Μπακογιάννη και Τσίπρας για τον Ντ.Τραμπ. Η πολύπειρος Ντόρα και ο αντιφατικός Αλέξης.

Πολύπειρος στα θέματα διεθνών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής η Ντόρα Μπακογιάννη δεν παρασύρθηκε να σχολιάσει δημόσια την πολιτική αναμέτρηση στις ΗΠΑ και μάλιστα να προβεί σε αξιολογικούς χαρακτηρισμούς, που θα τους έβρισκε μπροστά της.

Με την ίδια σοβαρότητα, αυτοσυγκράτηση και υψηλή πολιτική ευθύνη σχολίασε την εκλογική νίκη και την νέα προεδρία στις ΗΠΑ. “Να περιμένουμε τα άτομα της εξωτερικής πολιτικής για να δούμε προθέσεις”, υπογράμμησε χαρακτηριστικά. Σε πλήρη αντίθεση με τον αντιφατικό και παρορμητικό Αλέξη Τσίπρα εναντίον του Ντ.Τράμπ, όπως είχε κάνει άλλωστε ως ιδεοληπτικός πολιτικός με την περίπτωση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

«Οι θέσεις του Ντόναλντ Τράμπ για την εξωτερική πολιτική δεν ήταν πολλές, άρα πρέπει να αναμείνουμε την στελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών, για να μπορούμε να έχουμε, σε ότι αφορά την Ελλάδα, μία αίσθηση για το που θα πάει η αμερικανική εξωτερική πολιτική».

Αυτά δήλωσε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Ιόνιαν ΤV», η βουλευτής και συντονίστρια των τομέων Εξωτερικών και Άμυνας της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως ανέφερε στην συνέχεια η Ντόρα Μπακογιάννη, «η εμπειρία έχει δείξει πως οι μεγάλες δημοκρατίες, όπως η Αμερική, έχουν πάρα πολλούς διαφορετικούς θεσμούς, οι οποίοι ελέγχονται» και πρόσθεσε: «Κανένας δεν είναι παντοκράτορας στην Αμερική και άρα θα υπάρχουν διάφοροι θεσμοί, οι οποίοι θα κρατήσουν μια ισορροπία στις διάφορες αποφάσεις».

Πάντως, όπως σημείωσε, «νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να περιμένουμε για να δούμε πως θα τοποθετηθεί ο Ντόναλντ Τράμπ και σε ότι αφορά στην επιλογή των προσώπων, αλλά και δια των δηλώσεών του, σχετικά με την εξωτερική πολιτική».

Όσον αφορά στην εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι «είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως η εκλογή Τράμπ ήταν η μια μεγάλη έκπληξη, για πάρα πολύ κόσμο». Επίσης, ανέφερε ότι «η Αμερική έχει ένα νέο πρόεδρο, αλλά αναμφισβήτητα και μια βαθιά διχασμένη κοινωνία».

Τσίπρας σε Τραμπ: Παραδοσιακοί οι δεσμοί φιλίας Ελλάδας-ΗΠΑ

Επιστολή στο νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής απέστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με αυτοσυγκράτηση αλλά και σε αναγκαστική αναδίπλωση από προηγούμενες επιπόλαιες δηλώσεις του και μάλιστα στις ΗΠΑ και ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ο κ. Τσίπρας συνεχάρη αναγκαστικά τον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας με τους οποίους συνδέονται διαχρονικά ο ελληνικός και ο αμερικανικός λαός, στη βάση κοινών αξιών δημοκρατίας, κράτους δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την πρόθεση να εμβαθυνθεί η συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, προς όφελος των δύο λαών, της ειρήνης, και της περιφερειακής σταθερότητας.

Όταν ο Τσίπρας δήλωνε για τον Τραμπ: «Ελπίζω να μην μας βρει κι αυτό το κακό»

«Ποιος θα πίστευε ότι φαβορί των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ θα ήταν ο Τραμπ με όλα όσα σηματοδοτεί αυτή η υποψηφιότητα», ανέφερε λίγους μήνες πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός

Μπορεί χθες, ως όφειλε ως πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας να έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του, ωστόσο δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από την… ευχή του «ελπίζω να μην μας βρει κι αυτό το κακό», αναφερόμενος στην πιθανή τότε νίκη του.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ομιλία του στο διεθνές συνέδριο υπό τον τίτλο «Συμμαχία ενάντια στην λιτότητα, για την δημοκρατία στην Ευρώπη», αναφερόμενος στον τότε υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ευχόταν… «να μην μας βρει αυτό το κακό και εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ».

«Ποιος θα πίστευε ότι φαβορί των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ θα ήταν ο Τραμπ με όλα όσα σηματοδοτεί αυτή η υποψηφιότητα. Ελπίζω να μην μας βρει κι αυτό το κακό, να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ», είχε αναφέρει  χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.