Μπορεί ο Τσίπρας να χάσει τις εκλογές και να βγει νικητής;

ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ, ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΩΝ

Το ερώτημα – τίτλος που «στολίζει» το εν λόγω άρθρο φαίνεται να απασχολεί την πλειοψηφία των πολιτικών αναλυτών και των πολιτικολογούντων…- Ο Κώστας Τσιτούνας γράφει για τους παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών

Θα τολμούσα να πω (σ.σ. γράψω είναι το σωστό) ότι απασχολεί περισσότερο, από το κλασικό ερώτημα: «Ποιος θα κερδίσει τις επικείμενες εθνικές εκλογές;».

Αυτό το τελευταίο είναι, λίγο έως πολύ, προβλέψιμο – αναμενόμενο με βάση τις έρευνες της κοινής γνώμης και ιδιαίτερα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά τις φονικές πυρκαγιές και τα τραγικά ομολογουμένως λάθη της κυβέρνησης.

Ήδη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για «διαχειρίσιμη ήττα».

Προσέξτε όμως, όπως έχω ξαναγράψει σε παλαιότερη αρθρογραφία, στην πολιτική ισχύει ένας βασικός κανόνας τον οποίο – πολύ εύστοχα – είχε περιγράψει μεταπολεμικά ο Βρετανός πρωθυπουργός Χάρολντ Μακμίλλαν: «Στην πολιτική ο ίσιος δρόμος είναι αδιάβατος».

Που θέλω να καταλήξω:

Όσο μεγαλύτερη είναι η «παράσταση νίκης» προεκλογικά, τόσο μεγαλύτερες μπορεί να είναι οι εκπλήξεις όταν έρθει η ώρα να «μετρηθεί» η κάλπη.

Όταν προεκλογικά βάζεις πολύ υψηλά τον πήχη και οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ποσοστά… συντριβής για τον αντίπαλό σου, είναι πολύ πιθανόν, μετά το κλείσιμο της κάλπης να «πέσεις από τα σύννεφα».

Άλλωστε η σύγχρονη πολιτική Ιστορία της Ελλάδας έχει δώσει και τέτοια αποτελέσματα.

Θυμίζω ότι στο πρόσφατο παρελθόν «κοιμηθήκαμε με ΝΔ και ξυπνήσαμε με ΠΑΣΟΚ». Οι παλαιότεροι βεβαίως θυμούνται αρκετά καλά τους πανηγυρισμούς στο μπαλκόνι της Ρηγίλλης… Θα μου πείτε «άλλες εποχές και άλλοι συσχετισμοί δυνάμεων». Σωστό.

Όμως δεν πρέπει να αποκλείουμε το εκλογικό παράδοξο: Να χάσει δηλαδή με μικρή διαφορά ο Αλέξης Τσίπρας και να θεωρείται νικητής!

b91fa8a7b3d7085b2267687f6081a8c9

Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Βεβαίως, είναι η απάντηση… αν ο πήχης για τη Νέα Δημοκρατία έχει ανέβει προεκλογικά σε ποσοστά θριάμβου και ταυτόχρονα παραμένει πολύ υψηλό το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Διότι το κλειδί όλου του παιχνιδιού είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων που εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερα υψηλό και απρόβλεπτο.

Υπάρχει όμως ένα πολύ κρίσιμο δεδομένο: Η προέλευση των αναποφάσιστων!

Οι αναποφάσιστοι στο μεγαλύτερο μέρος τους προέρχονται από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι Νεοδημοκράτες.

Άρα, η πρώτη τους επιλογή δεν θα είναι να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία.

kyriakos mits kalpi708

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η πρώτη τους επιλογή θα είναι να μην πάνε να ψηφίσουν, η δεύτερη να δώσουν μια ακόμα ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα και η τρίτη να το «ρίξουν» με βαριά καρδιά στον Κυριάκο.

Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει για κανέναν από τους δυο: Ούτε για τον Μητσοτάκη, ούτε για τον Τσίπρα.

Συν τοις άλλοις, βάζω και στο τραπέζι της ανάλυσης και το εξής ερώτημα:

Αν βγει η ΝΔ δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία, θα ζητήσει συνεργασία με το ΚΙΝ.ΑΛ. ή θα επιλέξει να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, με απλή αναλογική;

Δύσκολη η απάντηση, σχεδόν σπαζοκεφαλιά.

Εξίσου δύσκολη θα είναι και η απάντηση της Φώφης που θα δηλώσει ξεκάθαρα: «Ή κυβερνάμε όλοι μαζί (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛ. και όποιοι άλλοι θέλουν από το δημοκρατικό τόξο) ή πάμε σε επαναληπτικές».

Μέχρι τη διενέργεια των εκλογών θα ζήσουμε και θα δούμε αρκετά και βεβαίως θα υπάρξουν νέες αλλαγές στον πολιτικό χάρτη.

Κομβικό ρόλο θα παίξουν και οι εξελίξεις με το δημοψήφισμα στο εσωτερικό των Σκοπίων για τη συμφωνία των Πρεσπών που αναμένεται να διενεργηθεί τέλη Σεπτεμβρίου του 2018.

Από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα εξαρτηθούν πολλά και για την διαμόρφωση ή αν θέλετε και για την πυροδότηση πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, που ενδέχεται να ανατρέψουν όλα τα σενάρια και όλες τις αναλύσεις.