Μουδιασμένο το Μαξίμου και η Κυβερνηση πλήν Καμμένου. Οι μέχρι τώρα σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με τα επιτελεία Τραμπ και Κλίντον.

Έσπευσε πρώτος παρά την επιφυλακτική στάση του Μαξίμου, της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο Τραμπ, έγραψε στο Twitter ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Οπως έγραψε ο κ. Καμμένος είναι σημαντική η θέση πλέον του Ελληνοαμερικανού Γιώργου Παπαδόπουλου για την Ελλάδα. Συμβούλου στο επιτελείο του νέου Προέδρου παρά τις προεκλογικές του θέσεις για ελληνικά, ευρωπαϊκά και νατοϊκά ζητήματα, που μάλλον είχαν αρνητικό χαρακτήρα για πάγιες και θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης και γενικότερα της χώρας.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την πλευρά των Δημοκρατικών. Στο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών δεν περίμεναν ότι ο Ντ. Τραμπ θα νικήσει και γι’ αυτό είχαν επενδύσει στην επίσκεψη Ομπάμα. Τώρα είναι εμφανής η αμηχανία καθώς περίμεναν καλά λόγια την επόμενη εβδομάδα, όμως, πλέον δεν θα έχουν τόση σημασία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν, τουλάχιστον φανερά, δίαυλοι επικοινωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ρεπουμπλικανούς.
Ακόμη και η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αιφνιδιασμένη και προβληματισμένη. Παρά τις καλές σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με την οικογένεια Μπους, η τελευταία δεν τάχθηκε υπέρ του Ντ. Τραμπ, και αυτό έχει τη σημασία του. Σίγουρα η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται πιο κοντά στους Ρεπουμπλικανούς, όμως, ο νέος Πρόεδρος δεν είναι ο «κλασικός συντηρητικός πολιτικός». Είναι πιο ακραίος και σίγουρα εκτός πολλών από τις θέσεις που πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία.
Να σημεωθεί επίσης ότι πολλοί Ελληνοαμερικανοί πόνταραν στην εκλογή της Χ. Κλίντον και είχαν στενέες σχέσεις με το Ιδρυμα της οικογένειας, κάτι που πλέον δεν μπορεί να συμβάλει στά ελληνικά ζητήματα.
Αγνωστες, προς το παρόν, είναι και οι επιπτώσεις που θα έχει η εκλογή Τραμπ στα ευρύτερα γεωστρατηγικά δεδομένα και βεβαίως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο νέος Πρόεδρος δεν έχει μιλήσει γι’ αυτά αν και όσοι γνωρίζουν από την αμερικανική διπλωματία λένε ότι η εξωτερική πολιτική δεν είναι αποτέλεσμα ενός μόνος ανδρός αλλά υπάρχει ένα δομημένο σύστημα το οποίο λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις. Αν και ο Τραμπ χαρακτηρίζεται από τον αυθορμητισμό του και ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του προκαλεί τρόμο.
Αγωνία επικρατεί και σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό λόγω των ακραίων θέσεων του νέου προέδρου. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές από τις εμπόλεμες περιοχές προς την Τουρκία, την Ελλάδα και τελικά προς την Ευρώπη.

Αμηχανία στο Μαξίμου

Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει να εξανεμίζονται επί της ουσίας αλλά και επικοινωνιακά τα όποια οφέλη από την επικείμενη επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στις 15 Νοεμβρίου. Στο Μαξίμου είχαν επενδύσει πολλά και ανέμεναν ένα θετικό νεύμα από αυτή την επίσκεψη για το ελληνικό χρέος, εφόσον όμως εκλεγόταν πρόεδρος η Χίλαρι Κλίντον.

Τώρα, η εκλογή του Ρεπουμπλικανού στην προεδρία των ΗΠΑ ανατρέπει τους σχεδιασμούς. Ο Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία δεν είχε κάνει αναφορές σε χρέη άλλων χωρών, ενώ δεν υπήρξαν και διπλωματικά ανοίγματα προς την πλευρά του από την Αθήνα. Αλλωστε, οι δημοσκοπήσεις και οι αναλύσεις που είχε το Μαξίμου στη διάθεσή του δεν περιελάμβαναν παρά ως πολύ μικρή πιθανότητα την επικράτηση Τραμπ.

Αυτή την ώρα στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι αποτελούντες τον λεγόμενο πρωινό καφέ (Παππάς, Φλαμπουράρης, Τζανακόπουλος, Σκουρλέτης, Γεροβασίλη, Βερναρδάκης, Λιάκος) παρακολουθούν με αγωνία τις πρώτες δηλώσεις Τραμπ. Με τον Π.Καμμένο να σπεύσει πρώτος σε συγχαρητήρια, αν και μη αρμόδιος Υπουργός.