Ντόρα Μπακογιάννη – Γ.Κουμουτσάκος Προκλητικός και απαράδεκτος ο Τ.Ερντογάν αλλά και με πολλές αδυναμίες το ΥΠΕΞ.

Πρέπει η ελληνική διπλωματία να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη σοβαρότητα τις τουρκικές προκλήσεις και κινήσεις οι οποίες συνεχώς πληθαίνουν και μάλιστα από την κορυφή της εξουσίας στην Άγκυρα.

Αναλυτική και διεισδυτική για όλο το ανησυχητικό πλέγμα των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία υπήρξε η τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη σε αλλεπάλληλες δηλώσεις και συνεντεύξεις της. Χωρίς κινδυνολογία και αντιπολιτευτική διάθεση ανέλυσε την πρόθεση της ΝΔ και της ίδιας να διεθνοποιήσει την Τουρκική προκλητικότητα του τελευταίου καιρού με τις δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου Ερντογάν και στόχο τα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη. (Ακολουθεί σχετικό κείμενο).

Παράλληλα η κ.Μπακογιάννη δεν έκρυψε τις ανησυχίες της σε συνέντευξή της με την Μαριάννα Πυργιώτη (Παραπολιτικά) για μία σειρά από άστοχους χειρισμούς του Υπουργείου Εξωτερικών στο χειρισμό λεπτών εθνικών θεμάτων που προκλήθηκαν από την τουρκική προκλητικότητα κορυφής, την έλλειψη σοβαρών ανακλαστικών στην Κεντρική Υπηρεσία αλλά και περιφερειακά στο ΥΠΕΞ όπως επίσης την πρωτοφανή άρνηση της σημερινής πολιτικής ηγεσίας – αντίθετα από το παρελθόν – να επιδιώξει και να εφαρμόσει μία διακομματική εθνική πολιτική. Επιλογή την οποία εφάρμοσε η ίδια ως Υπουργός Εξωτερικών αλλά και πολλοί άλλοι ΥΠΕΞ όλων των Κυβερνήσεων.

Οι δηλώσεις κ.Κουμουτσάκου για Ερντογάν και ΥΠΕΞ:

-Οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις οποίες αμφισβητεί εδαφικές ρυθμίσεις σε ολόκληρη την περιοχή είναι «εξόχως ανησυχητικές» και «απαράδεκτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας παράλληλα ότι και η ελληνική διπλωματία οφείλει να χειρίζεται με μεγαλύτερη σοβαρότητα τις τουρκικές κινήσεις.

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως οι αμφισβητήσεις Ερντογάν δεν εγείρουν ανησυχίες μόνο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά πρέπει να αξιολογηθούν από όλα τα κράτη της ανατολικής Μεσογείου, το NATO και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Τέτοιες αμφισβητήσεις πρέπει να τους απασχολούν όλους», είπε.

Επέκρινε όμως παράλληλα τη στάση που έχει τηρήσει το υπουργείο Εξωτερικών, ειδικά χθες, όταν υιοθέτησε την ανακριβή όπως αποδείχτηκε ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για δήθεν δήλωση Ερντογάν περί δημοψηφίσματος στη Θράκη, για να εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

«Το ΥΠΕΞ κάπου χωλαίνει στην αξιολόγηση των εξελίξεων» τόνισε ο πρώην διπλωμάτης, προσθέτοντας πως δεν είναι δυνατόν ένα λάθος του ΑΜΠΕ να οδηγεί σε «χωρίς έλεγχο και χωρίς διασταύρωση» αντιδράσεις από την ελληνική διπλωματία.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι στο ΥΠΕΞ γίνονται πιο βαθιές σκέψεις για τις σχέσεις με την Τουρκία, με δεδομένο ότι έως τώρα οι αντιδράσεις της Αθήνας στις αναθεωρητικές δηλώσεις Ερντογάν έχουν υπάρξει «τυπικές» ενώ βιώνουμε μία μη τυπικά περίοδο.

Στρέφοντας το βλέμμα στο πολιτικό μέτωπο, ο εκπρόσωπος της ΝΔ εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις τους επόμενους έξι έως οκτώ μήνες, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Τόνισε ότι στις δημοσκοπήσεις εννιά στους δέκα πολίτες συμφωνούν ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση.

Ντόρα: Η ΝΔ ενημερώνει εταίρους και συμμάχους για τις αλλεπάλληλες προκλήσεις Ερντογάν

Οι προκλήσεις θα έχουν ως συνέπεια να απομονωθεί η Τουρκία από το συμμαχικό και ευρωπαϊκό χώρο στον οποίο φιλοδοξεί να ανήκει, υπογράμμισε η αρμόδια συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας, Ντόρα Μπακογιάννη, με τεράστια πείρα αλλά και αποτελεσματικότητα σε ανάλογες πρωτοβουλίες.
Πρωτοβουλία ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων για τις νέες (και φαίνεται διαρκείς) προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν για τη Θράκη, αναλαμβάνει η ΝΔ.

Όπως υπογράμμισε σε δήλωσή της η συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη, «οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν, σχετικά με το τουρκικό “Εθνικό Συμβόλαιο” του 1920 και τα εδάφη στα οποία αυτό αναφέρεται, είναι άκρως προκλητικές, απαράδεκτες και αποσταθεροποιητικές για όλες τις χώρες που γειτνιάζουν με την Τουρκία. Ο Τούρκος Πρόεδρος οφείλει να μη συγχέει το αξίωμά του και τον πολιτικό του λόγο, με την ιδιότητα ενός νέο-οθωμανού ιστορικού που παραγνωρίζει πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες Ειρήνης, που συνάφθηκαν τον 20ό αιώνα και μάλιστα μετά από δύο βαλκανικούς και δύο παγκοσμίους πολέμους».

Η κ.Μπακογιάννη σημειώνει επίσης ότι δεν χωρούν αμφιβολίες και παρερμηνείες σε τέτοια ζητήματα, διαφορετικά, «η Τουρκία σύντομα θα απομονωθεί από το συμμαχικό και ευρωπαϊκό χώρο, στον οποίο φιλοδοξεί να ανήκει». Σ’ αυτή τη λογική, η ΝΔ αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης φίλων, εταίρων και συμμάχων για το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα, με αίσθημα εθνικής ευθύνης και καθήκοντος.