Νέος φορέας για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου

Μέχρι τις αρχές του νέου έτους, θα έχει δημιουργηθεί ένας νέος φορέας για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, ο οποίος θα αφορά στον καλύτερο συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών και θα ενεργεί διαδραστικά, με στόχο την άμεση επέμβαση των αρμόδιων μηχανισμών.

Αυτό ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, με αφορμή δηλώσεις του σχετικά με τις δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την πάταξη του παρεμπορίου στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για το έργο «Ιστορικό Εμπορικό Κέντρο Πλάκα- Μοναστηράκι».

Όπως είπε ο κ. Σταμπουλίδης οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς σε όλη τη χώρα και ήδη φαίνεται ότι η πυκνότητα και η συστηματικότητά τους λειτουργεί αποτελεσματική στην προσπάθεια πάταξης του φαινομένου ενώ υπογράμμισε σχετικά με το νέο φορέα ότι, για πρώτη φορά, θα μπορούν να γίνονται καταγγελίες από επιχειρηματίες και πολίτες και άμεσα θα πραγματοποιείται έλεγχος στο σημείο αναφοράς. Στόχος είναι οι ελεγκτές του υπουργείου ή των περιφερειών να μπορούν να δρουν άμεσα και αυτόνομα.

Ο γενικός γραμματέας υπενθύμισε ότι ήδη, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, όλα τα κλιμάκια που συμμετέχουν στους ελέγχους θα μπορούν πλέον να κατάσχουν και όχι να δεσμεύουν προϊόντα ενώ επιπροσθέτως, δίνεται, η δυνατότητα στους φορείς όπως είναι οι δήμοι, οι περιφέρειες και το κεντρικό κράτος, όταν δεν διαθέτουν τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να παρεμβαίνουν σε θέματα ελέγχου και με ιδιωτικά σχήματα.

Όπως σημειώνει ο κ. Σταμπουλίδης, στόχος του υπουργείου είναι η δυναμική αντιμετώπιση του φαινομένου ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες αποτροπής της δραστηριότητας των παρεμπόρων.

SHARE