Μπ. Ομπάμα: Επίσκεψη στήριξης στην Ελλάδα. Θα συναντηθεί και με Κυρ.Μητσοτάκη. Αντί για Λέσβο, η βάση της Σούδας.

Τελευταίες πληροφορίες φέρουν το πρόγραμμα του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα να τροποποιείται και αντί της μετάβασης στην Λέσβο, να επισκέπτεται καταυλισμό στην Αττική, με πιθανή μετάβαση στη σημαντική για τη Μ. Ανατολή, στρατιωτική βάση της Σούδας στα Χανιά.

Στη Γερμανία θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Αγγλίας, Ιταλίας, Γαλλίας και Γερμανίας σε κοινή σύσκεψη. Η συμβολική δεξίωση το Αμερικανού πρέσβη στην Ναυαρχίδα του Εκτου Στόλου, (που έφτασε για μια ημέρα στον Πειραιά γι αυτό το σκοπό) και η κατάδηλη σημασία της για τον ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή μας.
Στην Αθήνα θα βρίσκεται ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα στις 15 -16Νοεμβρίου, μια εβδομάδα μετά τις εκλογές εκεί, με συνεχή προσπάθεια των Δημοκρατικών και του προέδρου Ομπάμα να κινητοποιήσουν τους-παραδοσιακούς Ρεπουμπλικάνους- Ελληνοαμερικανούς υπέρ της υποψηφιότητας της Χίλλαρυ Κλίντον.

Επιπλέον με σκοπό για εξισορρόπηση της δραστηριότητας και τις φιλοδοξίες της Ρωσίας στην περιοχή,( για το λόγο αυτό επιλέχτηκε για την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα ο τέως πρέσβης στην Ουκρανία έως την περίοδο του πολέμου με τη Μόσχα και τον Πούτιν) . Από την άλλη μια συνάντηση με τον Κυρ.Μητσοτάκη – που έχει προτείνει να γίνει η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα – θα αμβλύνει τυχόν προσπάθειες πολιτικής καπηλείας από την Κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ επιπλέον μια επίσκεψη του κ.Ομπάμα στη Σούδα θα σηματοδοτήσει διαφορετικά την κύρια σημασία της όλης επίσκεψης, που θα είναι αποχαιρετιστήρια και ενημερωτική για τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη Μεσόγειο.

Πάντως, η όλη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου είναι πολύ προσεκτική στις διατυπώσεις της για τους σκοπούς του ταξιδιού του αμερικανού προέδρου(σε αντίθεση με τους πανηγυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, που διαδήλωνε παλαιότερα κατά του Μπίλ Κλίντον στη Αθήνα) . Ειδικότερα, αποφεύγει να ομιλήσει για τα εσωτερικά πολιτικά θέματα, τις σχέσεις με την Τουρκία, την προκλητικότητα της στο Αιγαίο κλπ τα οποία αποσιωπά η ανακοίνωση. Μάλλον σχετικά θα επιδοθεί ο κ.Ομπάμα σε γενικολογίες .

Έμφαση στο προσφυγικό ως ευρωπαϊκό πρόβλημα σηματοδοτεί η επίσκεψη στη Λέσβο, που δέχεται τα μεγαλύτερα θαλάσσια καραβάνια μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία. Νεώτερες πληροφορίες χθες βράδυ θεωρούν ως βέβαιο ότι θα υπάρξει συνάντηση του κ.Ομπάμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη , βέβαιο μελλοντικό Πρωθυπουργό, με τον οποίο έχει ήδη γνωρισθεί σε παλαιότερη εκδήλωση στο Λευκό Οίκο. Ορισμένοι παρατηρητές στην Αθήνα θεωρούν την αποχαιρετιστήρια επίσκεψη Ομπάμα ως πολιτικό λάθος, δεδομένου ότι μπορεί να εμφανισθεί από την προπαγάνδα Τσίπρα- ΣΥΡΙΖΑ ως στήριξή τους, παρότι είναι αντιδυτικοί ιδεολόγοι, αντιευρωπαιστές και ακραίοι αριστεροί(πολλοί δηλώνουν κομμουνιστές), ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την πολλαπλή τους κατάρρευση.

Η επίσκεψη του κ. Ομπάμα στην Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου επιβεβαιώθηκε επισήμως περίπου στις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης από τον Λευκό Οίκο, ενώ η επίσκεψη είναι αποτέλεσμα της αποδοχής από πλευράς του αμερικανού προέδρου της πρόσκλησης που του είχε απευθύνει εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.(και όχι εκ μέρους του Πρωθυπουργου, κατώτερου σε αξίωμα, όπως ψευδώς διαδιδόταν μέχρι τώρα)

Παρότι πληροφορίες για την επίσκεψη του Αμερικανικού Προέδρου είχαν διαρρεύσει από την προηγούμενη εβδομάδα, τόσο η ελληνική όσο και η αμερικανική πλευρά δεν το είχαν επιβεβαιώσει επίσημα. Άλλωστε δεν επρόκειτο για ξεχωριστή επίσημη επίσκεψη στην Ευρώπη αλλά για τμήμα της.
«Ο Αμερικανός πρόεδρος θα φτάσει στην Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να εισέλθει η ελληνική οικονομία στο μονοπάτι της σταθερότητας και της επανόδου στην ευημερία» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Παράλληλα, τονίζεται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα καταστήσει σαφή την εκτίμηση της αμερικανικής κυβέρνησης στη γενναιοδωρία της κυβέρνησης αλλά και του ελληνικού λαού προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Η ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι στη «γενέτειρα της δημοκρατίας», ο Αμερικανός πρόεδρος θα επαναβεβαιώσει την αξία των δημοκρατικών αξιών που έχουν συμβάλει τόσο πολύ στην ειρήνη και την ευημερία της Ευρώπης αλλά και του υπόλοιπου κόσμου.

Όπως ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου θα βρεθούν η οικονομία και το προσφυγικό ζήτημα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο Λευκός Οίκος αναφέρει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επιβεβαιώσει την υποστήριξη για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες σχετικά με την επιστροφή της Ελλάδας στην σταθερότητα.

Ο Λευκός Οίκος επισημαίνει πως ο πρόεδρος θα μεταφέρει την εκτίμηση των ΗΠΑ για την αξιοσημείωτη γενναιοδωρία από την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Statement by the Press Secretary on the President’s Travel to Greece, Germany, and Peru

President Obama will travel to Greece, Germany, and Peru November 14-21, 2016. This trip will highlight the President’s commitment to trans-Atlantic solidarity, a strong and integrated Europe, and to cooperation with our Asia Pacific partners. The President’s schedule will underscore the linkages between our security interests and our economic agenda, our efforts to promote balanced, sustainable, and strong global economic growth, and our support for trade liberalization and economic reforms that reduce inequality and deliver opportunities for the middle class around the world as well as regional economic institutions that foster private sector growth.

The President on November 15 will arrive in Greece, where he will see President Pavlopoulos, meet with Prime Minister Tsipras, and reaffirm our support for ongoing efforts to place the Greek economy on a path to sustainability and renewed prosperity. In the birthplace of democracy, the President will also reaffirm the resilience of democratic values, which have done so much to deliver peace and prosperity to Europe and the wider world. Additionally, the President will make clear our appreciation for the remarkable generosity shown by the Greek Government and people to refugees and migrants.

On November 17-18, the President will visit Germany, where he will meet with Chancellor Merkel to review our close cooperation on a wide range of bilateral, regional, and trans-Atlantic issues. Among the issues on the agenda will be our common efforts to resolve the conflicts in Ukraine and Syria, the campaign to degrade and destroy ISIL, as well as trans-Atlantic economic relations. This visit will mark President Obama’s sixth visit to Germany, reflecting the strategic importance of our partnership with Germany and the close ties between the American and German peoples. The President will also have one last opportunity to meet with his “Quint” counterparts, the leaders of Germany, France, Italy, and the United Kingdom, to review a range of global issues.

The President will then travel to Peru from November 18-20 to attend the Asia Pacific Economic Cooperation (APEC) Leaders’ Summit, underscoring the United States’ support for the Asia Pacific’s regional institutions and efforts at regional economic integration through trade and investment liberalization. The President will meet with the Leaders of the other Trans-Pacific Partnership (TPP) member countries, as he has done every year on the margins of APEC since 2011. The President will focus on his continued efforts to make the case to Congress and the American people for approval of TPP without further delay. He will emphasize our continued support for the agreement’s high, enforceable standards that will benefit American workers and businesses while furthering our national security imperatives in the Asia Pacific. President Obama will also hold a bilateral meeting with President Kuczynski to affirm and review progress on our bilateral agenda of supporting private sector-led growth through inclusive and environmentally sustainable economic policies, advancing democracy and human rights, and enhancing our people-to-people ties.
Αρχή φόρμας

Συμβολική πρώτη δημόσια εμφάνιση του Αμερικανού Πρέσβη. Με 250 καλεσμένους στην ναυαρχίδα του Έκτου Στόλου στον Πειραιά. Ποιοι προσήλθαν.

Διαρκείς οι αναφορές του κ.Πάιατ στην εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και στην επιτελική σημασία της Σούδας για την Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.

Δεν προτίμησε τον παραδοσιακό χώρο του κήπου της κατοικίας του εκάστοτε Πρέσβη των ΗΠΑ στην οδό Π.Κυριακού. Πρωτοτύπησε με αυτονόητη σημασία. Στη ναυαρχίδα του 6ου Αμερικάνικου Στόλου στην Μεσόγειο, «USS Mount Whitney», που έφτασε γι’ αυτό το σκοπό στον Πειραιά πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής του νέου πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Τζόφρεϊ Πάιατ. Και μαζί η πρώτη του δημόσια εμφάνιση και δεξίωση με την παρουσία 250 περίπου πολιτικών, επιχειρηματιών, παραγόντων της δημόσιας ζωής κ.ά. Το πλοίο, το οποίο αποτελεί το κινητό στρατηγείο του 6ου στόλου, όταν αυτός βρίσκεται σε επιχειρησιακή ανάπτυξη, άφησε το πόστο του στη Μαύρη Θάλασσα και πέρασε τον Βόσπορο χθες, προκειμένου να αγκυροβολήσει στον Πειραιά, μαζί με ένα άλλο αντιτορπυλικό.

Η συγκυρία στην οποία ο κ. Πάιατ αναλαμβάνει το πόστο του πρέσβη στην Αθήνα, όπως έχει και ο ίδιος τονίσει, κρύβει αρκετές προκλήσεις και ευκαιρίες και για τις δύο χώρες, τις σχέσεις των οποίων θέλει να εμβαθύνει και να ισχυροποιήσει. Με πρώτο σημαντικό σταθμό στα μέσα Νοεμβρίου την επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ στην Αθήνα, αλλά και την Λέσβο και πιθανώς τη μεγάλη βάση της Σούδας, στην σπουδαιότητα της οποίας συνεχώς αναφέρεται ο νέος Πρέσβης ο οποίος ήδη πραγματοποίησε εκεί ενημερωτική επίσκεψη. Γενικώς η Ελλάδα, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης και ανησυχίας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, φαίνεται να αποκτά εκ νέου για την Ουάσιγκτον αυξανόμενη σημασία. Ο κ. Πάιατ θεωρείται έμπειρος διπλωμάτης, άλλωστε στο αμέσως προηγούμενο πόστο του, στο Κίεβο, εκλήθη να χειριστεί την ουκρανική κρίση και τις πολλαπλές επιπτώσεις της.

Δεν είναι τυχαίο ότι πέρα από την αναμενόμενη επίσκεψη του κ. Ομπάμα, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές ανταλλαγές επισκέψεων σε πολιτικό αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο. Ο κ. Πάιατ, νωρίτερα χθες το πρωί, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο ώστε, κατά την εθιμοτυπία, να υποβάλει τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. Στη χθεσινή τελετή στην οποία ήταν παρόντες ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς και ο γ.γ. της Προεδρίας της Δημοκρατίας Γ. Γεννηματάς, υπέβαλαν, επίσης, τα διαπιστευτήριά τους οι νέοι πρέσβεις, της Τουρκίας (Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ), του Πακιστάν και της Τυνησίας. Η προεδρία της Δημοκρατίας ομαδοποίησε τα διαπιστευτήρια για τέσσερις Πρέσβεις και όχι μόνο για εκείνο των ΗΠΑ.

Η συνάντηση και η συνομιλία με τον Πρόεδρο

Πολύ θερμός για την Ελλάδα, αναφέρει το ΒΗΜΑ και αποφασισμένος να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις εμφανίστηκε το βράδυ της Δευτέρας ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ στην δεξίωση που παρέθεσε στην Ναυαρχίδα του Έκτου Στόλου.

Μιλώντας στο κατάστρωμα του USS Mount Whitney, ο αμερικανός διπλωμάτης έκανε ουσιαστικά την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Πάιατ, ο οποίος ήλθε στην Αθήνα από το Κίεβο, έκανε εκτενέστατη αναφορά όχι μόνο στη στενή σχέση των δύο χωρών αλλά ιδιαίτερα στη συνεργασία τους στον ναυτικό τομέα. Κορωνίδα αυτής της συνεργασίας είναι, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, η αεροναυτική βάση της Σούδας που συνιστά μείζον παράγοντα προβολής της αμερικανικής ισχύος στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος εξήρε με τη σειρά του τις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών. Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις συμμαχικές της υποχρεώσεις και ότι παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε μία περιφέρεια μείζονος αστάθειας.

Παρόντες στην εκδήλωση, πέραν του κ. Καμμένου ήταν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, η υφυπουργός Οικονομίας Θεοδώρα Τζάκρη, οι βουλευτές της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, Μάκης Βορίδης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Βαίτσης και ΓΕΝ αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης, ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης κ.ά.

Η ακρόαση του στη Γερουσία τον περασμένο Ιούνιο.

Τις ουσιαστικές διαφορές της Ουάσιγκτον με το Βερολίνο στο θέμα του χρέους, την επιχειρησιακή σπουδαιότητα της βάσης της Σούδας για τα αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή και στα θέματα της ενέργειας ανέδειξε στην ακρόαση του στο Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού του ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος δεν παρέλειψε να αποδώσει τα εύσημα στην Ελλάδα για την στάση της στο θέμα της προσφυγικής κρίσης.

Ο Τζέφρι Πάιατ, με καταγωγή από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, επελέγη για το πόστο της Αθήνας, όπως ελέχθη αρμοδίως στην Realnews, «με καθαρά κριτήρια αμιγούς εξωτερικής πολιτικής». O νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα χαρακτηρίζεται από τους συναδέλφους του ως ένας «καλός επαγγελματίας» που ήρθε στο προσκήνιο με ένα διπλωματικό σκάνδαλο: την διαρροή μιας υποκλαπείσας συνομιλίας που είχε με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και ευρασιατικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ, κατά τη διάρκεια της κρίσης Ουκρανίας-Ρωσίας το 2014.

Προερχόμενος από το Κίεβο, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση κρίσεων. Έχει ασχοληθεί με τα ενεργειακά θέματα καθώς η Ουκρανία είναι ένα κράτος-κλειδί για την διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και παράλληλα διαθέτει εμπειρία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λόγω του πρόσφατου δανεισμού της χώρας. «Σε μερικούς Έλληνες μπορεί να μην αρέσει το γεγονός ότι ο Πάιατ προέρχεται από την Ανατολική Ευρώπη. Ξέρει πώς να συνεργαστεί με το ΔΝΤ και αντιλαμβάνεται με σαφήνεια την πολιτική των αγωγών. Ο ίδιος ξέρει πώς να χειριστεί τους Ρώσους» δήλωσε στο New Europe πρώην Αμερικανός διπλωμάτης που υπηρέτησε στην Αθήνα, αναφερόμενος στην θητεία του στην Ουκρανία και άλλες επιτελικές θέσεις ως ξεχωριστός Πρέσβης καριέρας.