Μπακογιάννη: Επικοινωνιακό παιχνίδι οι εξαγγελίες Τσίπρα. Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα το Σάββατο στην Βουλή εφ’ όλης της ύλης.

Η πορεία της χώρας στα εθνικά θέματα και στην Οικονομία, με κεντρικούς άξονες τις νέες βαριές φορολογίες και για το 2017, τις αλλεπάλληλες αποτυχίες της Κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, το αίτημα για πρόωρες εκλογές και η τελευταία “παροχολογία” στους μικροσυνταξιούχους, αναμένεται να κυριαρχήσουν το Σάββατο στη Βουλή με την συζήτηση και ψήφιση του νέου προϋπολογισμού.

Σύγκρουση και αναμέτρηση σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο με πρώτο τις ομιλίες του Πρωθυπουργού και του Πρέδρου της ΝΔ. Σε πρώτο πλάνο οι μποναμάδες του Πρωθυπουργού για τους οποίους οι στενοί του συνεργάτες κ.κ Φλαμπουράρης και Τζανακόπουλος, δήλωσαν ότι δεν ρώτησαν τις Βρυξέλλες και τους θεσμούς σχετικά και ότι δεν πρόκειται η Κυβέρνηση να πάρει πίσω την εξαγγελία της. Ωστόσο υπάρχει η πολιτική διάσταση του θέματος, στο οποίο τοποθετήθηκαν αρνητικά όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αναφορές ότι πρόκειται για προεκλογική εξαγγελία και προσπάθεια της Κυβέρνησης να αντιδράσει στην μεγάλη πτώση της σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Οι δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη.

Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα, άσκησε η αρμόδια τομεάρχης του οικονομικού τομέα της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτηρίζοντας επικοινωνιακά παιχνίδια τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και για την κατάργηση του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.
«Ως σύγχρονος πατερούλης παίζει επικοινωνιακά τρικ στις πλάτες των Ελλήνων: πανικόβλητος πλειοδότησε στην παροχολογία. Κοροϊδεύετε τους συνταξιούχους», τόνισε η κ. Μπακογιάννη κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2017.
Η αρμόδια τομεάρχης της ΝΔ έκανε λόγο για αντιφατική τακτική και αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις υπουργών και υποστήριξε ότι η πολιτική της κυβέρνησης με τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, δεν προσελκύει κανέναν σοβαρό επενδυτή.
Ακόμα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε την Ελλάδα στην 86η θέση σε ό,τι αφορά την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα και ότι «έκανε μια τρύπα στο νερό», με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ τονίζοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος να υποχρεωθεί η Ελλάδα α επιστρέψει κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ αν μέχρι τον Δεκέμβριο δεν τα καλύψει.
«Στη ΝΔ δεν υποσχόμαστε μαγικές λύσεις. Ξέρουμε καλά τι λέμε για να μπει μπροστά η οικονομία. Η πραγματικότητα είναι ότι ο ελληνικός λαός δε αντέχει άλλη κοροϊδία και η παραγωγική Ελλάδα σας ζητά να φύγετε μια ώρα γρηγορότερα», κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.

Φλαμπουράρης Δεν πήραμε άδεια από τους δανειστές για τις παροχές – Δεν πάμε σε εκλογές

«Όνειρα θερινής νυκτός οι εκλογές», λέει και ο Κουρουμπλής – Αναλυτικά ποιοι συνταξιούχοι παίρνουν βοήθημα και πόσα είναι τα χρήματα

Σε διευκρινήσεις σχετικά με το ποιοι δικαιούνται το επίδομα που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, σε διάγγελμά του, προχώρησε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ο υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για την καθημερινότητα των πολιτών, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ANT1,  τόνισε πως το έκτακτο επίδομα αφορά «Συντάξεις όλων των Ταμείων, αναπηρίας, χηρείας, προσωρινές».

Ερωτηθείς για το αν έχουν συμφωνήσει οι Θεσμοί σε αυτή την έκτακτη παροχή, ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε: «Αφού είναι από τα πλεονάσματα τα οποία διαθέτουμε εμείς, δεν έχουν δικαίωμα οι Θεσμοί να μας πουν κάτι».

Σχετικά με το αν είναι προεκλογική εξαγγελία ο υπουργός Επικρατείας απάντησε:

«Δεν μας πέρασε καθόλου από το μυαλό, όταν σχεδιάζαμε το επίδομα, να πάμε σε εκλογές». «Δεν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθούμε, ούτε να πάμε σε εκλογές πριν το 2019», υπογράμμισε.

«Οι πρόωρες εκλογές είναι όνειρα θερινής νυκτός, καθώς θα αποτελούσαν αυτή τη στιγμή μεγάλη καταστροφή για τη χώρα», σχολίασε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής

Ποιες συντάξεις αφορά η παροχή του έκτακτου επιδόματος

Ο Υπουργός Επικρατείας, διευκρίνισε ότι, το επίδομα θα είναι ακατάσχετο, ενώ σχετικά με τη διάθεσή του είπε ότι καθορίζεται από το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης και αφορά στο μεικτό ποσό της. Ειδικότερα αφορά τους συνταξιούχους που προς το παρόν λαμβάνουν συντάξεις από 0 έως 850 ευρώ μεικτά.

Αυτό που δεν μπόρεσε να διευκρινίσει είναι αν στις περιπτώσεις κύριας και επικουρικής σύνταξης θα ληφθεί υπόψη το άθροισμά τους.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι, στην περίπτωση ζευγαριού συνταξιούχων, θα λάβουν και οι δύο σύζυγοι το επίδομα.

Το επίδομα δικαιούνται και όσοι έχουν λάβει τουλάχιστον μία προσωρινή σύνταξη.

Αναφορικά με την κατηγορία της σύνταξης, σημείωσε ότι, το επίδομα αφορά περίπου 1,5 εκατ. συντάξεις, εκ των οποίων οι 1,1 εκατ. είναι κύριες και οι 400.000 οι υπόλοιπες.

Δηλαδή, το επίδομα δικαιούνται και όσοι λαμβάνουν συντάξεις χηρείας, αναπηρίας, κτλ.

«Τα ακριβή νούμερα θα μπορούμε αύριο ή μεθαύριο να τα πούμε, το επίδομα θα δοθεί μαζί με τις συντάξεις Ιανουαρίου, στις 22 Δεκεμβρίου», διευκρίνισε τέλος ο Υπουργός Επικρατείας.

Τι εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός:

– Από 500 έως 830 ευρώ θα λάβει περίπου το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270 χιλιάδες συνταξιούχοι).

– Από 300 έως 500 ευρώ θα λάβει περίπου το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570 χιλιάδες συνταξιούχοι).

– 300 ευρώ θα λάβει περίπου το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750 χιλιάδες συνταξιούχοι).

Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει περίπτωση να «παγώσουμε» τις εξαγγελίες Τσίπρα

Η 13η σύνταξη που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός δεν επηρεάζει τους στόχους του προγράμματος και δεν πρόκειται να «παγώσει», δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Μιλώντας στο Star, o κ. Τζανακόπουλος εμφανίστηκε βέβαιος πως το μέτρο δεν πρόκειται να ανατραπεί, παρά τις αντιδράσεις και το γεγονός πως ελήφθη χωρίς να το γνωρίζουν οι δανειστές, ενώ δεν δίστασε να εκτιμήσει πως αναλόγως με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τότε αυτό θα μπορούσε να παγιωθεί και να δίνεται ετησίως.
Αφορά κυρίως στους χαμηλοσυνταξιούχους, εκείνους που παίρνουν 100 και 200 ευρώ σύνταξη, όπως είναι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, είπε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το εάν νέες ενδεχόμενες περικοπές στο άμεσο μέλλον θα αφορούν τους συνταξιούχους των 1.000 ευρώ, ήταν κατηγορηματικός: «Δεν θα του περάσει του ΔΝΤ» και άρα αποκλείονται νέα μέτρα. Σε όλους τους τόνους έχουμε δηλώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε μέτρα 4,2 δισ ευρώ, αυτό που ζητάει το ΔΝΤ, δηλαδή μέτρα μετά την λήξη του προγράμματος, συμπλήρωσε και τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνουμε πίσω σε αυτό». Δηλαδή ότι θα αγνοήσουν πλήρως το κλίμα συνεργασίας με τους θεσμούς και τις Βρυξέλλες, από όπου οι πρώτες αντιδράσεις δείχνουν αιφνιδιασμό και δυσαρμονία με την πορεία της δεύτερης και δύσκολης αξιολόγησης που δεν έκλεισε στις 5 Δεκεμβρίου, αλλά βρίσκεται ακόμα στον αέρα.