Ντεμαράζ Ζάεφ λίγο πριν το δημοψήφισμα: Η Μακεδονία είναι εδώ, διασφαλίσαμε στην αιωνιότητα γλώσσα και ταυτότητα

Για μια ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί στο δημοψήφισμα της Κυριακής έκανε λόγο ο Ζόραν Ζάεφ σε ομιλία του στο Κρούσεβο καλώντας τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν μαζικά.

«Η “Μακεδονία” είναι εδώ, εδώ είναι τα παιδιά μας, οι γενιές που έρχονται μετά από μας. Εδώ είναι το μέλλον της χώρας μας. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να απομακρύνουμε όλες μας τις προκαταλήψεις», είπε μια μέρα πριν την επίσημη λήξη της καμπάνιας για το δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επεσήμανε ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι εύκολη γιατί απαιτεί οδυνηρές παραχωρήσεις, αλλά διασφαλίζει για πάντα την αναγνώριση της “μακεδονιικής” ταυτότητας και γλώσσας: «Δεν είναι εύκολο γιατί θα πρέπει να προσθέσουμε έναν γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα της χώρας, αλλά σε αντάλλαγμα διασφαλίζουμε μια αιώνια αναγνώριση της ταυτότητας και της γλώσσας μας. Είμαι σίγουρα ότι αυτό που πετύχαμε με την επίτευξη της συμφωνίας με την Ελλάδα είναι η πραγματοποίηση όλων όσων ήθελαν οι πρόγονοί μας».

Μιλώντας στο ίδιο πολιτικό φόρουμ ο Ζάεφ υπογράμμισε ότι η συμφωνία είναι επωφελής για τη χώρα και την Ελλάδα και γι’ αυτό «είναι καθήκον μας να πάμε [στις κάλπες] και να πούμε ΝΑΙ στην Ευρωπαϊκή “Μακεδονία”». Κάθε ψήφος υπέρ του “ΝΑΙ” είναι μια φωνή για το μέλλον των παιδιών μας».

«Θα είναι αυτό το μεγαλύτερο δώρο για τα γενέθλιά σας την επόμενη εβδομάδα», ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους.

«Ναι, θα είναι το μεγαλύτερο δώρο», απάντησε.

Και κάλεσε τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου VMRΟ-DMPNE, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για το μέλλον της χώρας.

«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ξεχάσουμε τις πολιτικές μας διαφορές. Οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται, η “Μακεδονία” είναι αυτή που μας κρατά ενωμένους σ’ αυτή τη γη, αυτή που αξίζει τον κόπο για να ενωθούμε, για τα παιδιά μας και το μέλλον μας», είπε.

11.907 ντόπιοι και 439 ξένοι παρατηρητές θα εποπτεύσουν τη διαδικασία του δημοψηφίσματος την Κυριακή. 197 ξένους παρατηρητές στέλνει το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (OSCE/ODIHR), 35 η πρεσβεία των ΗΠΑ και οι υπόλοιποι προέρχονται από κράτη μέλη της ΕΕ και χώρες της περιοχής, ενώ έχουν πάρει διαπιστεύσεις 80 ξένοι δημοσιογράφοι και 32 διεθνή ΜΜΕ.