Νέα εποχή από τις Πρέσπες για το Σκοπιανό – «Έπεσαν» οι υπογραφές

Στιγμής που θα μείνουν στην Ιστορία στις Πρέσπες – Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ υπέγραψαν τη συμφωνία για το Μακεδονικό, παρουσία των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ

Τσίπρας: Καταλήξαμε σε μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία – Ζάεφ: Θέτουμε τέλος σε μακροχρόνιες διαφορές – Το δώρο του Ζάεφ στον Τσίπρα

Στιγμές που θα μείνουν στην Ιστορία γράφτηκαν σήμερα, Κυριακή (17/06/2018) στις Πρέσπες.

Στη Μεγάλη Πρέσπα υπεγράφη λίγο πριν από τις 12:00 το μεσημέρι στην ειδική τελετή στους Ψαράδες από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά και των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, η συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και την εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτιέρες, Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

Ο κόσμος υποδέθηκε με χειροκροτήματα τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Ο κ. Κοτζιάς κατά την άφιξή του ανακοίνωσε ότι χθες είχε τα γενέθλιά της η κ. Μογκερίνι και σήμερα ο κ. Νίμιτς.

Ο κόσμος ευχήθηκε χρόνια πολλά με το γνωστό τραγούδι των γενεθλίων.

Η άφιξη του Ζάεφ και η selfie

Από την απέναντι πλευρά έφτασε στους Ψαράδες ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, με σκάφος μέσω της λίμνης.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων τράβηξε μία selfie από το σκάφος λίγο πριν από την άφιξή του.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι τους υποδέχθηκαν στη μαρίνα και αμέσως μετά μετέβησαν πεζοί, σε απόσταση λίγων μέτρων, στη διαμορφωμένη εξέδρα που έχει στηθεί και διαθέτει τέντα για προστασία από καιρικά φαινόμενα.

Τσίπρας: Καταλήξαμε σε μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία

symfonia1

«Η υπογραφή βάζει τα θεμέλια για τη νέα εποχή» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ φίλε και γείτονα Ζόραν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τις δηλώσεις του.

«Βρισκόμαστε στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία, βρισκόμαστε σε ένα σημείο που το έχουν διαβεί νικητές και ηττημένοι», σημείωσε.

«Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Βρισκόμαστε και οι δυο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον, δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος», είπε μεταξύ άλλων.

Δείτε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού:

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

Ζάεφ: Με τη συμφωνία θέτουμε τέλος σε μακροχρόνιες διαφορές

symfonia2

Με αποφθέγματα του Αριστοτέλη ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

«’‘Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος. Το θάρρος είναι η μεγαλύτερη ανδρεία” είχε πει ο Αριστοτέλης. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, τόλμη και ελπίδα. Η υπογραφή της τελικής συμφωνίας είναι στρατηγικής σημασίας για το μέλλον των δυο χωρών και μπορεί να μετατοπίσει βουνά» είπε ο Ζάεφ.

«Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Δείτε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού των Σκοπίων:

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

Μάθιου Νίμιτς: Η συμφωνία ικανοποιεί τα συμφέροντα των δύο χωρών

Ο Μάθιου Νίμιτς έκανε λόγο για μια δίκαιη και έντιμη συμφωνία και τόνισε ότι «η επίλυση του προβλήματος απαίτησε πολιτικό θάρρος και ηγετική ικανότητα». Μάλιστα, στο ξεκίνημα του χαιρετισμού του εξέφρασε τα συγχαρητήρια στους δύο μεγάλους, όπως τους αποκάλεσε, ηγέτες της περιοχής.

Δείτε τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΟΗΕ:

Το δώρο του Ζάεφ στον Τσίπρα – Η γραβάτα και οι ιστορικές στιγμές

Με μια συμβολική κίνηση του Ζόραν Ζάεφ προς τον Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε η τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων.

 

Μόλις τελείωσε η «οικογενειακή» φωτογράφιση, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων έλυσε τη γραβάτα του, πλησίασε τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον αγκάλιασε και του την πρόσφερε.

gravata copy

Ο Αλέξης Τσίπρας την πήρε και την έβαλε στην τσέπη του, όμως ο Επίτροπος της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, αντιλήφθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν είχε τοποθετήσει καλά τη γραβάτα στην τσέπη του, την πήρε, την δίπλωσε προσεκτικά για να μην τσαλακωθεί και την τοποθέτησε ξανά στην τσέπη του Έλληνα πρωθυπουργού.

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

Το γεύμα στο Οτέσεβο

Στη συνέχεια, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι μετέβησαν με σκάφη στην απέναντι όχθη της Μ. Πρέσπας στην πλευρά των Σκοπίων, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα.