Ο χειμώνας «θερμαίνει» τους εναλλακτικούς παρόχους ενέργειας

Ένταση του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ρεύματος αναμένεται από τον Σεπτέμβριο, με τους εναλλακτικούς παρόχους να διεκδικούν ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο από το πελατολόγιο που είναι προδιαγεγραμμένο πως θα απωλέσει η ΔΕΗ.Η ανέλκυση επιπλέον καταναλωτών, τον τόνο αναμένεται να δώσουν τα «πακέτα» ρεύματος και φυσικού αερίου, μέσα από δελεαστικές προσφορές που θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μειώσουν τα έξοδά τους για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.

Ένα σημαντικό λόγο για την έμφαση στα συνδυαστικά τιμολόγια φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί η χρονική συγκυρία, καθώς από το φθινόπωρο επανέρχονται σταδιακά στο προσκήνιο οι ανάγκες θέρμανσης εν όψει του επερχόμενου χειμώνα. Παράλληλα, οι επόμενοι τρεις μήνες σηματοδοτούν επίσης την πρώτη φθινοπωρινή περίοδο, όπου οι προμηθευτές ρεύματος μπορούν να παράσχουν και συμβόλαια φυσικού αερίου στους λεγόμενους μη επιλέγοντες πελάτες (δηλαδή τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις), καθώς για τη συγκεκριμένη κατηγορία η σχετική αγορά απελευθερώθηκε τον προηγούμενο Ιανουάριο. Χαρακτηριστικό είναι πως, παρόλο που όλοι οι προμηθευτές ρεύματος έχουν ήδη αποκτήσει και άδεια προμήθειας φυσικού αερίου, αρκετοί από αυτούς έχουν επιλέξει να προβάλουν τα συνδυαστικά τους συμβόλαια από τον επόμενο μήνα.

Ο συνδυασμός του ρεύματος και του φυσικού αερίου σε ένα ενεργειακό προϊόν αποτελεί πανευρωπαϊκή τάση, αφού δίνει την ευκαιρία στους καταναλωτές να περιορίσουν τα ενεργειακά τους κόστη.

Η «έλευση» αυτής της τάσης και στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις αρχές της χρονιάς, με την άρση του μονοπωλίου της ΖενίΘ (πρώην Αέριο Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας) και της Αέριο Αττικής και για τους επιλέγοντες πελάτες, στις γεωγραφικές περιοχές όπου καθεμία από τις δύο εταιρείες δραστηριοποιούνταν έως εκείνη τη στιγμή. Μία εξέλιξη στην οποία οι δύο εταιρείες «απάντησαν» με την έναρξη δραστηριοποίησής τους και στην ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και την επέκτασή τους σε πανελλαδική κλίμακα.

Περαιτέρω άνοιγμα
Σε κάθε περίπτωση, όσο η ΔΕΗ απουσιάζει από την προμήθεια φυσικού αερίου, τα συνδυαστικά τιμολόγια δίνουν στους ανταγωνιστές της μία σημαντική ευκαιρία για να διευρύνουν τα μερίδιά τους και στην ηλεκτρική ενέργεια. Έτσι, εκτιμάται πως μπορεί να αποτελέσουν ένα νέο έναυσμα για το περαιτέρω άνοιγμα της εγχώριας αγοράς ρεύματος, η οποία μέσα στο καλοκαίρι παρουσίαζε και πάλι σημάδια στασιμότητας. Είναι ενδεικτικό πως μετά την απώλεια 1,28% που παρουσίασε το μερίδιο της ΔΕΗ τον Μάιο, όταν άγγιξε το 80,72%, στη συνέχεια παρέμεινε καθηλωμένο γύρω στο 80% έως και τον Ιούλιο, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία διαμορφώθηκε στο 80,42% τον Ιούνιο και στο 80,73% τον επόμενο μήνα.

Επιχειρηματικές ανακατατάξεις
Στο «τοπίο» που θα διαμορφωθεί στην ενεργειακή αγορά από το φθινόπωρο, αδιαμφισβήτητα αναβαθμισμένο ρόλο θα έχει η NRG, έπειτα από την εξαγορά του 90% της εταιρείας από τη Motor Oil (Ελλάς) του ομίλου Βαρδινογιάννη. Μάλιστα, η «είσοδος» της Motor Oil στην εταιρεία θα ανοίξει τον δρόμο ώστε από τον Σεπτέμβριο να δραστηριοποιηθεί στο φυσικό αέριο και η Coral, θυγατρική της Motor Oil που διαθέτει ένα μεγάλο πανελλαδικό δίκτυο από 740 πρατήρια υγρών καυσίμων, η οποία στη συνέχεια θα επεκταθεί στην προσφορά συνδυαστικών «πακέτων» φυσικού αερίου και ρεύματος. Παράλληλα, κύκλοι της αγοράς δεν αποκλείουν να υπάρξει και συνέχεια στις επιχειρηματικές ανακατατάξεις στον κλάδο προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς σχετικές συζητήσεις διεξάγονται εδώ και καιρό και από άλλους μικρούς εναλλακτικούς παρόχους.

Όσον αφορά, πάντως, τις επόμενες κινήσεις που ετοιμάζουν προμηθευτές για το φθινόπωρο, αρκετές εταιρείες σχεδιάζουν να επεκτείνουν επίσης τη φυσική παρουσία σε πανελλαδική κλίμακα, είτε με την «πύκνωση» του δικτύου καταστημάτων που ήδη διαθέτουν, είτε με τη συνεργασία με αλυσίδες από άλλους κλάδους του retail. Επίσης, μεγαλύτερος ανταγωνισμός αναμένεται και στις υπηρεσίες παρακολούθησης και διαχείρισης της ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς και άλλοι εναλλακτικοί πάροχοι σκοπεύουν να λανσάρουν ανάλογες πλατφόρμες.

Επίσης, ορισμένες εταιρείες σχεδιάζουν συμβόλαια προμήθειας ρεύματος για ειδικές κατηγορίες πελατών (π.χ. φοιτητές ή συνταξιούχους), τα οποία θα είναι πιο «στοχευμένα» στο προφίλ κατανάλωσής τους.

Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ
Από την άλλη πλευρά, ο ανταγωνισμός των εναλλακτικών παρόχων στη λιανική αγορά ρεύματος αναπόφευκτα «μεταφέρεται» και στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, χάρις στις οποίες οι εταιρείες μπορούν να παρέχουν ανταγωνιστικά τιμολόγια, εξασφαλίζοντας ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος. Χαρακτηριστικό είναι πως η τελευταία δημοπρασία έφτασε στα 48,8 ευρώ ανά MWh (μεγαβατώρα), δηλαδή στη μεγαλύτερη τιμή που έχει καταγραφεί από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου. Έτσι, απομένει να φανεί πόσο θα αμβλύνει αυτή την τάση η προσθήκη επιπλέον 172 MWh/h στη δημοπρασία του Οκτωβρίου, λόγω ενεργοποίησης της ρήτρας απόκλισης του μεριδίου της ΔΕΗ από τον μνημονιακό στόχο, για το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Τα μερίδια των ανταγωνιστών
Όσον αφορά τους ανταγωνιστές της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, αν και ήδη επτά εταιρείες έχουν ξεπεράσει σε ποσοστό το 1%, σταθερό προβάδισμα διατηρούν οι τρεις καθετοποιημένοι όμιλοι, δηλαδή ο Ήρων, η Protergia και η Elpedison, με μερίδια τον Ιούλιο 4,30%, 4,07% και 3,04%, αντίστοιχα. Τον ίδιο μήνα, τις επόμενες θέσεις κατέλαβαν οι:

  1. Watt & Volt (1,69%),
  2. Volterra (1,38%),
  3. NRG (1,18%),
  4. ΕΛΤΑ (1%),
  5. ΚΕΝ (0,69%),
  6. Green (0,52%),
  7. OTE (0,35%),
  8. Volton (0,24%),
  9. ΕΠΑ Αττικής (0,18%)
  10. ΖενίΘ (0,15%).

Διασφάλιση επ’ αόριστον των θέσεων εργασίας στον ΑΔΜΗΕ
Την αλλαγή της συμφωνίας μετόχων υπέρ των εργαζομένων ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, καθώς η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε στην τροποποίηση της ρήτρας που διασφάλιζε τις θέσεις εργασίας για τρία χρόνια από τη σύναψη της συμφωνίας (20 Ιουνίου 2017). Έτσι, μετά την τροποποίηση, διασφαλίζονται πλέον επ’ αόριστον οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων, έως ότου θεμελιώσουν πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Η αλλαγή των σχετικών ρυθμίσεων της συμφωνίας μετόχων έγινε ύστερα από πρόταση του διευθύνοντος συμβούλου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και την πλήρη συναίνεση του στρατηγικού επενδυτή, State Grid Corporation of China (της οποίας πάγια πολιτική είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, όπως πράττει και στην Κίνα). Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μάνο Μανουσάκη, το πρώτο βήμα για την πλήρη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού ήταν η πρόσφατη υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας για μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα από όσο προέβλεπε η συμφωνία μετόχων.

«Η προσπάθεια αυτή ολοκληρώνεται σήμερα, που η χώρα βγήκε από το μνημόνιο και άλλαξε σελίδα. Και η ευόδωσή της κατέστη εφικτή μόνο επειδή η αρχική Συμφωνία Μετόχων προέβλεπε τη διατήρηση των θέσεων εργασίας επί τριετία, ως βασικό στοιχείο της διατήρησης του δημοσίου ελέγχου στο πλαίσιο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του Διαχειριστή”, προσθέτει ο κ. Μανουσάκης.