Νέες υποσχέσεις του ΥΠΟΙΚ ότι θα… ελέγξει τις ελληνικές εταιρείες στη γειτονική Βουλγαρία.

Πάνω από 17.000 συνολικά οι εταιρείες κάθε είδους, που απαιτεί σοβαρή και δαπανηρή αναζήτηση, μακρά διαμονή και έρευνα σε όλη τη Βουλγαρία για να ελεγχθούν οι «ψεύτικες και προσχηματικές» εταιρείες.

Νέο γύρο ελέγχων για τις εταιρείες… Βουλγαρίας, δηλαδή τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν φύγει και συνεχίζουν να φεύγουν από την Ελλάδα εξαγγέλει πομπωδώς το Υπουργείο Οικονομικών. Τις κατηγορούν από την πλατεία Συντάγματος ότι ανοίγουν εικονικά σε γειτονικές χώρες-κατά βάση Βουλγαρία και μετά Αλβανία, Ρουμανία και Σκόπια- γραφεία προκειμένου να πετύχουν χαμηλότερη φορολογία, και να αποφεύγουν διάφορες άλλες φορολογικές, ασφαλιστικές κ.α υποχρεώσεις απέναντι στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με απάντηση που έδωσε ο Υπ.Οικονομικών Ε.Τσακαλώτος σχετικά με το φαινόμενο της φυγής επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή το φαινόμενο της μετακίνησης Ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Οι γνωστές διαβεβαιώσεις της γραφειοκρατίας διαχρονικά

Σημαντικό μέρος από αυτές αναφέρει ο Υπουργός, φαίνεται να αφορά σε πλασματικές μεταφορές καθόσον οι επιχειρηματικές δραστηριότητες παραμένουν στην Ελλάδα και δεν υφίστανται αλλαγές όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη διοίκηση.
Προφανώς προσθέτει, πρόκειται για μη νόμιμες επιχειρηματικές πρακτικές που αποσκοπούν σε υπαγωγή σε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και εκμεταλλεύονται με καταχρηστικό τρόπο τις ελευθερίες που παρέχει το δίκαιο της EE.

Στα ανωτέρω πλαίσια αναμένεται να ενταθούν οι σχετικοί έλεγχοι ενώ προετοιμάζεται και σχετιζόμενη νομοθετική ρύθμιση.
Επίσης, υφίστανται πρωτοβουλίες και σε επίπεδο Ε.Ε. προκειμένου να αποτραπεί ο φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών-μελών. Στα ανωτέρω πλαίσια πρωτοβουλίες όπως η CCBR (country by country report) θα διευκολύνουν τη ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα φορολογίας μεταξύ των κρατών μελών και θα επιτρέψουν στις Εθνικές φορολογικές αρχές να εντοπίζουν τα συστήματα της φοροδιαφυγής.
Όσον αφορά τις πραγματικές μεταφορές οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν, δεδομένης και της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ξεπερνούν τις 17.000 οι ελληνικές επιχειρήσεις με έδρα Βουλγαρία. Οι περισσότερες απλές ταμπέλες και γραφεία ενός δωματίου.

Η μεγάλη φορολογία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα κάνει χιλιάδες εταιρείες να μετακομίζουν σε άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων με έδρα στη Βουλγαρία, όπου η φορολογία εταιρειών είναι μόλις 10% έχει αυξηθεί, από 2.000 που ήταν στην αρχή της κρίσης το 2010, σε πάνω από 17.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας τα οποία επικαλείται το Reuters.

Η μαζική φυγή εταιρειών στη Βουλγαρία έχει προκαλέσει συναγερμό στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία θέλει τώρα να συνεργαστούν οι δύο χώρες για να διαπιστώσει αν οι επιχειρήσεις αυτές απλώς μεταφέρουν την έδρα τους στη γειτονική χώρα για να γλιτώσουν φόρους ή μεταφέρουν εκεί όλες τους τις δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια που αφορούν το 2014, οι εταιρείες που έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα στη Βουλγαρία έχουν ετήσιο τζίρο που διαμορφώνεται σε 5 δισ. ευρώ και απασχολούν περίπου 53.000 άτομα. Από τις αρχές του έτους έχουν κάνει έναρξη στη Βουλγαρία πάνω από 3.600 ελληνικές εταιρείες. Πέρυσι είχαν μεταφερθεί στη γειτονική χώρα 3.262 επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Βουλγαρία που επικαλείται το Reuters.

Ειδική αναφορά κάνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο στις Σέρρες. Εκεί τα μέλη του τοπικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου έχουν μειωθεί, από 17.000 που ήταν πριν από την κρίση, σε 10.000. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο λόγω της κρίσης. Από τις 7.000 που έκλεισαν, οι 1.000 πήγαν στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Χρήστο Μέγκλα. Η μεταφορά των επιχειρήσεων έχει συμβάλει επίσης στην κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, από 13,8% το 2010, σε άνω του 29%.

Οπως λένε παράγοντες της αγοράς, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν ξανά οι εταιρείες αυτές στη χώρα μας είναι να μειωθεί η φορολογία, αλλά και να απλοποιηθεί η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να ανοίξει τη δική του επιχείρηση.