Μόνο το 40% της δόσης, μετά από βέτο Σόιμπλε. Εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ. Κριτική στο Τσακαλώτο.

Σε δύο μέρη τελικά η περιβόητη υποδόση, που καθυστερεί επί μήνες. Τσακαλώτος προβλέπει: Στις 24 Οκτωβρίου θα γίνει η εκταμίευση του 1,7 δισ. ευρώ.
‘Επίδειξη δύναμης προς την Αθήνα έκανε για μία ακόμη φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι το Βερολίνο δεν θα υποχωρήσει εύκολα στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και τις αξιώσεις του ΔΝΤ.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται μάλιστα να εισηγήθηκε όχι μόνο να κοπεί στα δύο η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά να μην δοθεί ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, παρά το γεγονός πως έχουν καλυφθεί όλα τα προαπαιτούμενα. Εξέληξη που θεωρείται αρνητική διότι το ποσόν του 1,7 δισ. προορίζεται για εξόφληση υποχρεώσεων του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις από πολύμηνες οφειλές του.

Αν και η εισήγησή του δεν έγινε πλήρως αποδεκτή από τους ομολόγους του (θέμα για το οποίο ο Έλληνας Υπουργός κ. Ε. Τσακαλώτος δέχεται ήδη κριτική για τους χειρισμούς και την αισιοδοξία του), η Ελλάδα δεν θα λάβει ολόκληρη τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Μόνο το 40%., ούτε καν η μισή.
Στον αντίποδα θα λάβει μόλις 1,1 δισ. ευρώ, με επίσημη δικαιολογία πως η χώρα δεν έχει πληρώσει τα χρέη της προς τους ιδιώτες. Διαψεύδοντας του ισχυρισμούς του κ. Τσακαλώτου ότι είχαν εκπληρωθεί και οι 15 όροι, ανάμεσα στους οποίους και η εξόφληση οφειλών προς επιχειρήσεις.
Έτσι, η επόμενη κρίσιμη δόση θα κριθεί σε νέο Eurogroup στις 24 Οκτωβρίου.

Η εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού (1,7 δισ.) θα εξεταστεί βάσει πληροφοριών σε Euroworking Group στις 24 Οκτωβρίου και αφού πρώτα η ελληνική πλευρά παρουσιάσει τα στοιχεία που λείπουν σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για σπάσιμο στα δύο της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, το Εurogroup στην απόφασή του αναγνωρίζει την ολοκλήρωση της υλοποίησης των 15 προαπαιτούμενων και καλεί τον ESM να εκρίνει την πληρωμή του 1,1 δισ. ευρώ.

Την εξέλιξη είχε προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Από την άλλη πλευρά, ενώ αναγνωρίζεται ότι Ιούλιο-Αύγουστο προχώρησε η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου, επικαλείται το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το Σεπτέμβριο και για το λόγο αυτό θα περιμένει την θετική εισήγηση των θεσμών για να εκταμιεύσει το 1,7 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από τη δόση των 2,8 δισ. που προορίζεται για τα ελληνικά ταμεία, τα 1,1 είναι για αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 1,7 για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες. Σύμφωνα, όμως, με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, για να γίνει η επόμενη εκταμίευση όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει η πρώτη δόση (αυτή που εκταμιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο ύψους 1,8 δισ) να έχει απορροφηθεί.

Ακούσαμε από τους τέσσερις Θεσμούς ότι εκπληρώθηκαν τα 15 προαπαιτούμενα και έτσι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση» δήλωσε αμέσως μετά το Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Η πρόοδος επιτρέπει στον ESM να δώσει το 1,1 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι χρειάζονται κάποιες εβδομάδες για να βγουν τα στοιχεία για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων τον Σεπτέμβριο, οι θεσμοί θα πιστοποιήσουν ότι όλα είναι ok», συμπλήρωσε. Αναμένεται η εκταμίευση να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου.

«Τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε στη β’ αξιολόγηση» τόνισε, σημειώνοντας ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα.

Η εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ βασίστηκε στο «compliance report», τόνισε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και ευχαρίστησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις προσπάθειες που έγιναν από τις ελληνικές πλευρές.

Τα μέτρα που ελήφθησαν θα οδηγήσουν σε περιορισμό δαπανών 3% του ΑΕΠ την περίοδο 2016-2018, τόνισε.

Χαιρετίζω την πρόοδο που έγινε στις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων. Η τεχνική εργασία συνεχίζεται σε ένα σημαντικό τομέα για την ανακούφιση της οικονομίας.

Είμαι ευτυχής που φτάσαμε εδώ και πρέπει να προσπαθήσουμε να χτίσουμε ένα success story στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί. Στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου θα είναι τα κλιμάκια στην Αθήνα για να δούμε την β’ αξιολόγηση, πρόσθεσε.

Τσακαλώτος: Στις 24 Οκτωβρίου η εκταμίευση του 1,7 δισ. ευρώ

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος της συνεδρίασης.

«Ήταν ένα πολύ καλό Eurogroup για την Ελλάδα» τόνισε και πρόσθεσε «ομόφωνα οι υπουργοί οικονομικών αποφάνθηκαν ότι ικανοποιήσαμε τα 15 προαπαιτούμενα».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «υπήρξε συμφωνία πως η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά στην αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς ιδιώτες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».

Ωστόσο, σημείωσε, πως τα 2,8 δισ. θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις, καθώς για τεχνικούς λόγους η Ελλάδα δεν έχει ακόμα προσκομίσει τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Η εκταμίευση των 1,7 δισ. που αντιστοιχούν στην αποπληρωμή των ληξιπροθεσμών οφειλών θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου» ανέφερε ο Ευ.Τσακαλώτος.

Μάλιστα δεν απέκλεισε η συνολική εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ (1,7 + 1,1 δισ. ευρώ) να γίνει τότε, καθώς, όπως εξήγησε, η Ελλάδα δεν έχει κάποιες σημαντικές πληρωμές στο αμέσως επόμενο διάστημα.

«Δεν θέλουμε άμεσα τα χρήματα των δόσεων, δεν έχουμε άμεσες ανάγκες οπότε ο χρόνος πληρωμής είναι δευτερεύον θέμα», επισήμανε και σε αυτό το πλαίσιο εξήγησε πως το 1,1 δισ. που αντιστοιχεί στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων θα εκταμιευθεί επίσης αργότερα.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

«Το σημερινό Eurogroup ενέκρινε την άμεση εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ που πάει στο χρέος, αναγνωρίζοντας ότι υλοποιήθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης. Το 1,7 δισ. ευρώ αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές με τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου – Αυγούστου να δείχνουν ότι έχουμε υπερκαλύψει το στόχο μας. Τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου.»

» Το 1,7 δισ. ευρώ, λοιπόν, θα εκταμιευθεί στις 24 Οκτωβρίου, στην επόμενη, δηλαδή, συνάντηση του ESM, όπου και τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιώσουν ότι κινούμαστε πολύ πάνω από το στόχο μας».

Η επίσημη ανακοίνωση του Εurogroup

«Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή από τις ελληνικές αρχές, της δέσμης των 15 προαπαιτούμενων στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Το Eurogroup συγχαίρει τις ελληνικές αρχές τις ελληνικές αρχές για την υιοθέτηση των αναγκαίων περαιτέρω μέτρων για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και του τομέα της ενέργειας, την ενίσχυση της διακυβέρνησης των τραπεζών, της πλήρους εγκαθίδρυσης της νέας ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων και για την πρόοδο στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Το Eurogroup σημειώνει επίσης την περαιτέρω πρόοδο στην συγκρότηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων [της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ)- Hellenic Corporation of Assets and Participations – HCAP].

Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι ο διορισμός των μελών του Δ.Σ. του Ταμείου, περιλαμβανόμενων του προέδρου και του CEO, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως θέμα προτεραιότητας προκειμένου το Ταμείο να είναι σε πλήρη λειτουργία πριν το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Στην κατεύθυνση αυτή, καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία επιλογής θα ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις του νόμου για την ΕΕΣΠ, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα μέλη του Συμβουλίου είναι πλήρως ανεξάρτητα, με επαγγελματική επάρκεια και εμπειρία και ότι τα κριτήρια διακυβέρνησης θα είναι σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Η εφαρμογή των προαπαιτούμενων ανοίγει το δρόμο για το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM να εγκρίνει την εναπομείνασα εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.

Το Eurogroup αναγνωρίζει ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ιουλίου και του Αυγούστου και σημειώνει τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση των στοιχείων του Σεπτεμβρίου, που θα είναι αργότερα τον Οκτώβριο.

Η θετική αξιολόγηση των θεσμών για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την Ελλάδα θα ανοίξει το δρόμο για την απελευθέρωση των 1,7 δισ. ευρώ, που θα καταβληθεί σε ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το Eurogroup θα στρέψει τώρα την προσοχή του στα επόμενα στάδια του προγράμματος του ESM. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες που καταβάλουν με τους θεσμούς στα μέτρα που χρειάζονται για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και καλωσορίζει την πρόθεση των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου».