Ν.Δ.: Στρατηγική εκλογικής ετοιμότητας

Συνάντηση των «γαλάζιων» τομεαρχών για τον προγραμματισμό της νέας χρονιάς, που κατά πολλούς αναμένεται να είναι εκλογική, συγκαλεί σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στην πρώτη συνεδρίαση των τομεαρχών στις 12 το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Αντικείμενο της σύσκεψης θα αποτελέσει η στρατηγική του κόμματος για το 2018, μια χρονιά που πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος (Κ. Χατζηδάκης, Αδ. Γεωργιάδης, Λ. Αυγενάκης) χαρακτηρίζουν εκλογική. Υπό αυτό το πρίσμα αναμένεται να συζητηθεί η στρατηγική του κόμματος εν όψει ενδεχόμενης απόπειρας «εκλογικού αιφνιδιασμού» από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση του οικονομικού προγράμματος τον Αύγουστο.

Στο επίκεντρο των κομματικών συζητήσεων θα τεθεί όμως και η επικείμενη κατάθεση και συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα των δανειστών για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης. Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί η γραμμή της Ν.Δ. στην κοινοβουλευτική μάχη για τα προαπαιτούμενα. Το στίγμα της αντιπολιτευτικής ρητορικής της Ν.Δ. έχει δοθεί ήδη από την ηγεσία του κόμματος, αλλά και τον τομεάρχη Οικονομίας Χρήστο Σταϊκούρα, που καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι αντίθετα με τον ισχυρισμό της για τη μη επιβολή νέων μέτρων, στην ουσία επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με 1,9 δισ. ευρώ για το 2018.

Χθες, μάλιστα, οι αρμόδιοι τομεάρχες της Ν.Δ. χαρακτήρισαν «έωλες» τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης και υπογράμμισαν την ανάγκη για αλλαγή της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής της βαριάς φορολόγησης των μεσαίων στρωμάτων. Τη συνεδρίαση των τομεαρχών αναμένεται να απασχολήσει και το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, το οποίο τοποθετείται όλο και πιο ψηλά στην πολιτική ατζέντα. Η συζήτηση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για τη Ν.Δ. αφού τόσο η ηγεσία όσο και τα υπόλοιπα στελέχη έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής να πάρουν θέση επί της ουσίας μέχρι να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της η κυβέρνηση. Το θέμα χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς στελέχη του κόμματος παίρνουν εμμέσως αποστάσεις από τη θέση υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως καθορίστηκε από τον Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι.

SHARE