Νίκη στις περιφερειακές εκλογές ανακοίνωσε ο Μαδούρο – Αμφισβητεί το αποτέλεσμα η αντιπολίτευση

Οι εκλογικές αρχές της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν ότι το κυβερνών Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλάς (PSUV) του προέδρου Νικολάς Μαδούρο κέρδισε 17 από τις 23 περιφέρειες της χώρας στις εκλογές για τους τοπικούς κυβερνήτες.

Ο επικεφαλής του κράτους έκανε λόγο για μια νίκη του «τσαβισμού», δηλαδή της μορφής σοσιαλισμού την οποία προωθούσε ο θανών τέως πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες.

Ηγέτες της αντιπολίτευσης, ωστόσο, κάνουν λόγο για νοθεία.

Η Στρογγυλή Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), πολιτικό μέτωπο κομμάτων της Κεντροαριστεράς, του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς αρνείται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα και ζήτησε πλήρη ανακαταμέτρηση διά μέσου του εκπροσώπου της, Χεράλντο Μπλάιντ.

EURONEWS
Βενεζουέλα: Νίκη Μαδούρο στις τοπικές εκλογές

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η αντιπολίτευση αναμενόταν να κέρδιζε 11 έως 18 εκ των 23 περιφερειών.

Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης όπως φάρμακα, οικονομική κρίση με τεράστιο πληθωρισμό και πολιτική βία, καθώς περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διαδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς Μαδούρο, κυρίως μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

Νωρίτερα μέσα στο 2017, οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι προχωρούν σε κυρώσεις κατά αξιωματούχων του καθεστώτος της Βενεζουέλας. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούσιν είχε τονίσει ότι η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να κλείσει τα μάτια «μπροστά στην προσπάθεια του Μαδούρο να υπονομεύσει τη δημοκρατία, την ελευθερία και το κράτος δικαίου».

Λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Ν. Μαδούρο εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση, έχοντας γύρω του διάφορους στενούς του συνεργάτες, αλλά και στρατιωτικούς, δηλώνοντας ότι «ο τσαβισμός επέστρεψε, νικητής» και καλώντας την αντιπολίτευση να αποδεχθεί το αποτέλεσμα.