Μουσείο Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο

Η οικία Κουλούρα, σύμφωνα με το ευρύτερο πρόγραμμα κτηριολογικής αναβάθμισης του Μουσείου Μπενάκη, κρίθηκε το καταλληλότερο κτήριο για να στεγάσει τη συλλογή των παιχνιδιών που έγινε δωρεά στο Μουσείο από τη Μαρία Αργυριάδη, το 1992. Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου διοργανώνεται open day, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στον «Πύργο των Παιχνιδιών»

Πύργοι φρουριακής μορφής

Το κτήριο -που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα- είναι εκλεκτικιστικού ρυθμού με επιρροές γοτθικής αρχιτεκτονικής, αναφορές στον Ευρωπαϊκό Μεσαίωνα και στοιχεία μπαρόκ, κλασσικά και Art Nouveau. Δύο οκταγωνικοί πύργοι φρουριακής μορφής με επάλξεις, δεσπόζουν στο κτήριο κληροδότημα Αθανασίου και Βέρας Κουλούρα στο Μουσείο Μπενάκη.

Επιτραπέζιο παιχνίδι με πιόνια «Πετάει, πετάει το;» Γύρω στπ 1950.

Είναι κτισμένο σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 1042,20 τ.μ. επί της λεωφόρου Ποσειδώνος 14 και Τρίτωνος 1 στο Παλαιό Φάληρο. Το κτήριο αποτελείται από υπόγειο 291,20 τ.μ., ισόγειο 218,85τ.μ., καθώς και από όροφο 146,14 τ.μ.

Στις συλλογές του Μουσείου Παιχνιδιών περιλαμβάνονται 20.000 παιχνίδια και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας, προερχόμενα από τον ελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιφέρεια του Ελληνισμού – από την αρχαιότητα μέχρι το 1970 – καθώς και από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και από χώρες της Ανατολής.

Άλογο από τσόχα επάνω σε ξύλινη κουνιστή βάση της Margarete Steiff, εμπορικό σήμα Steiff. Γερμανία, γύρω στο 1912.

Σκοπός του Μουσείου είναι να καλύψει όλες τις εκφάνσεις και πτυχές του θέματος Παιδί και Παιχνίδι, ερευνώντας τόσο το παιχνίδι στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όσο και την καθημερινή ζωή του παιδιού στην παραδοσιακή και αστική ελληνική κοινωνία.

Η ενότητα της ελληνικής συλλογής περιλαμβάνει βρεφικά και παιδικά αντικείμενα και παιχνίδια από τους αρχαίους, τους ρωμαϊκούς και τους βυζαντινούς χρόνους, χειροποίητα παραδοσιακά ελληνικά παιχνίδια και αντικείμενα του 18ου-20ού αι., λαϊκά πανηγυριώτικα και αστικά εμπορικά του 20ού αι., ομαδικές παιδιές, επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και εθιμικά εποχιακά παιχνίδια.

Ξεχωριστό σύνολο αποτελούν οι ανακατασκευές λαϊκών παιχνιδιών των αρχών του 20ού αι., από μέλη των Κ.Α.Π.Η. (Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων).

Επιτραπέζιο παιχνίδι «Ποδόσφαιρον», Ελλάδα, γύρω στο 1960.

Η ενότητα της ευρωπαϊκής συλλογής αποτελείται από κούκλες και παιχνίδια, αστικά και λαϊκά, της περιόδου από τον 17ο έως τον 20ό αι., τα οποία προέρχονται κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και από ευρωπαϊκές κούκλες του 19ου και 20ού αι. με φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Κούκλες Child – πανηγυριώτικες της Σκονουχής Καροπούλου, Αθήνα, 1920 -1930.

Βιβλία-μελέτες που αφορούν στο Παιδί και το Παιχνίδι, αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, στοιχεία για Έλληνες κατασκευαστές παιχνιδιών, 3.000 βιβλία παιδικής λογοτεχνίας και εκπαίδευσης ή γενικά πληροφοριακά, συνθέτουν μια εξειδικευμένη βιβλιοθήκη για κάθε ενδιαφερόμενο.

Χάρτινο ημερολόγιο Χριστουγέννων που μετράει τις μέρες από την 1η έως τις 24 Δεκεμβρίου. Ευρώπη, πιθανότατα δεκαετία 1950.

Πληροφορίες
Μουσείο Παιχνιδιών Μουσείου Μπενάκη, λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 213 0258498
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: (από Πέμπτη 26/10) Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή: 10:00 – 18:00