Νέα αναστάτωση για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα μετά την πυροδότηση των φημών από τον καθηγητή Τσελέντη. Οι νέες προβλέψεις.

Έντονη ανησυχία σε πολλές παραθαλάσσιες και μη περιοχές στην Ελλάδα, με πολύχρονη σεισμική δραστηριότητα έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες.

Πρώτη αναστάτωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Άκη Τσελέντη (πρώην καθηγητή Σεισμολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών από το οποίο φέρεται να απολύθηκε για μη τακτική του παρουσία εκεί και να εκκρεμεί η υπόθεσή του στο Υπουργείο Παιδείας), μετά και το σεισμό της Ιταλίας, ότι υπάρχουν στοιχεία για δύο περιοχές της χώρας όπου αναμένεται μεγάλος σεισμός, περιοχές για τις οποίες μάλιστα έχει ενημερωθεί η πολιτεία. Κάτι το οποίο διέψευσαν ότι έχουν ενημερωθεί από το Ινστιτούτο Σεισμολογίας, με πρώτο σημείο αναφοράς του κ.Τσελέντη, σύμφωνα με πληροφορίες, το χώρο του Βορείου Ιονίου.

Με την ανησυχία να εντείνεται ο Διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ εμφανίστηκε καθησυχαστικός ξεκαθαρίζοντας ότι είναι γνωστές οι περιοχές της χώρας τις οποίες μελετούν οι επιστήμονες. Είπε μάλιστα ότι θα εγώ θα σας πω τρεις περιοχές, όχι δύο «το ελληνικό τόξο από Κεφαλονιά ως Ρόδο, ο Πατραϊκός, ο Κορινθιακός», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι είναι περιοχές που γνωρίζουμε ακόμη και από την περίοδο που πηγαίναμε στο σχολείο και διευκρινίζοντας πώς αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αυτές οι περιοχές γνωρίζουμε ότι θα πληγούν άμεσα από σεισμό.

Σε ερώτηση για το αν μπορούν οι επιστήμονες να κάνουν πρόβλεψη ο κ. Χουλιάρας είπω πως «χωρίς να ξέρουμε τον χρόνο, έχουμε κάνει τεράστια βήματα στην πρόβλεψη, όμως η πρόβλεψη απαιτεί και τον χρόνο οπότε ο χρόνος είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο χωρίς αυτή την παράμετρο δεν μιλάμε για πρόβλεψη αλλά για εκτίμηση».
Kλείνοντας ο κ. Χουλιάρας τόνισε ότι το σημαντικό είναι τα κτίρια και η θωράκισή τους, λέγοντας ότι στην Ιταλία τα κτίρια «έλιωσαν», ενώ στην Ελλάδα ακόμη και σε παλιά κτίρια σε μεγάλους σεισμούς δεν έχουμε δει ποτέ τέτοιες εικόνες.

(31.10.2016 )Ο ένας μάλλον στην περιοχή του Ιουνίου. Τσελέντης: “Περιμένουμε μεγάλο σεισμό σε δύο περιοχές της Ελλάδας”.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης αναφορικά με τον χθεσινό σεισμό στην Ιταλία, σημειώνοντας πως δεν σχετίζεται με την Ελλάδα ενώ τόνισε πως οι σεισμολόγοι «βλέπουν» έναν μεγάλο σεισμό σε δύο περιοχές της Ελλάδας σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι προβλέψεις εντοπίζονται, τουλάχιστον στην μία περίπτωση στην ευρύτερη περιοχή του Ιουνίου και επιπλέον οι δύο αφορούν μάλλον σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1, δήλωσε πως η σεισμική ακολουθία στην Ιταλία ολοκληρώθηκε. «Ήταν ένα μεγάλο ρήγμα που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου και έσπασε σε 3 κομμάτια».
Την ίδια στιγμή, ήταν κατηγορηματικός πως το ρήγμα της Ιταλίας δεν σχετίζεται με την Ελλάδα.

Βέβαια, όπως σημείωσε, η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα η οποία «δυστυχώς» έχει να δώσει καιρό έναν μεγάλο σεισμό, με αποτέλεσμα κάποια ρήγματα να έχουν «συσσωρεύσει ενέργεια» και οι σεισμολόγοι να περιμένουν μεγάλο σεισμό σε βάθος χρόνου.
Αυτό, όπως είπε, σημαίνει πως τόσο οι πολίτες όσο και η κοινωνία πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα ενώ τόνισε πως ο ρόλος των επιστημόνων δεν είναι να εφησυχάζουν. Οφείλουν να ενημερώνουν για έναν επικείμενο σεισμό προκειμένου να είναι όλοι προετοιμασμένοι. Αυτό, όπως σημείωσε, δεν είναι κινδυνολογία.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν πως θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα απάντησε θετικά και τόνισε πως ένας τέτοιος σεισμός αφήνει σημάδια πριν γίνει.

Συμπλήρωσε, δε πως η πολιτεία είναι ενημερωμένη για τις δύο περιοχές της χώρας που οι σεισμολόγοι «βλέπουν» έναν μεγάλο σεισμό. Αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει αυτές τις εμπιστευτικές πληροφορίες, που αφορούν ιδιαίτερα σε περιοχές με συσωρευμένη σεισμική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια, που βρίσκονται σε αναζωπύρωση και είχαν γνωρίσει τις περασμένες δεκαετίες ισχυρούς σεισμούς. Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις άλλων σεισμολόγων δεν αφορούν την περιοχή της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.