Ντάισελμπλουμ: Να τελειώνουμε με το χρέος- Στο Eurogroup είχαμε λίγες κόκκινες γραμμές

Την επιθυμία του στο Eurogroup της 24ης Μαΐου να υπάρξει μια πλήρης συμφωνία μεταξύ δανειστών και Ελλάδος, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερουν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στο Reuters, ενώ παράλληλα αποκάλυψε ότι στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου δεν υπήρξαν πολλές κόκκινες γραμμές για να προκαλέσουν προβλήματα στη συζήτηση, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε καμία διαπραγμάτευση αλλά δέχθηκε ό,τι της ζητήθηκε.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως αναμένει οι διαπραγματεύσεις για τις περικοπές δημοσίων δαπανών και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα να έχουν καταλήξει σε οριστικό αποτέλεσμα εγκαίρως, ενόψει της επόμενης συνόδου της Ευρωομάδας την 24η Μαΐου, προκειμένου να μπορέσουν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σε τρία στάδια, όπως ανέφερε.

Ο Ντάισελμπλουμ είπε στο Ρόιτερς σήμερα ότι οι συνομιλίες για την Ελλάδα τη Δευτέρα κύλησαν απροσδόκητα ομαλά, παρότι είχαν ακουστεί δυσοίωνοι ήχοι από τη Γερμανία και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν από τη διεξαγωγή των συνομιλιών.

Πρόσθεσε πως τώρα περιμένει η Αθήνα να οριστικοποιήσει τους σχεδιασμούς και τις περικοπές δαπανών, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις εγκαίρως για τον επόμενο γύρο των συνομιλιών, την 24η Μαΐου.

«Θα ήθελα στο επόμενο Eurogroup να έχουμε μια πλήρη και επίσημη συμφωνία για τα πάντα», υπογράμμισε ο Ολλανδός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, την οποία παραχώρησε στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).

Σημείωσε ότι θέλει να δει οριστικές, λεπτομερείς προτάσεις για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και τον μηχανισμό αυτόματων περικοπών, «οριστικοποιημένες», στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Το ζήτημα της περαιτέρω ελάφρυνσης χρέους παραμένει ευαίσθητο τόσο για την ευρωζώνη, όσο και για το ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί ότι εάν δεν υπάρξει μεγάλη μείωσή του, το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να είναι μη βιώσιμο.

Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί άμεσα βοήθεια για να προχωρήσει, αλλά επίσης κι έναν οδικό χάρτη για την πιθανή αρωγή που θα λάβει όταν το τρέχον πρόγραμμά της ολοκληρωθεί, σε 2 χρόνια, καθώς και αργότερα.

«Ο δρόμος που προτείνω να ακολουθήσουμε είναι να εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα, τι μπορούμε να κάνουμε για να αναδιαρθρώσουμε το χρέος, να εξαλείψουμε σταδιακά ορισμένα ακριβά δάνεια ταχύτερα και να τα αντικαταστήσουμε με φθηνά δάνεια».

«Δεύτερον, (να εξεταστεί) τι μπορούμε να κάνουμε όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Τρίτον, μακροπρόθεσμα, πώς μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όλα θα μείνουν στις ράγες τις επόμενες δεκαετίες. Φυσικά, αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο».

Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

Ανάμεσα στα ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η παράταση τόσο των περιόδων χάριτος όσο και των προθεσμιών αποπληρωμής του χρέους, η αξιοποίηση περισσότερων κερδών από ελληνικά αξιόγραφα που είχε αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο αποκορύφωμα της κρίσης δημόσιου χρέους, καθώς και η χρηματοδότηση μιας ανταλλαγής χρέους ουσιαστικά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

«Το καλό στη συνάντηση του Eurogroup ήταν πως υπήρξαν πολύ λίγες κόκκινες γραμμές (…). Η μοναδική μεγάλη κόκκινη γραμμή ήταν η απομείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους» της Ελλάδας, πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Πρέπει να διεξαγάγουμε τώρα τη συζήτηση για το τι πρέπει να κάνουμε το 2018 εάν η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα», επέμεινε ο ίδιος.

«Θα προτιμούσα να το συζητήσω τώρα αυτό, ώστε να υπάρξει κάποια σαφήνεια, να μην κληθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την ασάφεια για τα επόμενα τρία χρόνια», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σημειώνεται πάντως ότι ακόμα και στην υπόθεση της απομείωσης του χρέους η ελληνική κυβέρνηση πήρε πολύ λιγότερα και πάντως μεγαλύτερη ασάφεια από ό,τι η κυβέρνηση το Νοέμβριο του 2012