Νέο ξήλωμα στο ΠΟΤΑΜΙ. Μετά τον Θ. Θεοχάρη εκτός και ο βουλευτής Ι.Φωτήλας. Σε βαθύ προβληματισμό ο Σπύρος Λυκούδης.

Από τους έντεκα βουλευτές του κόμματος, με ποσοστό 4,09% στις περσινές εκλογές του Σεπτεμβρίου έμειναν εννέα, ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κατάρρευση, συχνά κάτω από το 2%. Πρώτος απομακρύνθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θεοχάρης Θεοχάρης, που τελευταία έχει κρατήσει αποστάσεις από την κίνηση’ Δημοκρατική Συνεργασία».
Εκτός ΚΟ του Ποταμιού τέθηκε ο βουλευτής Ιάσων Φωτήλας. Με συνοπτικές και αρχηγικές διαδικασίες, χωρίς καμμία ειδική συνεδρίαση ή συζήτηση Την απομάκρυνση του κ. Φωτήλα από την ΚΟ του Ποταμιού ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Κινήματος Σταύρος Θεοδωράκης με απλή επιστολή του στο προεδρείο της Βουλής.

«Με την παρούσα επιστολή σας ενημερώνω, ότι ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας, τίθεται από σήμερα εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Θεοδωράκης.

Νωρίτερα ο Παντελής Αβραμίδης, γραμματέας Οργανωτικού του Ποταμιού, είχε απαντήσει δημόσια στον κ. Φωτήλα σχετικά με την αναφορά του δεύτερου περί συνεργασίας του Ποταμιού με τη ΝΔ:

«Αγαπητέ Ιάσων,

Πράγματι το Ποτάμι είναι “ένα φρέσκο, ανανεωτικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό κίνημα”. Δεν τρώει όμως κουτόχορτο. Όταν ένας βουλευτής μέλος μάλιστα του Πολιτικού Συμβουλίου την μια μέρα στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υποστηρίζει ότι το Κίνημα πρέπει να βαδίσει ενωμένο χωρίς διαφοροποιήσεις και την άλλη μέρα αφού πρώτα συναντά συγκεκριμένα στελέχη της ΝΔ, δηλώνει ότι “σκέφτομαι να πάω στην ΝΔ”, τότε κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Παντελής Αβραμίδης».

-Πηγές του Ποταμιού σχολίαζαν ότι «η απόφαση για την απομάκρυνση του κ. Φωτήλα ελήφθη μετά από τις συνεχείς διαφοροποιήσεις του σε επίσημες θέσεις του Κινήματος» και «προέκυψε και από τις τελευταίες κινήσεις του με τις οποίες φαίνεται να έχει κάνει άλλες επιλογές».

Μετά την απομάκρυνση του κ. Φωτήλα από την ΚΟ του Ποταμιού, οι ανεξάρτητοι βουλευτές γίνονται συνολικά πέντε.

Η ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ

«Αν το Ποτάμι συνεχίσει να έχει αυτοκτονικές τάσεις, εγώ δεν έχω σκοπό να αυτοκτονήσω»
Ζήτημα χρόνου φαινόταν ότι ήταν η ανεξαρτητοποίηση του Ιάσονα Φωτήλα από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού έπειτα και από τη συνέντευξη που έδωσε στα Παραπολιτικά 90,1.

Ο βουλευτής μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 είπε χαρακτηριστικά: «Το Ποτάμι πλέον δεν μπορεί να συνεχίσει αυτόνομα. Αλλά έχει πολλά να προσφέρει, τόσο σε προτάσεις όσο και στα στελέχη του που είναι πολύ αξιόλογα.»
Ερωτηθείς δε αν τα όσα καταλογίζει τον οδηγούν στην ανεξαρτητοποίησή του, απάντησε μονολεκτικά: «Προφανώς».
Νωρίτερα είχε αναφέρει ότι «ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε απλά ότι το Ποτάμι θα ανακάμψει, έτσι με έναν μαγικό τρόπο» ασκώντας έντονη κριτική.

Για τις προτάσεις και τις αποφάσεις του τόνισε: «Δεν έχω μιλήσει ακόμα με κανένα, η προσπάθεια μου είναι να γίνει συντονισμένα και οργανωμένα από όλο το Ποτάμι. Αν το Ποτάμι συνεχίσει να έχει αυτοκτονικές τάσεις, εγώ δεν έχω σκοπό να αυτοκτονήσω.»

Φωτήλας: Ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΝΔ

Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Ιάσων Φωτήλας, άφησε «όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά» για μελλοντική συνεργασία με τη ΝΔ. Αφού σημείωσε ότι τη διαγραφή του από Το Ποτάμι την έμαθε από το internet συνέχισε: «Ο εχθρός για μένα δεν είναι το Ποτάμι. Ήταν και είναι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Να διώξουμε αυτή τη σπείρα που λυμαίνεται τον τόπο. Και 2ος στόχος ήταν να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Αυτά μπορούμε να τα πετύχουμε ακόμα και ”στριμώχνοντας” τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πάντως δεν μπορούμε τις αυτοκτονικές τάσεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε σαν το μικρό παιδί που λέει ”αυτό το παιχνίδι είναι δικό μου” και κάθεται μόνο του σε μία γωνία» τόνισε. «Δεν είχαμε με το Ποτάμι διαφωνίες ως προς τους στόχους, αλλά ως προς το πώς θα φτάσουμε στο σκοπό» διευκρίνισε.

Πόλεμος ανακοινώσεων με τη διοίκηση του κόμματος

Μικρή η προϊστορία έως την τελική ρήξη. Στο μεταξύ ένας πόλεμος ανακοινώσεων είχε ξεσπάσει ανάμεσα στον Ιάσονα Φωτήλα και την ηγεσία του Ποταμιού έπειτα από τη σκληρή κριτική που του άσκησε χθες ο γραμματέας του Ποταμιού, Παντελής Αβραμίδης, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. πρώτου ότι το Ποτάμι δεν μπορεί πια μόνο του και πως πρέπει να συνεργαστεί με τη ΝΔ.

«Θέλω να θυμίσω στον φίλο και σύντροφο Παντελή, ότι το Ποτάμι δημιουργήθηκε ως φρέσκο, ανανεωτικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό κίνημα. Σ’ αυτά τα χαρακτηριστικά του κινήματος δεν ταιριάζει καθόλου η πρακτική του να “πετάμε λάσπη” αντί να απαντάμε πολιτικά. Θέλω δε να τονίσω, ότι αυτή η πρακτική της λάσπης είναι κάτι το οποίο υπέστη το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης προσωπικά και το υφίσταται ακόμα. Ακόμα περισσότερο λοιπόν γι’ αυτό το λόγο, δεν αρμόζει αυτή η τακτική σ’ εμάς τους Ποταμίσιους. Σε καμία δε περίπτωση, η λάσπη δεν πρόκειται να με σταματήσει από το να εκφράζω τις απόψεις και την αγωνία μου για την πορεία της χώρας και του κινήματός μας. Θέλω να κάνω σαφές και ξεκάθαρο ότι δεν έχω υποστεί καμία πίεση, δεν έχω δεχτεί καμία πρόταση, καμία υπόσχεση για κανένα αντάλλαγμα από κανέναν. Προφανώς δε, ούτε και από την Ν.Δ», ανέφερε ο κ. Φωτήλας, επισημαίνοντας στον κ. Αβραμίδη ότι καλό θα ήταν να θυμάται, ότι σαν γραμματέας Οργανωτικού του κόμματος, αντί να αναλώνεται σε ασκήσεις λάσπης, θα ήταν πιο χρήσιμο να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και να οργανώνει συγκεκριμένες δράσεις, προκειμένου το κόμμα μας να βγει από το τέλμα στο οποίο έχει πέσει.

«Πράγματι το Ποτάμι είναι «ένα φρέσκο, ανανεωτικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό κίνημα». Δεν τρώει όμως κουτόχορτο», ήταν η απάντηση του από την πλευρά του κ. Αβραμίδη. «Όταν ένας βουλευτής μέλος μάλιστα του Πολιτικού Συμβουλίου την μια μέρα στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υποστηρίζει ότι το Κίνημα πρέπει να βαδίσει ενωμένο χωρίς διαφοροποιήσεις και την άλλη μέρα αφού πρώτα συναντά συγκεκριμένα στελέχη της ΝΔ, δηλώνει ότι “σκέφτομαι να πάω στην ΝΔ”, τότε κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας», δήλωσε.

Προβληματισμένος ο Σπ. Λυκούδης για την πορεία : Δύσκολο να αποτραπεί η οπισθοχώρηση του Ποταμιού

Φωνή σύνεσης, δημοκρατικότητας και πολιτικής σοβαρότητας πάντα.«Εντιμη» χαρακτήρισε ο Σπύρος Λυκούδης την στάση του Ιάσονα Φωτήλα, ο οποίος διεγράφη στη συνέχεια, ενώ δεν έκρυψε την αγωνία του για την πορεία του Ποταμιού.
«Από την πρώτη μέρα εκλογής του κ. Μητσοτάκη, με έναν πολύ καθαρό τρόπο, άσχετα αν συμφωνώ ή όχι, και με έναν πάρα πολύ έντιμο τρόπο, είπε ότι” απέναντι στον «εφιάλτη» που κατά την γνώμη του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να φύγει, ο μόνος που μπορεί να τον κερδίσει είναι ο κ. Μητσοτάκης, άρα όλοι πρέπει να συνδράμουμε τη δική του προσπάθεια» ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού και αντιπρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά»

Ο κ. Λυκούδης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα για το Ποτάμι.
Εξέφρασε την άποψη ότι αν και αρχικά η πολιτική κίνηση είχε όλες τις προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει στον μεσαίο χώρο, εντούτοις λόγω λαθών και αδυναμιών «βρίσκεται τώρα σε άμυνα και σε οπισθοχώρηση». Εκτίμησε δε ότι η πορεία αυτή είναι δύσκολο να ανακοπεί. «Το βλέπω δεν θέλω να κρύβομαι» κατέληξε.

Δεν πάω στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, είναι απλώς μια διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ
Ο ίδιος αντέκρουσε πληροφορίες για δική του μετακίνηση δηλώνοντας πως παραμένει σταθερός στην ανάγκη ενός τρίτου ισχυρού πόλου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
«Εγώ δεν έχω καμία πρόθεση να μετακινηθώ προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα» τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι επαφές που έχει με «φίλους» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι για να συζητήσουν κατά πόσο είναι ρεαλιστικό ένα σχέδιο συγκρότησης του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς.
«Δεν έχω καμία πρόθεση να πάω στην Δημοκρατική Συμπαράταξη διότι δεν είναι τίποτα άλλο από μια διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ. Παλεύω για την συγκρότηση της Κεντροαριστεράς» υπογράμμισε.

Η ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ (από τη συνέντευξη του Θ.Θεοχάρη στο ΑΠΕ στις 16.10)

Παρουσιάσατε τη Δημοκρατική Ευθύνη πριν λίγους μήνες και αυτές τις ημέρες διαβάζουμε ότι έχετε αποστασιοποιηθεί από το εγχείρημα. Γιατί;

Η Δημοκρατική Ευθύνη είναι μια συλλογική προσπάθεια που ξεκίνησε από τη βάση. Από την αρχή εξέφρασα την υποστήριξή μου, θεωρώντας ότι η κίνηση αυτή πρέπει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια ενότητας του χώρου. Στη ΔΗΜΕ καταγράφηκαν εξαρχής δύο διαφορετικές απόψεις. Η πρώτη θέλει την απόλυτη καθαρότητα, δηλαδή καμιά συζήτηση με πρόσωπα και φορείς από το υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό. Και η δεύτερη άποψη που λέει ότι όταν το αίτημα από παντού είναι να δούμε πώς θα φέρουμε τη σύνθεση ώστε να δημιουργηθεί ένας μεταρρυθμιστικός πόλος αλλαγής, δε μπορεί να κινούμαστε σε παλαιοκομματικές λογικές αποκλεισμού δυνάμεων, στη λογική του «εμείς, εμείς οι μόνοι συνεπείς».

Τέτοια σοβαρά πολιτικά ζητήματα πρέπει να συζητούνται και αποφασίζονται δημοκρατικά, σε νομιμοποιημένα κομματικά όργανα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Και με αυθαίρετο τρόπο, η πρώτη άποψη περί απόλυτης καθαρότητας παρουσιάζεται δημόσια ως η άποψη συνολικά της ΔΗΜΕ, γεγονός που με κάνει να εκφράσω τον προβληματισμό μου.

Ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος που πρωτοστατούσε στην προσπάθεια παραμένει στο κίνημα ή όχι;

Αυτή η ερώτηση θα πρέπει να απευθυνθεί στον ίδιο τον Αλέκο Παπαδόπουλο σε σχέση με τις προθέσεις του.

H Δημοκρατική Ευθύνη θα κατέβει αυτόνομη στις εκλογές;

Είναι μια απόφαση που υποθέτω ότι θα ληφθεί από τα όργανα, όταν τεθεί βέβαια ένα τέτοιο ζήτημα.