Ντάισελμπλουμ: Το θέμα είναι πόσο θα περικοπούν οι συντάξεις!!!

Δεδομένη θεωρούν οι Ευρωπαίοι δανειστές μας την περικοπή υφισταμένων συντάξεων και εκείνο που συζητούν είναι πόσο μεγάλη θα είναι η περικοπή.

Θέμα περικοπών των σημερινών συντάξεων έθεσε, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, εμφανιζόμενος παράλληλα αρνητικός στις εναλλακτικές λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση.

Όπως είπε, το βασικό θέμα της διαπραγμάτευσης είναι το πόσο μεγάλο βάρος θα επωμισθούν οι «σημερινοί συνταξιούχοι», προσθέτοντας με νόημα ότι λύσεις που βασίζονται στην αύξηση της φορολόγησης – όπως προτείνει η Αθήνα – θα έβλαπταν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Δεν διευκρίνισε αν αναφέρεται σε κύριες συντάξεις, επικουρικές, ή και στις δύο κατηγορίες.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι το δημοσιονομικό κενό στις προτάσεις της Αθήνας για το ασφαλιστικό επικεντρώνεται στα αμέσως επόμενα χρόνια, κι όχι σε βάθος δεκαετιών.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει μία σοβαρή πρόταση» που «φαίνεται να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα», όμως έχει «σοβαρά ζητήματα» και «δημοσιονομικά κενά» στα «ερχόμενα χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ συνέδεσε άμεσα την επιτυχία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με τη συζήτηση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, επισημαίνοντας ότι ο «δημοσιονομικός δρόμος» και ειδικά οι επιπτώσεις των συντάξεων είναι βαρύνουσας σημασίας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup αναγνώρισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η πρώτη αξιολόγηση, δηλώνοντας ότι συμμερίζεται πλήρως την αίσθηση του κατ’ επείγοντος που επικρατεί στην Αθήνα.