Ο διεθνής Τύπος για το Brexit: «Quo Vadis Britannia»

Η Βρετανία κατευθύνεται προς τα βράχια με ευθύνη πολιτικών παραγόντων που δεν ανήλθαν στο ύψος των περιστάσεων μετά την απόρριψη από την Βουλή των Κοινοτήτων της συμφωνίας για το Brexit, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, την ώρα που οι βρετανικές εφημερίδες επιμένουν στο γεγονός της «πλήρους ταπείνωσης» που υπέστη η Τερέζα Μέι.

Γερμανία

«Bild»: «Η Μεγάλη Βρετανία, πατρίδα της δημοκρατίας, ήταν προηγουμένως γνωστή με την ονομασία το νησί της λογικής. Αυτό τελείωσε, τελείωσε. Είναι ξεκάθαρο από χθες το βράδυ ότι οι Bρετανοί πολιτικοί, είτε ανήκουν στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση, δεν βρίσκονται στο ύψος της ιστορικής απόφασης που καλούνται να λάβουν».

«Die Welt»: «Quo Vadis Britannia; Πού θέλετε να πάτε; Τι είναι αυτό το Brexit;…Προσοχή Βρυξέλλες: έρχεται η ώρα αυτός! Καθώς οι Βρετανοί δεν ξέρουν προφανώς πώς να βοηθηθούν, πρέπει να έλθει αυτός αυτός σωτήρας, και αυτός δεν μπορεί παρά να είναι ο εταίρος από την άλλη πλευρά του τραπεζιού».

Ιταλία

«La Repubblica»: «Στο στάδιο αυτό, είναι επιτακτικό ένα Plan B». «Οι 27 θα μπορούσαν δώσουν στο Λονδίνο τρεις έως εννέα μήνες για να βγει από το αδιέξοδο. Και για την αποφυγή ενός Brexit άνευ συμφωνίας, ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία που θα είχε δραματικές συνέπειες και για τις δύο πλευρές».

«Il Sole 24 Ore»: «Η Μεγάλη Βρετανία πλέει σε άγνωστα νερά… Ακόμη και οι πλέον έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές παραδέχονται ότι είναι αδύνατον να προβλέψουν τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες».

Γαλλία

«Le Figaro»: «Plan B, ποιο Plan B;». «Ολα αυτά κινδυνεύουν να καταλήξουν σε αναπόφευκτη αναβολή της ημερομηνίας της εξόδου από την Ε.Ε., σε μόνο 72 ημέρες, για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων».

«Le Parisien»: «Η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση…μοιάζει όλο και περισσότερο με κινεζική σπαζοκεφαλιά».

Ισπανία

«El Pais»: «Δυστυχώς για τους Ισπανούς, και ίσως επίσης για τους Ευρωπαίους, χθες ήταν μία ιστορική ημέρα που δεν αποκλείει ότι θα έλθουν και άλλες ιστορικές ημέρες, όλες φορτωμένες με σύννεφα…Περιπλανιόμαστε με φλεγόμενα πανιά σε άγνωστα νερά, όπου υποδυόμαστε ότι πολεμούμε τον φόβο με ακόμη περισσότερο φόβο».

ΗΠΑ

«Washington Post»: «Το Brexit μπλόκαρε το βρετανικό πολιτικό σύστημα», «αυτό σημαίνει ότι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη για την χώρα – μία καταστροφική έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς μηχανισμούς ελέγχου της- είναι πιθανή στις 29 Μαρτίου» και το καλύτερο θα ήταν τώρα η οργάνωση νέου δημοψηφίσματος, αλλά αυτήν τη φορά «οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν σε σχέση με τους όρους και το κόστος της συμφωνίας παρά με βάση τις ψεύτικες υποσχέσεις» που παρουσιάσθηκαν το 2016.

«The New York Times»: «Μία δημοκρατία που δεν μπορεί να αλλάξει γνώμη δεν είναι δημοκρατία», γράφει ο Ρότζερ Κόεν, συγγραφέας του κύριου άρθρου. «Το διακύβευμα είναι η κατεύθυνση που θα πάρει η χώρα τις επόμενες δεκαετίες και γι’ αυτό αξίζει τον κόπο να ψηφίσει κανείς επί γεγονότων και όχι με βάση μία φαντασμαγορική μετα-αλήθεια».