Μυτιληναίος: «Να κρατήσει η στροφή στον ρεαλισμό της Αριστερής Κυβέρνησης

Πηγή: Nonpapernews.gr

Ο Ευαγ. Μυτιληναίος προσδοκά για τη χώρα: «Να κρατήσει η στροφή στον ρεαλισμό της Αριστερής Κυβέρνησης. Παρά τα λάθη που έγιναν το 2015»
Και σαρκάζει: «Όποιος επέλεξε τον εξαίρετο Παναγιώτη Λαφαζάνη, ως υπεύθυνο υπουργό για τις ιδιωτικοποιήσεις θα είχε πολύ χιούμορ». Οι υποδείξεις του σε νέους επιχειρηματίες.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Μυτιληναίος, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ σχολίασε την τρέχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση, σημειώνοντας ότι “αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι υπάρχει στροφή στο ρεαλισμό από μια αριστερή κυβέρνηση. Ελπίζουμε να έχει διάρκεια και να κρατήσει”.
Τονίζοντας ότι «τα χρόνια της κρίσης οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν καταγράψει μεγάλες ζημιές. Έχει μειωθεί η ανταγωνιστικότητα της μέσης επιχείρησης. Η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας πάσχει κι έτσι είναι δύσκολο να οριστεί ο τρόπος επανεκκίνησης των επενδύσεων».

Ο επικεφαλής του Ομώνυμου ενεργειακού ομίλου, ανέφερε ότι όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα καταγράφει υστέρηση έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών σε θέματα φορολόγησης, ενεργειακού κόστους και ύψος δανεισμού των επιχειρήσεων. «Όταν όλα αυτά εξομαλυνθούν οι επενδυτές θα δώσουν το παρόν, ενώ θα έρθουν νέοι να αναλάβουν δράση», εκτίμησε.
Κατά τον ίδιο, «για να υπάρξουν πραγματικές long-term, και όχι short-term, επενδύσεις πρέπει να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στη χώρα». Εξάλλου, όπως είπε, είναι άμεση η σχέση της πολιτικής σταθερότητας με τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη.
Σχολιάζοντας την τρέχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση, τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι υπάρχει στροφή στο ρεαλισμό από μια αριστερή κυβέρνηση. Ελπίζουμε να έχει διάρκεια και να κρατήσει».

Την άποψη αυτή εξέφρασε από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒ λέγοντας αναλυτικά «φαίνεται ότι υπάρχει μια στροφή στο ρεαλισμό από μια αριστερή κυβέρνηση, παρά τα λάθη που έγιναν το 2015, κάτι που είναι ότι καλύτερο μπορεί να συμβεί.Η σταθερότητα δεν εξαρτάται τόσο από την κυβέρνηση όσο από την αντιπολίτευση, ελπίζω η στροφή να έχει διάρκεια».
Στη συνέχεια ο κ. Μυτιληναίος άσκησε κριτική για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και υποστήριξε ότι τα κοινωνικά οφέλη θα είναι πολλαπλάσια από το τίμημα που θα συμφωνηθεί.

Μάλιστα αναφερόμενος στο παρελθόν είπε ότι «χρειάζεται πολύ χιούμορ για να τοποθετήσει κανείς υπουργό υπεύθυνο για τις ιδιωτικοποιήσεις τον εξαίρετο κ. Λαφαζάνη».
Τέλος υποστήριξε ότι οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν εξαιτίας της δυσπιστίας του πολιτικού κόσμου και της αναξιοπιστίας της δημόσιας διοίκησης και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θεσμοθετήθηκε ο δημοσιονομικός «κόφτης».

ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, ο κ. Μυτιληναίος υποστήριξε ότι αποτελεί μια σημαντική παράμετρο, που επηρεάζει κυρίως τους long-term επενδυτές. «Οπότε το χρέος πρέπει κάπως να διευθετηθεί για να μην αποτελεί απειλή για τη βιωσιμότητα των επενδύσεων και της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε.
Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ή θα γίνουν μελλοντικά και προς ποια κατεύθυνση πρέπει αυτές να κινηθούν, ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίος τόνισε ότι οι μεγαλύτερες εξ αυτών σκόνταψαν κυρίως λόγω πολιτικής δυσπιστίας, ωστόσο αναγνώρισε ότι κάποια βήματα έχουν γίνει.
Ερωτηθείς για το φλέγον θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Μυτιληναίος διαπίστωσε ότι αποτελούν ταμπού για την ελληνική αγορά, ωστόσο αναγνώρισε ότι «είναι σημαντικές και δικαίως οι εταίροι μας επιμένουν σε αυτές. Είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».

Ο ίδιος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της επιτάχυνσής τους, καθώς όπως υποστήριξε «τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για τη χώρα και τους ανθρώπους της, ενώ θα είναι τρομερή και η αναπτυξιακή ώθηση που θα δώσουν στην ελληνική οικονομία».

Δίνοντας συμβουλές προς τους νέους startuppers, ο κ. Μυτιληναίος εστίασε στα εξής:

– Η ελληνική επιχείρηση πρέπει να κινείται σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον
– Να ξεχάσουμε για πολλά χρόνια την ελληνική κατανάλωση
– Ζητούμενο η δημιουργία ανταγωνιστικών κοστολογίων
– Καινοτομία σε προϊόντα και υπηρεσίες, ώστε να υπάρχει ζήτηση στο εξωτερικό.