Νέα φυγή καταθέσεων από τις Τράπεζες, συνολικού ποσού 2,5 δισ. ευρώ σε 45 μέρες.

Επανήλθε το φαινόμενο της φυγής καταθέσεων το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στις τράπεζες για τις συνέπειες και τις προεκτάσεις του.

Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα στην Οικονομία και την Αγορά, οι διάφορες εξαγγελίες για εισβολές σε καταθέσεις και θυρίδες Τραπεζών, οι αυξημένες ανάγκες για φορολογίες, η έλλειψη ρευστότητας έχουν τις δυσμενείς συνέπειές τους. Με μεθόδους ακραίας συμπεριφοράς από καταθέτες και ταμιευτές που δεν συμπεριφέρονται έτσι για πρώτη φορά. Κατά περίπου 2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Δεκέμβριο για λόγους συγκυριακούς, όπως συμβαίνει παραδοσιακά στα τέλη κάθε έτους, ενώ ακόμη μισό δισ. ευρώ μπήκε στο σύστημα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με υπολογισμούς των τραπεζών. Όλα αυτά τα ποσά όμως αποσύρθηκαν από τις Τράπεζες.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ειδήσεις» τις τελευταίες 45 μέρες έφυγαν από τις τράπεζες καταθέσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, γεγονός πολλαπλά ανησυχητικό αλλά και αποκαλυπτικό της έλλειψης εμπιστοσύνης πολιτών και επιχειρήσεων στην πορεία της Οικονομίας και της Αγοράς.

Την ίδια στιγμή, «κοκκίνισαν» κι άλλα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια ύψους 500 εκατ. Ευρώ λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης , αλλά και στο εξαιτίας της επαναφοράς των σεναρίων για Grexit.

«Ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας», δήλωσαν στην εφημερίδα κύκλοι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός κυβέρνησης-δανειστών» τόνισαν.

29/12/2016
Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ.

Κατά περίπου 2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Δεκέμβριο για λόγους συγκυριακούς, όπως συμβαίνει παραδοσιακά στα τέλη κάθε έτους, ενώ ακόμη μισό δισ. ευρώ μπήκε στο σύστημα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με υπολογισμούς των τραπεζών.
Από τα 123,4 δισ. ευρώ των ιδιωτικών καταθέσεων στο τέλος του 2015, η φετινή χρονιά θα κλείσει στο επίπεδο των 127 δισ. ευρώ, με μια ανοδική πορεία που πάντως δεν είναι ικανοποιητική αφού το σύστημα έχει υποστεί μεγάλες απώλειες, ενώ για την αποκατάσταση της ρευστότητας θα χρειαστούν πιο θεαματικές κινήσεις.

Η διατήρηση της αβεβαιότητας στο μέτωπο της αξιολόγησης, οι παλινωδίες που καταγράφονται στις σχέσεις με τους δανειστές, μια υφέρπουσα φιλολογία περί εκλογών δεν βοηθά και, όπως τονίζουν τραπεζίτες, ανακόπτει τις ενδείξεις βελτίωσης που διαφάνηκε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τη χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Η συγκυριακή άνοδος του Δεκεμβρίου και η αύξηση τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο δεν επιτρέπουν αισιόδοξες εκτιμήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι τέσσερις μήνες μετά τη χαλάρωση των capital controls, «μπαινοβγαίνουν» στο τραπεζικό σύστημα ως νέο χρήμα περί τα 6 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να ενισχύεται η καταθετική βάση, αφού τα ποσά αυτά ανακυκλώνονται.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζιτών, πρόκειται κυρίως για μετρητά που έχουν αποσύρει από τις τράπεζες οι καταναλωτές και τα έχουν χρησιμοποιήσει στις συναλλαγές τους και στη συνέχεια οι επιχειρήσεις τα επανακαταθέτουν ως νέο χρήμα.
Μόνο η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα έχει αποτελέσματα και στη ρευστότητα των τραπεζών, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, που διαπιστώνουν ότι η χώρα φαίνεται να πηγαίνει με ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω, κάτι που εισπράττουν οι πολίτες που προτιμούν την ασφάλεια του στρώματος και του σεντουκιού για τα χρήματά τους.

26/7/2016

Η μεγάλη δοκιμασία από τα Capital Controls: Η κρίση εμπιστοσύνης ανάγκασε σε φυγή 45 δισ. καταθέσεων.

Η επιβολή των capital controls το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουνίου 2015 ήταν το νομοτελειακό αποτέλεσμα του πανικού απόσυρσης καταθέσεων από τις τράπεζες που ξεκίνησε ένα εξάμηνο πριν με τη διαφαινόμενη αλλαγή πολιτικού σκηνικού στη χώρα και τη μακρά, ασυνάρτητη και συγκρουσιακή διαπραγμάτευση της μετέπειτα κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τους δανειστές. Με πληθώρα έωλων “εγγυήσεων” από την τότε κυβέρνηση για τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος (Γ. Βαρουφάκης: “Η ΕΚΤ είναι τόσο αδύνατον να αποσύρει τη στήριξή της όσο είναι αδύνατον ο ήλιος να μην ανατείλει από την Ανατολή!”), οι τράπεζες (και ολόκληρη η χώρα) βρέθηκαν αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεοκοπίας.

Το τεταμένο εξάμηνο που προηγήθηκε της επιβολής των capital controls δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα για τις συναλλαγές των πολιτών με τις τράπεζες. Από την τραπεζική αργία που επιβλήθηκε παράλληλα με την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών (κλειστές τράπεζες από 29/6 – 20/7/15) μέχρι σήμερα, οι συναλλαγές δεν έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα, το τραπεζικό σύστημα έχει χάσει τον ρόλο του και οι καταθέσεις δεν έχουν αυξηθεί.

Το πρωτοφανές κύμα εκροών που σημειώθηκε από τον Νοέμβριο του 2014 και τερμάτισαν τα capital controls τον Ιούνιο του 2015, έστειλε στο “στρώμα” καταθέσεις περίπου 45 δισ. ευρώ από τις τράπεζες. Μέχρι και τον Νοέμβριο του 2014, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών κινούνταν ανοδικά και είχαν διαμορφωθεί στα 164,3 δισ. ευρώ. Η πολιτική αναταραχή που ξεκίνησε με την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2014 αποτέλεσε την αφετηρία για το γκρέμισμα της εμπιστοσύνης, οδηγώντας στη ραγδαία εκροή καταθέσεων.