελληνική εξωτερική πολιτική η έκθεση της Κομισιόν για την Αλβανία, χωρίς κανένα όρο και θεσμική συμμόρφωση. Οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στην Ελβετία.
Οι Βρυξέλλες προτείνουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δίχως την παραμικρή αναφορά στην ελληνική εθνική μειονότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από την κυβέρνηση Ράμα – Εξαίρουν ακόμα και τον μηχανισμό των γειτόνων για τα κλειστά σύνορα!
Την ίδια ώρα, που –όπως έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα-η αλβανική κυβέρνηση προωθεί την κατεδάφιση των σπιτιών 19 οικογενειών στην Χειμάρρα, που ανήκουν στην ελληνική εθνική μειονότητα, με χαμηλή διαμαρτυρία από το ΥΠΕΞ και γενικά ην Κυβέρνηση, η έκθεση της Κομισιόν, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας αιφνιδίασε δυσάρεστα. Όχι, μόνο δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στις γνωστές αλυτρωτικές και ανθελληνικές θέσεις (σ.σ. και στη μειονότητα), αλλά συστήνει κιόλας την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία.
Στο ίδιο κείμενο, μάλιστα, όπου επαινείται ο περιφερειακός ρόλος της Αλβανίας, γίνεται ειδική αναφορά στον μηχανισμό που συμφώνησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με την αλβανική κυβέρνηση, για την «επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων» όπου, όπως είναι γνωστό, η αλβανική πλευρά έχει συμπεριλάβει και το Τσάμικο.
Στην ουσία, παρά τους δημόσιους «λεονταρισμούς» του κ. Κοτζιά και τις απειλές περί «μπλοκαρίσματος» της ενταξιακής πορείας της γειτονικής χώρας, φαίνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, τόσο με την επίσκεψή του στα Τίρανα, στις αρχές του καλοκαιριού, όσο και με την παντελή αδράνεια και απουσία από τις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της Κομισιόν και των ευρωπαϊκών θεσμών, διευκόλυνε το έργο της Κομισιόν, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία «ενοχλητική» για τον Έντι Ράμα και την κυβέρνησή του αναφορά στην έκθεση των Βρυξελλών.
Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά στις σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα: «Οι σχέσεις με την Ελλάδα παραμένουν συνολικά θετικές, με συχνές υψηλού επίπεδου επισκέψεις. Η συνεργασία σε θέματα διαχείρισης της μετανάστευσης έχει ενισχυθεί, συμπεριλαμβανομένου του επιχειρησιακού επιπέδου για να δοθεί απάντηση στη μεταναστευτική κρίση, με τριμερείς συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας. Με την ευκαιρία της 25ης επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Τίρανα, οι δύο χώρες συζήτησαν τη θέσπιση ενός κοινού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των “εκκρεμών διμερών ζητημάτων”».
Έτσι, για πρώτη φορά καταγράφεται σε κοινοτικό κείμενο η ύπαρξη διαδικασίας για αντιμετώπιση «εκκρεμών διμερών ζητημάτων», όπου, μαζί με τα υπαρκτά ζητήματα της εφαρμογής της Συμφωνίας για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και της προστασίας της αναγνωρισμένης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, η Αλβανία βάζει ακόμη στο τραπέζι ζητήματα όπως η άρση του εμπολέμου, το Τσάμικο και η διδασκαλία της αλβανικής για τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα, τους οποίους ουσιαστικά επιχειρεί να αναβαθμίσει σε μειονότητα (βασιζόμενη κυρίως σε όσους έχουν λάβει την ελληνική υπηκοότητα).
Αρνητικές εντυπώσεις, δε, προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά σε Ελληνική Εθνική Μειονότητα, ενώ, στον αντίποδα, υπάρχουν εκτενείς αναφορές για θέματα δικαιωμάτων των Ρομά και των Αιγυπτίων στην Αλβανία.
Πέραν όλων αυτών, η έκθεση της Κομισιόν εξαίρει τον εποικοδομητικό ρόλο της Αλβανίας στην περιφερειακή συνεργασία και στη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονιάς με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, αλλά και στη συμμετοχή της σε περιφερειακές πρωτοβουλίες όπου, εκτός των άλλων, περιλαμβάνεται και η συνεργασία των Δυτικών Βαλκανίων για το μεταναστευτικό.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Κομισιόν, στην ουσία, εξαίρει την Αλβανία και τον μηχανισμό που επιβλέπει τη διατήρηση του κλεισίματος των συνόρων με την Ελλάδα…
Αρχισε στην Ελβετία το κρίσιμο παζάρι για το εδαφικό στην Κύπρο
Τορπίλη από Ερντογάν λέγοντας πως η Μόρφου δεν θα δοθεί ποτέ
Στην πλέον καθοριστική ημέρα εισήλθαν από το πρωί της Πέμπτης οι συνομιλίες για το εδαφικό στην Κύπρο, που διεξάγονται στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας. Ηδη υπήρξε συνάντηση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σε μια προσπάθεια να γίνει ουσιαστική συζήτηση έχοντας ως βάση αυτό το ενοποιημένο έγγραφο με τις θέσεις των δύο πλευρών στα κριτήρια του εδαφικού.
Στη συνάντηση συμμετέχουν και οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. Από πλευράς ΟΗΕ, παρίστανται ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Να σημειωθεί ότι η συνάντηση άρχισε στις 11 τοπική ώρα (12 ώρα Ελλάδος) μετά από αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς, γιατί χρειαζόταν χρόνο να διαβουλευθεί. Πάντως, το αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς να ζητήσει καθυστέρηση στην έναρξη των σημερινών συνομιλιών αποτελεί και δείγμα του ότι βρισκόμαστε σ’ ένα πολύ κομβικό σημείο. Να υπενθυμίσουμε ότι ήταν η τουρκοκυπριακή πλευρά που ζητουσε επίμονα η συζήτηση για το εδαφικό να πραγματοποιηθεί εκτός Κύπρου.
Στο διάστημα μέχρι τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης είχε συσκέψεις επί συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες, ενώ συνήλθε υπό τον Κύπριο Πρόεδρο όλη η διαπραγματευτική ομάδα και οι τεχνοκράτες για ανασκόπηση της κατάστασης.
Ο Ερντογάν απειλεί με προσάρτηση των κατεχόμενων στην Τουρκία – Ο ΟΗΕ αρνείται να σχολιάσει τις απειλές του
Αναβρασμός και ανησυχία επικρατεί στο επιτελείο των Ηνωμένων Εθνών. Όπως μεταδίδει από το ελβετικό θέρετρο, ο απεσταλμένος της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι περνούν οι ώρες χωρίς να διαφαίνεται συμφωνία. Συνεχείς ήταν οι επαφές και διαβουλεύσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, με τους συνεργάτες του, πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών.
Ο Ερντογάν δεν δίνει την Μόρφου
“Η Μόρφου δεν μπορεί να δοθεί ποτέ”, φέρεται να είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τον κατοχικό ‘πρωθυπουργό’ Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη. Με τη δήλωση αυτή, εάν ισχύει, τότε ο κ. Ερντογάν ευθέως πλέον τορπιλίζει τις συνομιλίες για το το εδαφικό, το οποίο θεωρείται το δυσκολότερο θέμα επίλυσης του κυπριακού.
Σε δηλώσεις του σε τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, ο Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν αναφέρθηκε σε αυτά που του είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να του είπε τα εξής: “Όταν ήρθα, είχα πει ότι ‘η Μόρφου δεν θα δοθεί ποτέ’ και μάλιστα αυτό το είπα στη Μόρφου. Από εκείνη τη μέρα και μετά δεν υπήρξε αλλαγή στις απόψεις μας. Τις συμφωνίες εγγυήσεων δεν τις ακουμπώ ποτέ, αλλά εάν οι ελληνοκύπριοι επιδείξουν συμβιβαστική στάση στο θέμα του χάρτη στο εδαφικό και το αποτέλεσμα είναι εντάξει, τότε μπορούμε να καθίσουμε με την Ελλάδα στην πενταμερή και να συζητηθεί ,αλλά πριν από αυτό δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει ποτέ”.
Ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι η στάση της Τουρκίας στο θέμα των εγγυήσεων και το εδαφικό είναι καθαρή και πως δεν αποδέχεται ποτέ στο εδαφικό ποσοστό κάτω από 30%.
Ο Ερντογάν απειλεί με προσάρτηση των κατεχόμενων στην Τουρκία
Σε περίπτωση μη λύσης – Ο ΟΗΕ αρνείται να σχολιάσει τις απειλές του
Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ απέφυγε στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των ανταποκριτών στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, να σχολιάσει ερώτηση, για δήλωση του προέδρου Ερντογάν ότι θα προσαρτήσει «το βόρειο μέρος» αν δεν υπάρξει λύση κι αν ανταποκριθεί θετικά σε αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς για μεγαλύτερη παρουσία ειρηνευτών υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Ο Γενικός Γραμματέας είπε πως είμαστε σε κρίσιμη καμπή στις συνομιλίες. Πήγε στο Μοντ Πελεράν να ανοίξει τις συνομιλίες. Συνεχίζουν, οι εντατικές τους συζητήσεις συνεχίζονται. Δεν πρόκειται να αρχίσω να επιλέγω σχόλια από διάφορες πλευρές. Θα ακούσουμε από τα μέρη στην Ελβετία όταν είναι έτοιμα να μιλήσουν, αλλά είμαστε -όπως δηλώνουμε- σε μια κρίσιμη καμπή».
Σε ερώτηση αν τα Ηνωμένα Εθνη έχουν θέσει τη δική τους προθεσμία, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα απάντησε αρνητικά.