Νίκος Νικολόπουλος: Τρανταχτές οι ελλείψεις φαρμάκων λόγω ανέγκλητων εξαγωγών!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΙΣΧΟΚΕΡΔΙΑ

Συνολικά 216 σκευάσματα λείπουν από τα ράφια των φαρμάκων και το γεγονός ευαισθητοποίησε τον Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής επικαλείται επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΦ σύμφωνα με τις οποίες απουσιάζουν από τα ράφια 55 σκευάσματα που αφορούν την αντιµετώπιση διαφόρων παθήσεων, ενώ 10 είναι εµβόλια, τα 13 εισάγονται µέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και τα 138 έχουν πάψει να κυκλοφορούν.

Στην ερώτησή του ο ανεξάρτητος βουλευτής αποκαλύπτει ότι τα περιορισµένα αποθέµατα που υπάρχουν στην αγορά διοχετεύονται στα µεγάλα φαρµακεία κι έτσι τα ισχυρά φαρµακεία γίνονται ισχυρότερα και τα µικρά οδηγούνται σε λουκέτα.

Όπως είναι ευνόητο η βασική παρενέργεια της κατάστασης αυτής είναι οι ασθενείς να περιφέρονται από φαρµακείο σε φαρµακείο ή να µετακινούνται ακόµα και σε γειτονικούς νοµούς, προκειµένου να εξασφαλίσουν το φάρµακό τους.

Τέλος, ο Νίκος Νικολόπουλος επισημαίνει ότι όλοι οι τοπικοί σύλλογοι καθώς και ο Πανελλήνιος Φαρµακευτικός Σύλλογος, έχουν κατ’ επανάληψη καταγγείλει το φαινόµενο, µε το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ να περιορίζονται σε ανεπιτυχείς προσπάθειες αντιµετώπισης του, όπως οι επαφές µε φαρµακευτικές εταιρείες, των οποίων τα σκευάσµατα είναι σε έλλειψη ή έχουν περιορισµένη διακίνηση στην ελληνική αγορά.

Τα ερωτήματα του ανεξάρτητου βουλευτή είναι τα ακόλουθα:

  1. Πως θα αντιμετωπίσετε το πρόβληµα της έλλειψης φαρµάκων που καθηµερινά διογκώνεται και ενώ γνωρίζετε το πρόβλημα και τις αιτίες του, γιατί επιτρέπετε την ανεξέλεγκτη εξαγωγή εκ µέρους των εταιρειών που αφήνουν ακάλυπτη την εγχώρια αγορά;
  2. Γιατί δεν έχετε προχωρήσει στην λήψη και εφαρμογή μιας πολιτικής απόφασης που θα οδηγεί στην ολική απαγόρευση των εξαγωγών και ακόμα δεν έχει γιατί γίνει έλεγχος στις εταιρείες για τα αποθέματα που έχουν και φυσικά γιατί δεν ελέγχονται από καμία υπηρεσία για την αισχοκερδή απόσυρση και εξαγωγή των ακριβών φαρμακευτικών σκευασμάτων;