Νέο καψόνι για τη δόση και ένας ειδικός όρος από τη κ.Λαγκάρντ να έλθει στην Αθήνα.

Παλαιές εκκρεμότητες καθυστερούν την εκταμίευση της δόσης.

Η «αμεριμνησία» της Κυβέρνησης να υπογράφει αλλά να μη σέβεται τα συμφωνημένα, έχει συνέπειες και πάλι. Mετάθεση για τις 13 Ιουλίου παίρνει η καταβολή της δόσης, μετά καθυστέρηση ένα και πλέον χρόνο.

Υποτίθεται ότι θα έληγε το θέμα της πολυπόθητης δόσης το περασμένο Φθινόπωρο ή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι αναβολές, η μία μετά την άλλη, μετά έξη μήνες. Mετάθεση για τις 13 Ιουλίου παίρνει η καταβολή της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ, που θα επιτρέψουν την αποπληρωμή 6,4 δισ. ευρώ των ομολόγων από 17 έως και 20 Ιουλίου.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, ο λόγος αυτή τη φορά είναι τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει το ΔΝΤ, ένα εκ των οποίων είναι αγκάθι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενώ εμπόδιο συνεχίζει να αποτελεί η παραπομπή στη δικαιοσύνη των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, θέμα που εξακολουθεί να θεωρείται ανοιχτό.

Η πιο σημαντική εκκρεμότητα με το ΔΝΤ αφορά τη νομική γνώμη που έχει ζητήσει το Ταμείο για τη συνταγματικότητα των νέων περικοπών στις συντάξεις, οι οποίες με βάση τη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών ψηφίστηκαν από τη Βουλή, αλλά θα εφαρμοστούν το 2019.

Παρότι κυβέρνηση και θεσμοί εκτιμούν ότι έως την ερχόμενη εβδομάδα όλες οι εκκρεμότητες θα έχουν εκπληρωθεί, εν τούτοις το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο αφορά ένα πολιτικά ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα και με αυξημένο βαθμό δυσκολίας.

Μεταξύ των προαπαιτουμένων που έχει θέσει το ΔΝΤ είναι και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει επακριβώς σε ποιες περιοχές της Ελλάδας θα μπορούν να είναι ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές το διάστημα Μάιος-Οκτώβριος.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη και η νομοθετική ρύθμιση για το άνοιγμα του επαγγέλματος των μηχανικών, που επίσης ζητά το ΔΝΤ.

Η Λαγκάρντ ζήτησε να την προσκαλέσει άλλος ένας επίσημος για να έρθει στην Αθήνα, μετά την πρόσκληση Παυλόπουλου.

Στην Αθήνα θα βρεθεί εντός του Ιουλίου, ίσως και πριν τις 15 του μήνα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βηματοδότη», πρόσκληση στη Λαγκάρντ είχε απευθύνει ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί της ανανέωσε αυτή την πρόσκληση.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, προκειμένου να είναι τυπικώς εντάξει, ζήτησε και μια επιστολή-πρόσκληση και από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος και την προσκάλεσε με τη σειρά του με μια εξαιρετικά ευγενική επιστολή.

Η κυρία Λαγκάρντ απάντησε με τη φράση «θα χαρώ πολύ να επισκεφθώ την Ελλάδα» και τώρα ετοιμάζει τις βαλίτσες για να έχει συναντήσεις με Παυλόπουλο, Τσίπρα, Μητσοτάκη, Στουρνάρα και Τσακαλώτο.