Μπορεί η Κίνα να συμβάλλει στην αναδιαμόρφωση της Ευρώπης;

Η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ της Δυτικής Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών θα αναγκάσει την αγορά της ΕΕ να είναι πιο ανοικτή στους αμερικανούς ανταγωνιστές, ενώ η γενική κρίση του “κράτους πρόνοιας” θα καταστήσει την αγορά εργασίας
πιο ευέλικτη. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι μέθοδοι διοικητικής διαχείρισης της οικονομίας σε επίπεδο σημαντικής ομάδας κρατών θα αποδειχθούν λιγότερο αποτελεσματικές, γεγονός που θέτει το ερώτημα της σημασίας των δραστηριοτήτων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Η Κίνα εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι σχετικά ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ ως συμμετέχουσα στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική. Τουλάχιστον, αυτό αποδεικνύεται από τον εξαιρετικά φιλικό τόνο της κινεζικής διπλωματίας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις σχέσεις της ίδιας της Ουράνιας Αυτοκρατορίας με τη Γηραιά Ήπειρο.
Στη Ρωσία, όπου η εμπειρία της αλληλεπίδρασης με τους γείτονές της στη Δύση είναι διαφορετική και τα συσσωρευμένα αμοιβαία παράπονα είχαν οδηγήσει στο ουσιαστικό πάγωμα κάθε διαλόγου ένα χρόνο πριν από την έναρξη της στρατιωτικοπολιτικής κρίσης
γύρω από την Ουκρανία, κυριαρχεί μια πολύ πιο επιφυλακτική άποψη. Ως εκ τούτου, οι παρατηρητές στη Μόσχα βλέπουν με ειρωνεία τις προσπάθειες του Πεκίνου να διατηρήσει το διάλογο με τους Ευρωπαίους, τον οποίο κάνει παρά τις περιοδικές επιθέσεις εναντίον του από τα κορυφαία έθνη της Ευρώπης. Αλλά δεν είναι η στάση μας απλώς μια προβολή των δικών μας εμπειριών και αυταπατών. Είναι πολύ πιθανό ότι για να κατανοήσει καλύτερα τη μελλοντική αλληλεπίδραση με την Ευρώπη, η Ρωσία πρέπει επίσης να αλλάξει κάπως την οπτική της.
Για περισσότερο από δύο δεκαετίες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η πολιτική της Ρωσίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασιζόταν στην πιθανότητα ότι, υπό τις νέες συνθήκες, αυτή η ένωση κρατών θα μπορούσε να αποκαταστήσει τις θέσεις που έχασαν οι κορυφαίοι συμμετέχοντες σε αυτήν ως αποτέλεσμα των δύο παγκόσμιων πολέμων. Η Ρωσία πίστευε ότι στη νέα κατάσταση της διεθνούς πολιτικής, χωρίς σαφείς διαχωριστικές γραμμές και χωρίς αποφασιστικό ρόλο του παράγοντα της ωμής βίας, η Ευρώπη θα μπορούσε σταδιακά να απαλλαγεί από τον πλήρη έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών. Επιπλέον, η εμπιστοσύνη αυτή υποστηρίχθηκε με κάθε δυνατό τρόπο από τις ενέργειες των ίδιων των Ευρωπαίων – ακόμη και στις περιπτώσεις όπου η Ρωσία ήταν αυτή που υπέστη τη μεγαλύτερη υλική ζημία ή ζημία φήμης.
Η αποθέωση αυτών των προσδοκιών ήταν η “εξέγερση” των ηγετικών ηπειρωτικών δυνάμεων της ΕΕ -της Γερμανίας και της Γαλλίας- ενάντια στην πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών και μιας ομάδας μικρών συμμάχων τους να εισβάλουν στο Ιράκ το 2003. Εκείνη την εποχή, η ηπειρωτική διπλωματία (όπως και η Ρωσία, η οποία συμμεριζόταν την προοπτική της) υπέστη μια ταπεινωτική ήττα, καθώς δεν μπορούσε να αντιταχθεί σε τίποτα στην ωμή βία των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες αγνοούσαν κάθε υφιστάμενο κανόνα του διεθνούς δικαίου ή των εθίμων. Ωστόσο, το ίδιο το γεγονός ήταν σημαντικό για τη Μόσχα – η “παλιά Ευρώπη”, στηριζόμενη στις οικονομικές της δυνατότητες και στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδειξε ότι δεν ήταν πάντα έτοιμη να υπακούσει αδιαμαρτύρητα σε κάθε καπρίτσιο των Αμερικανών προστατών της. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τα γεγονότα του 2003 ξεκίνησε το τελευταίο ταραχώδες στάδιο των προσπαθειών για την επίτευξη μιας ποιοτικής τομής στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ: προτάθηκε μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία “τεσσάρων κοινών χώρων”, ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για την αμοιβαία κατάργηση των θεωρήσεων και εντάθηκε απότομα η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας στον ενεργειακό τομέα. Φαίνεται ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας συνδεόταν, πρώτα απ’ όλα, με τις δικές της ιδέες και σχέδια σχετικά με το μέλλον της στη διεθνή πολιτική. Η Μόσχα, βέβαια, δεν εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό εγχείρημα ως κατώτερος εταίρος, παρά την υπόσχεση για πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ και τα οφέλη που συνδέονται με αυτό. Στο βαθμό που η ρωσική πολιτική καθοδηγούνταν από μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις, ο υπολογισμός έγινε για τη διατήρηση μιας θέσης μεταξύ των κορυφαίων παγκόσμιων δυνάμεων ακριβώς “χέρι-χέρι” με τη σταδιακά ενισχυόμενη Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, η τάση ενίσχυσης του ρόλου των παραδοσιακών εταίρων της Ρωσίας στο Βερολίνο, το Παρίσι και τη Ρώμη ήταν ολοφάνερη. Η δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έθεσε ουσιαστικά ολόκληρη την ήπειρο υπό γερμανικό έλεγχο και η Γαλλία ενήργησε εδώ ως πολιτικός ηγέτης, πάντα έτοιμη να αναλάβει τα καθήκοντα του κήρυκα μιας ενωμένης Ευρώπης, ανεξάρτητης από τους βορειοαμερικανούς προστάτες της. Στην περίπτωση μιας γραμμικής εξέλιξης της διεθνούς πολιτικής δυτικά των ρωσικών συνόρων, η Μόσχα θα μπορούσε θεωρητικά να επιτύχει τελικά το σημαντικό ιστορικό της καθήκον – να γίνει μέρος της ευρωπαϊκής ισορροπίας ισχύος και να αυξήσει έτσι τη δική της σημασία σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό, ωστόσο, δεν συνέβη.

“Η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιας σημαντικής ομάδας αμερικανικών πελατειακών κρατών στην Ανατολική Ευρώπη, αρκετές διαδοχικές κρίσεις, καθώς και η αποχώρηση της Βρετανίας κατέστρεψαν όλα τα επιτεύγματα της γερμανο-γαλλικής συμμαχίας κατά την ενάμιση δεκαετία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο”.

Η γενική οικονομική κρίση, η οποία έγινε σχεδόν συνεχής μετά το 2008, ανάγκασε το Βερολίνο και το Παρίσι να ασχοληθούν με την “κατάσβεση πυρκαγιών” αντί να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο κέντρο στη διεθνή πολιτική. Επιπλέον, την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι στενότεροι σύμμαχοί τους εργάζονταν σταθερά για να διασφαλίσουν ότι τα διλήμματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας θα επιλύονταν με τον απλούστερο τρόπο – μέσω μιας σύγκρουσης με τη Ρωσία και της αναδημιουργίας μιας επίπλαστης κατάστασης Ψυχρού Πολέμου. Ηγετικό ρόλο διαδραμάτισαν η Βρετανία και η Πολωνία, οι οποίες είχαν γνωστοποιήσει την πίστη τους κατά την εισβολή στο Ιράκ. Η Ουκρανία χρησιμοποιήθηκε ως “κριός” όπου η αποτυχία οικοδόμησης κρατικής οντότητας ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και τα πολυάριθμα λάθη της ρωσικής πολιτικής είχαν δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για να μετατραπεί το έδαφος αυτό σε πραγματικό πεδίο μάχης.
Τώρα ζούμε σε μια νέα διεθνή πραγματικότητα. Είναι αδύνατο να πούμε με βεβαιότητα πόσο καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες της στρατιωτικοπολιτικής σύγκρουσης γύρω από την Ουκρανία για άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που η σύγκρουση παραμείνει στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διπλωματικής αλληλεπίδρασης και τα μέρη καταφέρουν να αποφύγουν τις πιο επικίνδυνες μορφές κλιμάκωσης, οι σκέψεις σχετικά με την ανεξαρτησία της Δυτικής Ευρώπης έχουν απομακρυνθεί οριστικά. Αυτό, προφανώς, ενοχλεί έναν σημαντικό αριθμό εκπροσώπων της γερμανικής και της γαλλικής ελίτ, οι οποίοι κατηγορούν τη Ρωσία για τα προβλήματα που ήρθαν. Η μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και των κορυφαίων βιομηχανικών χωρών της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας έχει διακοπεί σχεδόν πλήρως: τώρα το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που αγοράζουν είναι αμερικανικής προέλευσης. Ο ευρωπαίος καταναλωτής πληρώνει τη διαφορά στις τιμές, γεγονός που φαίνεται από την κλίμακα του πληθωρισμού σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ.

Στο χώρο μεταξύ της Ρωσίας και των παραδοσιακών δυτικοευρωπαϊκών εταίρων της, διαμορφώνεται ταχύτατα ένας “υγειονομικός κλοιός”, ο οποίος περιλαμβάνει μια σημαντική ζώνη χωρών που εκτείνεται από τη Φινλανδία έως τη Βουλγαρία. Τα κράτη αυτά, εν μέσω θεμελιωδών αλλαγών στην παγκόσμια οικονομία, ωθούνται πίσω στη δική τους περιφερειακή θέση κατά την περίοδο του μεσοπολέμου πριν από έναν αιώνα. Στο μέλλον, μπορεί κανείς να αναμένει μείωση του ρόλου τους στο διεθνές εμπόριο και στη διακίνηση αγαθών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας: ήδη τώρα, η διαμετακόμιση μέσω της Ανατολικής Ευρώπης μειώνεται και μπορεί να εξαφανιστεί μέσα σε λίγα χρόνια. Η Ρωσία θα μετατοπίσει σταδιακά τα οικονομικά της συμφέροντα προς τον Νότο και την Ανατολή, παρακάμπτοντας τους προβληματικούς γείτονές της κατά μήκος της δυτικής περιμέτρου.

Το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν θα είναι λιγότερο δύσκολο. Η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ της Δυτικής Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών θα αναγκάσει την αγορά της
ΕΕ να είναι πιο ανοικτή στους αμερικανούς ανταγωνιστές, ενώ η γενική κρίση του “κράτους πρόνοιας” θα καταστήσει την αγορά εργασίας πιο ευέλικτη. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι μέθοδοι διοικητικής διαχείρισης της οικονομίας σε επίπεδο σημαντικής ομάδας κρατών θα αποδειχθούν λιγότερο αποτελεσματικές, γεγονός που θέτει το ερώτημα της σημασίας των δραστηριοτήτων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ήδη τώρα, ένα σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει υποταχθεί στον αγώνα κατά της Ρωσίας και όχι στην ολοκλήρωση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι η εν λόγω ένωση θα αντιμετωπίσει σύντομα σοβαρές προκλήσεις για την ύπαρξή της. Για τους εξωτερικούς εταίρους και τους γείτονες της ΕΕ, το έργο της κατανόησης του τρόπου με τον οποίο θα συνεργαστούν με μια Ευρώπη που θα αντικαταστήσει το σχετικά σταθερό και προβλέψιμο μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται όλο και πιο επείγον.
Τώρα, η διαμόρφωση μιας σχετικά ολιστικής και ισορροπημένης προσέγγισης του τι συνιστά την Ευρώπη στο σύστημα των συμφερόντων της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής παρεμποδίζεται από το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ συμμετέχουν στον οικονομικό πόλεμο της Δύσης κατά της Ρωσίας και βοηθούν επίσης ενεργά τις αρχές του Κιέβου με όπλα. Ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη μας μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, ίσως θα πρέπει να εξετάσουμε πιο προσεκτικά τις ιδιαιτερότητες της κινεζικής άποψης για την Ευρώπη – η οποία, για αντικειμενικούς λόγους, είναι απαλλαγμένη από ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να έχει ανεξάρτητη σημασία και να είναι χρήσιμη υπό αυτή την έννοια. Είναι πολύ πιθανό ότι εδώ έχουμε κάτι να μάθουμε από τους Κινέζους φίλους μας.

 

Erol User

SHARE