Νούλαντ για προσφυγικό: Η Ελλάδα έχει ζητήσει βοήθεια από τις ΗΠΑ

Η Ελλάδα ζήτησε ανθρωπιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ για το προσφυγικό ζήτημα, αυτό αποκάλυψε σε δηλώσεις της Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ.

Ωστόσο αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Αμερικανίδα υφυπουργός που επισκέπτεται την Ελλάδα δεν συναντήθηκε ούτε με τον Πρωθυπουργό, ούτε με τον Εξωτερικών κ. Κοτζιά, παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες διάχυτη ήταν η αντίληψη στα μέσα ενημέρωσης ότι πραγματοποιούνταν αυτές οι συναντήσεις.

Αντί αυτών η κ. Νούλαντ επισκέφθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο και το υπουργείο Εξωτερικών -όπου συνάντησε τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον γγ του ΥΠΕΞ- και συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για την επιστροφή των θεσμών και την οικονομική κατάσταση, ενθαρρύνοντας, όπως σημείωσε, την Ελλάδα να ολοκληρώσει τη συμφωνία ώστε να ακολουθήσει και η ελάφρυνση του χρέους.

Συζήτησαν επίσης για την ενεργειακή ασφάλεια, το Κυπριακό και άλλα θέματα, αλλά υπογράμμισε ότι «αυτή η επίσκεψη γίνεται κυρίως για να κατανοήσουμε καλύτερα τα προβλήματα εδώ, πώς μπορούν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ελλάδα να τα αντιμετωπίσει και για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει βοήθεια από τις ΗΠΑ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τις προσεχείς ημέρες η αμερικανική πλευρά θα ανταποκριθεί με την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για την ορθή εφαρμογή της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης.

Στην ερώτηση, πόσο μπορεί να συνεισφέρουν οι ΗΠΑ δεχόμενες περισσότερους Σύρους πρόσφυγες, απάντησε ότι είμαστε ο μεγαλύτερος αποδέκτης προσφύγων στον κόσμο, με τον κύριο όγκο να προέρχεται από την Κ. Αμερική, αλλά θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε και πρόσφυγες από τη Συρία.

Επανέλαβε δε, κλείνοντας τις δηλώσεις της, ότι η χρησιμότητα της επίσκεψής της εντάσσεται στην προοπτική να βοηθήσουν οι ΗΠΑ στις επικείμενες συμφωνίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, καθώς και να συνεργαστούν με την Ελλάδα και την Τουρκία και τις άλλες χώρες της περιοχής, ώστε να ενισχύσουν τις προσπάθειες για παύση των εχθροπραξιών στη Συρία και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για πολιτική διευθέτηση, που είναι και ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης του προσφυγικού.

Η κ. Νούλαντ χτες, πρώτη ημέρα της επίσκεψής της στην Ελλάδα, μετέβη στο κέντρο προσφύγων στα Διαβατά, για το οποίο είπε ότι πρόκειται για υπόδειγμα, πολύ καλά οργανωμένο, όπου οι πρόσφυγες έχουν καλή υποστήριξη και είναι ένα κέντρο το οποίο πρέπει να γίνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, στο πλαίσιο της διαδικασίας μετεγκατάστασης, κατ’ εφαρμογήν της συμφωνίας με την ΕΕ και την Τουρκία.