Νέα πρόταση Ράμα για τους ομογενείς στη Χειμάρρα: “Παγώνει” το περιουσιακό – Κάνει νέα καταγραφή

Τη δυνατότητα στους Έλληνες ομογενείς της Χειμάρρας να εγγράψουν εντός έξι μηνών τις ιδιωτικές περιουσίες τους δίνει νέα νομοθετική πρωτοβουλία που αναρτήθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης στην ιστοσελίδα της Αλβανικής κυβέρνησης. Μετά και την επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κατέθεσε το σχέδιο νόμου. Υπενθυμίζεται ότι είχε ήδη αποσυρθεί προ ημερών το απαράδεκτο ΦΕΚ που προέβλεπε αυθαίρετες κρατικοποιήσεις εκτάσεων Ελλήνων στη Χειμάρρα, μετά την αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

“Προς την σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία”

Σχολιάζοντας την νέα εξέλιξη ο πρόεδρος της Ομόνοιας, Διονύσης Μπελέρης, είπε πως η πρωτοβουλία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις για την πρακτική εφαρμογή της. “Η νέα τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στους ομογενείς να εγγράψουν την ιδιωτική περιουσία με τα έγγραφα που κατέχουν και ό,τι μείνει θα περάσει προς αξιοποίηση στο αλβανικό υπουργείο Τουρισμού. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά πρέπει να περιμένουμε να δούμε την εφαρμογή της στην πράξη. Εμείς μέσω της Ομόνοιας θα παρακολουθούμε την διαδικασία μέσω των δικηγόρων μας και θα την καταγγείλουμε εφόσον δεν εφαρμοστεί σωστά” τόνισε.

Ο κ. Ράμα θέλει ανάπτυξη χωρίς εμάς

Απαντώντας στο ερώτημα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής ο κ.Μπελέρης σημείωσε πως στο παραλιακό μέτωπο ήδη χτίζονται δύο τουριστικά χωριά με άδεια των Τιράνων, ενώ είπε πως κανείς σοβαρός επιχειρηματίας δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για την περιοχή, παρά τα σχέδια της κυβέρνησης Ράμα.

“Εμείς είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ο κ.Ράμα είναι αυτός που τη θέλει χωρίς εμάς. Δεν έχω δει κανέναν σοβαρό επιχειρηματία να έχει δείξει ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Δεν υπάρχουν δρόμοι, αεροδρόμιο, νερό όλο το 24ωρο, η δημοκρατία είναι παραπαίουσα και το οργανωμένο έγκλημα εξαγόμενο προϊόν”.