ΝΔ: Εξετάζει την ψήφιση «κόκκινων δανείων» και Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων

Η ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο να στηρίξει τις διατάξεις που αφορούν στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και στην διαχείριση των «κόκκινων δανείων» εφόσον αυτές συνάδουν με το γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής της, αλλά θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο που αφορά στο δεύτερο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης γιατί διαφωνεί με τη φιλοσοφία της νέας φορολόγησης των πολιτών.

Όπως αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και επιβεβαιώνουν πληροφορίες του db8.gr, η τελική απόφαση για το τι θα πράξει η ΝΔ στα θέματα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο των συγκεκριμένων διατάξεων. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο δεν συζητούν καν να ψηφίσουν υπέρ του «κόφτη» καθώς θεωρούν ότι αποτελεί το τίμημα της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης Τσίπρα. Η ΝΔ δεν συζητά επίσης να ψηφίσει τις αυξήσεις έμμεσων φόρων γιατί τις θεωρεί ως αποτέλεσμα του εκτροχιασμού της οικονομίας από τον Ιανουάριο του 2015.

Ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, από τη Ν.Δ. σημειώνεται ότι το κόμμα είναι επί της αρχής θετικό και, υπό αυτή την έννοια, η τάση είναι να στηρίξει τη σχετική διάταξη, αρκεί ο τελικός έλεγχος του νέου υπερταμείου να παραμένει σε ελληνικά χέρια και να μην «ακουμπά» κρίσιμα εθνικά και πολιτιστικά αγαθά. Αντίστοιχη τάση καταγράφεται και για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, αφού τόσο ο Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο Νίκος Δένδιας είχαν, επί κυβερνήσεως Σαμαρά, επιχειρήσει να δρομολογήσουν λύση διεξόδου από τη σημερινή κατάσταση, με τη διαφορά ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμούσε και υπονόμευσε την επίλυση του προβλήματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις για τη στάση του κόμματος στα συγκεκριμένα πεδία δεν πρόκειται να ληφθούν πριν από την επίσημη κατάθεση των διατάξεων στη Βουλή, την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό της Κ.Ο. διατυπώνονται διαφορετικές προσεγγίσεις.

Βουλευτές θεωρούν ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να στηρίξει κάποιες διατάξεις που, ενδεχομένως, και η ίδια θα εισηγούνταν, ώστε να καταρρεύσει και το επιχείρημα του πρωθυπουργού περί μετατροπής της σε «κόμμα διαμαρτυρίας». Άλλοι, πάλι, σε χαμηλούς τόνους είναι η αλήθεια, προκρίνουν αρνητική στάση, κυρίως επικαλούμενοι την επικοινωνιακή εκμετάλλευση της όποιας θετικής ψήφου από την κυβέρνηση.
Η λογική ωστόσο που επικρατεί είναι ότι δεν θα καθορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τι θα ψηφίσει η ΝΔ αλλά η ανάγκη στήριξης των δικών της θέσεων και οικοδόμησης της δικής της αξιοπιστίας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται σήμερα να συναντηθεί στο Παρίσι με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, με αντικείμενο τις συστάσεις του Οργανισμού για τις μεταρρυθμίσεις και την υιοθέτησή τους από την κυβέρνηση Τσίπρα, ζητήματα που αναμένεται να έρθουν, επίσης, στη Βουλή μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επίσης, ο πρόεδρος της Ν.Δ., που συνοδεύεται από τον κ. Κ. Χατζηδάκη και τον πρ. πρέσβη της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ καθηγητή Γ. Πρεβελάκη, θα συναντηθεί ιδιωτικώς με τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρώην πρόεδρο της χώρας Νικολά Σαρκοζί. Οι συναντήσεις επί γαλλικού εδάφους συνιστούν, επί της ουσίας, την έναρξη ενός κύκλου επαφών του κ. Μητσοτάκη με παράγοντες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, που θα έχει στόχο να καταστήσει σαφή την κριτική της Ν.Δ. στο μείγμα πολιτικής της κυβέρνησης Τσίπρα αλλά και να οριοθετήσει τις προγραμματικές θέσεις της Ν.Δ. ως της επόμενης κυβέρνησης της Ελλάδας.

Στο εσωτερικό πεδίο, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται σταδιακά να αρχίσει να αποκαλύπτει ολοένα και περισσότερα από τα σημεία του προγράμματος της Ν.Δ., προκειμένου, όπως υπογράμμισε και στο συνέδριο της Δράσης, με ακροατές, μεταξύ άλλων, τους Στ. Θεοδωράκη, Aννα Διαμαντοπούλου και Γ. Φλωρίδη, «στις επόμενες εκλογές η Ν.Δ. να είναι ο κεντρικός εκφραστής της μεγάλης μεταρρυθμιστικής συμμαχίας».

Κυρίαρχος στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να πείσει ότι η πρόταση της ΝΔ αποτελεί εναλλακτική λύση και στην προσπάθειά του αυτή μεγάλο σύμμαχο έχει τις δηλώσεις που έκανε την Κυριακή σε συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Ντομπρόφσκις, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η επιβολή φόρων ήταν επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι Ευρωπαίοι δανειστές πρόκριναν την μείωση των δημοσίων δαπανών την οποία ο κ. Τσίπρας απέρριψε.