Νέα αναβολή στην  περιλάλητη  υπόθεση   για τις  μεγάλες μίζες στα ορθοπεδικά από την πολυεθνική   DERUY. Σε γιατρούς συνήθως το 20% της τιμής των υλικών και μηχανημάτων.

Αναμεμειγμένοι  δεκάδες  γιατροί, καθηγητές,   στελέχη του υπουργείου Υγείας και  αρμόδιοι 114 νοσοκομείων της χώρας, μεταξύ των οποίων αρκετά πασίγνωστα.

Άνοιξε  και έκλεισε  αμέσως, για άλλη μια φορά,η δικαστική αυλαία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το πάρτι  συναλλαγή και χρηματισμού που είχε στηθεί σε 114(!) δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα με τις μίζες και τις υπερκοστολογήσεις ορθοπεδικών ειδών της DEPUY , επί τουλάχιστον 6 χρόνια, ζημιώνοντας εκατομμύρια ευρώ το ελληνικό δημόσιο. Στο σκοτάδι της δημοσιότητας η όλη υπόθεση και η νέα εκδίκαση, με εξαίρεση από τις μεγάλες ιστοσελίδες  ελάχιστες και με πρώτη σε συστηματική δημοσιότητα τη « Ζούγκλα» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.
Οι υπερκοστολογήσεις που έφταναν μέχρι και το 35% της εμπορικής αξίας των ορθοπεδικών ειδών εκτοξεύοντας στα ύψη το ποσό που στο τέλος χρεωνόταν στο ελληνικό δημόσιο, αποτελούσαν, την περίοδο 2000-2006, σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία, τη μεγάλη «πληγή» που μόλυνε το ένα μετά το άλλο, τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Η συνολική ζημία από το σκάνδαλο της DEPUY υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 11.593.452,80 ευρώ, ποσό που προκύπτει από τη διαφορά της εμπορικής αξίας των υλικών και του ποσού που τελικά χρεώθηκε το ελληνικό Δημόσιο.

Οι εκπρόσωποι των 114 νοσοκομείων στα οποία διακινήθηκαν έναντι αδράς αμοιβής τα εν λόγω ορθοπεδικά είδη δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής ζητώντας την τιμωρία των υπευθύνων.

Στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί συνολικά 24 άτομα, στελέχη της θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Johnson&Johnson, του ελληνικού παραρτήματος της «DEPUY HELLAS Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Ιατρικών Ειδών», επιχειρηματίες, αλλά και γιατροί και στελέχη δημόσιων νοσοκομείων.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η εταιρία φέρεται να δωροδόκησε γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και θεραπευτηρίων με χρηματικά ποσά και άλλες παροχές και δώρα για να χρησιμοποιούν τα ορθοπεδικά είδη της τα οποία ωστόσο πωλούνταν υπερκοστολογημένα κατά 35%.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γιατρού ο οποίος εκτός από τις «αμοιβές» του φέρεται να πήρε και παροχές σε είδος όπως εισιτήρια για συνέδριο στο Ελσίνκι, αεροπορικά εισιτήρια για Αβάνα, εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη, αεροπορικά εισιτήρια για Σικάγο και διαμονή σε μονόκλινο δωμάτιο.

Η πρώτη καταδίκη για το σκάνδαλο ήρθε πάντως στα τέλη Μαρτίου καθώς πραγματοποιήθηκε (αφού είχε διαχωριστεί από την δίκη της Αθήνας) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η δίκη τριών πανεπιστημιακών γιατρών.

Το δικαστήριο τους καταδίκασε σε ποινές πολυετούς κάθειρξης -από 11 έως 14 έτη- για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι αφού το δικαστήριο ανέστειλε την ποινή τους μέχρι τη δευτεροβάθμια δίκη. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα η ζημιά που προκλήθηκε στα τοπικά νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «Παπανικολάου» και «Γεννηματάς» κατά την περίοδο 2000-2006 ξεπερνάει τα 2.000.000 ευρώ ενώ οι κατηγορούμενοι φέρονται να επωφελήθηκαν με 1.500.000 ευρώ.

Η δίκη ωστόσο διεκόπη πριν ουσιαστικά ξεκινήσει εξαιτίας του γνωστού προβλήματος με την έλλειψη αιθουσών ικανών να ανταποκριθούν στις ανάγκες του μεγάλου αριθμού κατηγορουμένων και θα επαναληφθεί στις 26 Μαΐου 2017 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας.

Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ   ΑΝΑΒΟΛΗ

Στις  17 Νοεμβρίου  του 2016, αναβλήθηκε  αορίστως, ακόμη μία δίκη για υπόθεση διαφθοράς κρατικών λειτουργών, που αφορά παράνομες αμοιβές στελεχών κρατικών νοσοκομείων και υπερκοστολογήσεων ιατρικών υλικών από τη βρετανική εταιρία DePuy, θυγατρική του αμερικανικού ομίλου Johnson & Johnson, λόγω μη έγκαιρης κλήτευσης αλλοδαπών κατηγορουμένων.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οδηγήθηκε σε επ’αόριστον αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης(κράτησε  έξη και πλέον μήνες) για την οποία καλούνται να λογοδοτήσουν 24 εμπλεκόμενοι, Έλληνες γιατροί και στελέχη νοσοκομείων, επιχειρηματίες και αλλοδαποί στελέχη της εταιρίας, οι οποίοι κατά περίσταση είναι αντιμέτωποι με τις κακουργηματικές πράξεις της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου τελούμενη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια επί μακρό χρονικό διάστημα με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, της δωροδοκίας υπαλλήλου από κοινού και κατ’ εξακολούθηση  με όφελος του δράστη και ζημιά σε βάρος του δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Όπως μετέδωσε τότε το ΑΜΠΕ, η απόφαση που οδήγησε σε αναβολή της δίκης ελήφθη έπειτα από ένσταση συνηγόρων υπεράσπισης, που αφορούσε προβλήματα με τις κλητεύσεις και μη έγκαιρης παράδοσης του βουλεύματος προς αλλοδαπούς κατηγορούμενους. Το δικαστήριο οδηγήθηκε σε απόφαση κήρυξης απαράδεκτης της συζήτησης και ακολούθως σε αναβολή αορίστως της δίκης.

Η υπόθεση αφορά την προμήθεια για το ελληνικό Δημόσιο σε υπερβολικά υψηλές τιμές, ορθοπεδικών ειδών από την εν λόγω εταιρία το διάστημα μεταξύ 2000 – 2006, σε 114 νοσοκομεία της Αθήνας, αλλά και της επαρχίας, όπως το ΚΑΤ, το Παπανικολάου και το Αττικόν. Από την έρευνα της Δικαιοσύνης προέκυψε ότι στις αυξημένες τιμές χρέωσης των ορθοπεδικών ειδών συμπεριλαμβάνονταν και τα «δώρα», σε μετρητά, προς αποκαλούμενους «μεγαλογιατρούς» για την προτίμηση τους στα προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρίας . Η ζημιά του Δημοσίου εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας για την υπόθεση της DePuy, τα ορθοπεδικά είδη που έφθαναν στα νοσοκομεία εμφανίζουν κόστος αυξημένο κατά 35%, σε σχέση με τις χρεώσεις της εταιρίας, ενώ με βάση τα τιμολόγια που ελέγχθηκαν από τη Δικαιοσύνη εκτιμάται ότι η ανταμοιβή των γιατρών έφθανε το 20%, την οποία ουσιαστικά κατέβαλε το ελληνικό Δημόσιο