Μπήκε στα 99 ο Κ.Μητσοτάκης.”Έχει ήδη ζήσει γεγονότα που άλλος θα ήθελε 3 με 4 ζωές”.

Με μία συγκινητική ανάρτηση (κι ένα πολιτικό μήνυμα) η Ντόρα Μπακογιάννη ευχήθηκε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που έχει σήμερα τα γενέθλιά του και έγινε αποδέκτης εκατοντάδων ευχών από φίλους και παλιούς συνεργάτες από ολόκληρη την Ελλάδα.Πρώτη τις ευχές της στον πατέρα της, πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, εξέφρασε μέσω Facebook η Ντόρα Μπακογιάννη, για τα γενέθλιά του.
Ο κ.Μητσοτάκης γεννημένος το 1918, συμπληρώνει σήμερα 98 χρόνια ζωής και η κα Μπακογιάννη του ευχήθηκε, γράφοντας στο facebook τις ευχές της για τον πατέρα και πολιτικό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
“Χρόνια πολλά στον καλύτερο και τρυφερότερο πατέρα αλλά και στον πολιτικό, που βλέπει τη δικαίωση για τις αλήθειες που είπε στους Έλληνες”, έγραψε η κα Μπακογιάννη.

Όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν προσωπικά, ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ και αειθαλής Πολιτικός”έχει ήδη ζήσει γεγονότα που άλλος θα ήθελε 3 με 4 ζωές. Ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν στην Ελλάδα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και στα οποία υπήρξε συμμέτοχος και πρωταγωνιστής, μετά την λαμπρή αντιστασιακή του δράση επί γερμανικής κατοχής. Ολόκληρο δηλαδή το ήμισυ και πλέον του 20 αιώνα”. Σαν σήμερα πριν από 98 χρόνια, στις 18/10/1918 γεννήθηκε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Στενός συγγενής και συνεχιστής της παράδοσης του Ελ.Βενιζέλου και από τους πρωταγωνιστές της Ένωσης Κέντρου και της διακυβέρνησης του Γ.Παπανδρέου έως τη ρήξη των Ιουλιανών του 1965. Επί δικτατορίας των Συνταγματαρχών 1967-1974 δοκιμάστηκε σκληρά από διώξεις, φυλακίσεις και αυτοεξορία στη Γαλλία ο ίδιος και η οικογένειά του. Μεταπολιτευτικά δημιούργησε το «Κόμμα των Φιλελευθέρων» που εξέλεξε στις εκλογές του 1977 δυο βουλευτές, τον ίδιο και τον Παύλο Βαρδινογιάννη. Στη συνέχεια (1978) εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία και την 1η Σεπτεμβρίου 1984 εξελέγη αρχηγός της παράταξης, της οποίας ηγήθηκε στις εκλογές του 1985, στις οποίες και ηττήθηκε. Μετά την ήττα παραιτήθηκε και έθεσε εκ νέου θέμα ηγεσίας. Στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν επανεξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Στις δύο βουλευτικές εκλογές του 1989 δεν κατάφερε να κερδίσει την αυτοδυναμία, το πέτυχε όμως σε αυτές της 9ης Απριλίου του 1990, οπότε και σχημάτισε κυβέρνηση υπό την προεδρία του. Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 ηττήθηκε και παραιτήθηκε από την ηγεσία της Ν. Δ., του απονεμήθηκε δε ο τίτλος του Επιτίμου Προέδρου του κόμματος.
Από τότε εκλεγόταν βουλευτής μέχρι το 2004. Παρά την παύση της κοινοβουλευτικής του δράσης εξακολουθεί να προβαίνει σε πολιτικές παρεμβάσεις διαμέσου των μέσων ενημέρωσης ή της επαφής του με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Παιδιά του είναι ο νυν πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Κ. Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο Κ. Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός το 1990 μετά τη νίκη της ΝΔ στην τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση με ποσοστό 46,88%. Η κυβέρνηση παρά την σημαντική πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα δεν κατόρθωσε να αποσπάσει απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή με 150 έδρες. Με τη στήριξη του βουλευτή της ΔΗ.ΑΝΑ Θεόδωρου Κατσίκη (ο Κωστής Στεφανόπουλος δεν είχε καταφέρει ναι εκλεγεί βουλευτής) απέχτησε τη δεδηλωμένη και ορκίστηκε πρωθυπουργός. Αργότερα ο Θεόδωρος Κατσίκης προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία και μαζί με ακόμα μια έδρα που του επιδικάστηκε από το εκλογοδικείο η κοινοβουλευτική του δύναμη ανήλθε στις 152 έδρες.

Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του προσπάθησε να εφαρμόσει την νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Έτσι, προώθησε διαρθρωτικές αλλαγές με σκοπό τη μείωση του δημόσιου τομέα, γεγονός που προκάλεσε οξείες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστικών φορέων. Επίσης προσπάθησε να εφαρμόσει πρόγραμμα απορρύθμισης της οικονομίας από διοικητικούς περιορισμούς και κυβερνητικές παρεμβάσεις κάτι που οδήγησε στην απελευθέρωση του ωραρίου και της κίνησης κεφαλαίων.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας υπογράφηκε η σύμβαση για το αθηναϊκό μετρό, οι συμβάσεις για την κινητή τηλεφωνία. Η απόφαση για μετοχοποίηση του Ο.Τ.Ε. καθώς και η ιδιωτικοποίηση της ΑΓΕΤ – Ηρακλής προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.