Ντράγκι: Το 2015 ήταν πισωγύρισμα για την Ελλάδα

Το 2015 ήταν ένα πισωγύρισμα για την Ελλάδα εκτιμά σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild o επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι διευκρινίζοντας ότι όσα υφίσταται σήμερα η Ελλάδα δεν έχουν σχέση με το ευρώ, όπως επίσης ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις για να έλθει η ανάπτυξη.

Ο κ. Ντράγκι ρωτήθηκε για το πότε θα τελειώσει η «τρέλα» με την Ελλάδα. «Ξεκάθαρα, η περσινή χρονιά ήταν οικονομικά ένα πισωγύρισμα για την Ελλάδα. Τώρα, όλοι γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς μεταρρυθμίσεις. Και αυτό που χρειάζεται πάνω από όλα η χώρα και οι πολίτες της είναι ανάπτυξη. Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες και είναι αφοσιωμένη σε αυτό τον δρόμο», τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.

Στο ερώτημα αν το ευρώ είναι μέρος της λύσης ή του προβλήματος για την Ελλάδα, απάντησε «Οι προκλήσεις της χώρας έχουν ελάχιστη σχέση με το ευρώ. Θα έπρεπε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις σε κάθε περίπτωση. Στην ευρωζώνη, η Ελλάδα μπορεί να το κάνει αυτό με τη στήριξη των εταίρων της. Ομως, ένα πράγμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο: το ποιος ανήκει στη ζώνη του ευρώ και ποιος όχι δεν είναι απόφαση της ΕΚΤ. Είναι θέμα των χωρών- μελών».

Οσο για το αν τώρα υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι «βιώνουμε αρκετές κρίσεις, που είναι αλληλένδετες και ενισχύουν η μία την άλλη. Αυτό καθιστά πιο σημαντικό να αντισταθούμε σε κάθε είδους εθνικισμό ή απομονωτισμό. Και τα δύο είναι σε άνοδο, αυτό με ανησυχεί πολύ».