Νέες προκλητικές απαιτήσεις των Τούρκων για «γκρίζες ζώνες», προκειμένου να ξεκινήσουν οι περιπολίες του ΝΑΤΟ

Το θέμα των «γκρίζων ζωνών» που θέτει η Άγκυρα στο Αιγαίο, επαναφέρει η τουρκική κυβέρνηση ως προϋπόθεση για να εφαρμοσθεί η συμφωνία για περιπολίες ΝΑΤΟϊκών σκαφών.

Τις απαιτήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο ΝΑΤΟ φέρνει στο φως η Καθημερινή, η οποία επισημαίνει ότι οι Τούρκοι ζητούν, μεταξύ άλλων, οι θαλάσσιες δραστηριότητες να μεταφερθούν μακριά από τις «προβληματικές περιοχές» του Αιγαίου «προκειμένου να μην προκύψουν εντάσεις», να είναι σεβαστές οι περιοχές που η γειτονική χώρα έχει δηλώσει στο Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας, στην περίπτωση έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, ενώ καλεί τη συμμαχία να μην «υιοθετεί ισχυρισμούς» της Αθήνας σχετικά με τον ελληνικό εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλιών.

Η Άγκυρα επίσης ζητά να μη γίνονται ελλιμενισμοί στα νησιά του Ανατολικού Aιγαίου που η Τουρκία θεωρεί αποστρατικοποιημένα.

Οι διεκδικήσεις της γειτονικής χώρας στο Αιγαίο βέβαια δεν είναι νέες. Το θέμα των γκρίζων ζωνών έθιξε άλλωστε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

«Το θέμα ποιο είναι το δικό σου νησί, ποιο είναι το δικό μου νησί, είναι δικό σου, είναι δικό μου, όταν πρόκειται για περιπτώσεις διάσωσης, εκεί δεν θέτουμε τέτοια θέματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στα λεγόμενα του Τσαβούσογλου απάντησε ο Νίκος Κοτζιάς, αναφέροντας ότι η Ελλάδα δεν είναι αναθεωρητική δύναμη και πως επιθυμεί το σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με τη ΝΔ να κάνει λόγο για λυπηρή αφωνία του κου Κοτζιά μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις.

Ορισμένες από τις απαιτήσεις της Άγκυρας προς τη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ:

– Οι θαλάσσιες δραστηριότητες να μεταφερθούν μακριά από τις «προβληματικές περιοχές» του Αιγαίου

– Στην περίπτωση έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, περιοχές που η Τουρκία έχει δηλώσει στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας, θα πρέπει να είναι σεβαστές

– Ισχυρισμοί (της Αθήνας) σχετικά με «δήθεν» εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων, δε θα πρέπει να αναφέρονται στις γενικές επιχειρησιακές οδηγίες

– Να μη γίνονται ελλιμενισμοί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

– Να αναφέρονται μόνο με αριθμούς μικρά νησιά

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εσωτερικών Γερμανίας και Ιταλίας προτείνουν, με επιστολή τους στην Κομισιόν, να θεσπιστεί κοινό, ευρωπαϊκό σύστημα για την καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών.

Τέλος, για περιπολίες στο Αιγαίο κατεβαίνει και μια γαλλική φρεγάτα, προκειμένου να ενισχύσει τον στόλο του ΝΑΤΟ.

Αντίδραση υπουργείου Εξωτερικών

«Το κείμενο των 17 σημείων που κατέθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στο NATO, Ethem Buyukisik, στις 15.02.2016, που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ουδέποτε έγινε αντικείμενο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, διότι απερρίφθη, στο σύνολό του, από την ελληνική αντιπροσωπεία και τους λοιπούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Διερωτάται, λοιπόν, εύλογα κανείς, για τις πηγές, τους στόχους και τους σκοπούς που εξυπηρετεί η διαρροή τέτοιων εγγράφων στον Τύπο από κύκλους που φιλοδοξούν να δράσουν υπονομευτικά στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, την στιγμή, μάλιστα, που έχουν κερδηθεί σημαντικά σημεία κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης».

Δρίτσας: Το NATO δεν έχει αρχίσει να δρα στο Αιγαίο-«Μόνιμες» οι τουρκικές απαιτήσεις για «γκρίζες ζώνες»