Νικόλαος Βασιλείου: Αυτός είναι ο νεκρός κυβερνήτης του εκπαιδευτικού αεροσκάφους

Στη δημοσιότητα έδωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, τα στοιχεία του κυβερνήτη του μοιραίου εκπαιδευτικού αεροσκάφους Τ-2 Buckeye της Πολεμικής Αεροπορίας που κατέπεσε νωρίς το πρωί της Τρίτης (28/08/2018) σε ορεινή δασική περιοχή στη Βλαχοκερασιά Αρκαδίας.

Σύμφωνα με το ΓΕΑ, πρόκειται για τον Επισμηναγό (Ι) Νικόλαο Βασιλείου, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός στην περιοχή πτώσης του αεροσκάφους.

Πρόκειται για έμπειρο πιλότο με πάνω από 2.500 πτήσης στο ενεργητικό του.

Ο Νίκος Βασιλείου ήταν πατέρας δύο παιδιών.

Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στην Πολεμική Αεροπορία.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ)

Την Τρίτη 28 Αυγούστου 2018 και ώρα 08:50 , στο πλαίσιο εκπαίδευσης εκπαιδευτή πτήσεων με αεροσκάφος Τ-2 Buckeye, σε ειδική άσκηση (περιδίνηση), πραγματοποιήθηκε εγκατάλειψη 7 ναυτικά μίλια βόρεια της Σπάρτης, με αποτέλεσμα ο μεν συγκυβερνήτης του αεροσκάφους να διασωθεί κάνοντας χρήση αλεξιπτώτου, ενώ ο κυβερνήτης, Επισμηναγός (Ι) Νικόλαος Βασιλείου, εντοπίσθηκε νεκρός στην περιοχή πτώσης του αεροσκάφους.

Οι δύο (2) Ιπτάμενοι ήταν μεγάλης πτητικής εμπειρίας με γενικό σύνολο περίπου 2.500 ωρών.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορία έχει ορίσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων με σκοπό τη διερεύνηση του ατυχήματος.

Το χρονικό της τραγωδίας

Σε τραγωδία κατέληξε η εκπαιδευτική πτήση του αεροσκάφους τύπου Τ-2 Buckeye της 120 Π.Ε.Α., το οποίο κατέπεσε περίπου στις 08:30 το πρωί της Τρίτης (28/08/2018) στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στη Σπάρτη και την Τρίπολη, κοντά σε δασώδη περιοχή στο χωριό Βλαχοκερασιά.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πολεμική Αεροπορία και ξεκίνησαν οι διαδικασίες έρευνες και διάσωσης του πληρώματος.

Αρχικά, εντοπίστηκε σώος ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου και νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, εντοπίστηκε, δυστυχώς, νεκρός ο κυβερνήτης του σκάφους, ο επισμηναγός Νικόλαος Βασιλείου.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η σορός του άτυχου επισμηναγού και κυβερνήτη βρέθηκε κοντά στα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Σύμφωνα, πάντα με την ίδια πηγή, επιβεβαιώνεται από την Πολεμική Αεροπορία ότι και οι δύο χειριστές είχαν προλάβει να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, αλλά προς το παρόν, το τι δεν πήγε καλά στην εγκατάλειψη του κυβερνήτη είναι ακόμη άγνωστο.

Το εκπαιδευτικό Τ-2 είχε απογειωθεί από την Καλαμάτα και πετούσε σε ύψος 800 μέτρων και φαίνεται ότι και οι δύο χειριστές προσπάθησαν να το σώσουν μέχρι τελευταία στιγμή από κάποιο πρόβλημα που παρουσιάστηκε.

Το αεροσκάφος Τ-2 Buckeye

t2 ekpaideytiko

Το T-2 Buckeye είναι αμερικανικής κατασκευής, δικινητήριο εκπαιδευτικό αεροσκάφος.

Είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό jet της Πολεμικής Αεροπορίας και με αυτό ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι Ίκαροι και οι νέοι Ανθυποσμηναγοί.

Η προμήθεια 40 εκπαιδευτικών αυτού του τύπου το 1976 αναμόρφωσε ριζικά το σύστημα αεροπορικής εκπαίδευσης. Οι δυνατότητες του νέου εκπαιδευτικού στην προκεχωρημένη εκπαίδευση και στην εκπαίδευση όπλων δεν μπορούσαν να συγκριθούν με αυτές των Τ-33 που αντικατέστησαν.

Το Τ-2Ε μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 3500 lb οπλισμού σε 6 πτερυγικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων και ατρακτιδίων πολυβόλων και ρουκετών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση με οπλικό φορτίο, αλλά και να αναλάβει πολεμικό ρόλο αν απαιτηθεί.

Φέρει τρίχρωμη παραλλαγή πράσινου, καφέ και άσπρου.

Τεχνικά χαρακτηριστικά – Επιδόσεις Τ-2 Buckeye

  • Πλήρωμα: 2 (εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενος)
  • Κινητήρες: 2 J-85-GE-4Α/ Ώση: 2.950 λίβρες έκαστος
  • Εκπέτασμα Πτερύγων: 11.6μ
  • Μήκος: 11.8μ
  • Μέγιστη ταχύτητα: 840 km/h ή 0.85 Mach
  • Μέγιστο ύψος: 13.800μ. ή 45.200 πόδια