Ο δεκάλογος της ύφεσης στην αγορά- Τα μέτρα που θα προκαλέσουν σοκ και ύφεση

Σοκ αναμένεται να προκληθεί στην αγορά από τις αυξήσεις σε καθημερινά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες που θα επιφέρουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ο οικογενειακός προϋπολογισμός αναμένεται να τιναχθεί στον αέρα όχι μόνο λόγω των αυξήσεων στα αγαθά, αλλά και στις περικοπές στις συντάξεις, αφού σχεδόν δεν υπάρχει ελληνικό νοικοκυριό που να μη προσβλέπει στην ενίσχυση από τον παππού ή τη γιαγιά ή τους συνταξιούχους γονείς.

Πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων με αυξήσεις φόρων ύψους 1,8 δις ευρώ, το οποίο είναι αποτέλεσμα της συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών.

Και μπορεί μεν η κυβέρνηση να υπολόγιζε στην τόνωση της αγοράς από την επιστροφή του ΦΠΑ ή την αποπληρωμή χρεών του δημοσίου σε ιδιώτες, αλλά αυτό το πακέτο, τελικά λίγα χρήματα θα πάνε στην αγορά αφού οι φορολογούμενοι θα τα χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν κι άλλες ανάγκες όπως ρυθμίσεις χρεών κλπ.

Έτσι λοιπόν η κίνηση της αγοράς αναμένεται να στηριχθεί το καλοκαίρι μόνο από τον τουρισμό, ενώ από το φθινόπωρο αναμένεται να χειροτερεύσει η κατάσταση ακόμη περισσότερο καθώς σε συνδυασμό με το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό νόμο, η αγορά αναμένεται να δεχθεί άλλο ένα πλήγμα ρευστότητας και η οικονομία αναμένεται να πέσει ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση

Τα δέκα μέτρα που θα φέρουν καταιγίδα στην αγορά είναι τα εξής:

1. Από τον Ιούνιο έρχεται αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε βενζίνη, LPG, κηροζίνη και αέριο. Το αποτέλεσμα θα είναι η τιμή της βενζίνης να αυξηθεί 5 με 10 λεπτά το λίτρο, 3-5 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης. Αυξάνεται αντίστοιχα και ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο ενώ από τις αυξήσεις δεν γλιτώνει το υγραέριο κίνησης και το φυσικό αέριο (κίνησης και θέρμανσης).

2. Η αύξηση από την 1η Ιουλίου του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι θα φέρει στα κρατικά ταμεία πρόσθετα έσοδα της τάξης των 450 εκατ. ευρώ προκαλώντας ανατιμήσεις σε εισιτήρια μεταφορών, ηλεκτρικά είδη, τυποποιημένα τρόφιμα, εστίαση, τηλεπικοινωνίες, ευρυζωνικές υπηρεσίες, αυτοκίνητα, καύσιμα κ.α.

3. Αύξηση του ΕΦΚ στην μπίρα και καταργείται το ειδικό καθεστώς του μειωμένου κατά 50% ΕΦΚ που ισχύει στα Δωδεκάνησα.

4. Αύξηση του ΕΦΚ σε τσιγάρα και καπνό. Πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση από 0,20 έως 1 ευρώ το πακέτο.

5. Επιβολή φόρου και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

6. Επιβολή φόρου 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, με στόχο την είσπραξη 30 εκατ. Ευρώ. Η επιβολή τέλους στο διαδίκτυο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν θα επιβληθεί.

7. Θέσπιση τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία από τρία αστέρια και πάνω, αλλά και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια άνω των δύο κλειδιών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τέλος θα ανέρχεται σε 1 ευρώ ανά διανυκτέρευση για ξενοδοχεία και 0,50 στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Euroworking Group οι δανειστές δέχθηκαν το τέλος διανυκτέρευσης να πάει το 2018.

8. Από τον Ιανουάριο 2017 επιβολή νέου ειδικού φόρου στον καφέ.

9. Αύξηση της φορολογίας στα επενδυτικά σχήματα (εταιρείες επενδύσεων Real Estate, portfolio management companies κλπ)).

10. Αναμένεται και η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την αναμόρφωση της φορολογίας των Ι.Χ.
Η φοροκαταιγίδα είναι τέτοια που οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο η ελληνική οικονομία να μην υποστεί περαιτέρω ύφεση