Μόνο για 718 εκατ. ευρώ πουλήθηκε η κερδοφόρα Εθνική Ασφαλιστική σε τον Ομιλο του Τζών Καλαμος. Δεύτεροι με λιγότερα οι Κινέζοι.

Αρχές Ιουνίου η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2017, με βάση τα οποία τα κέρδη προ φόρων του ομίλου είναι αυξημένα κατά 54,5%, στα 18,7 εκατ. ευρώ έναντι 12,1 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2016. Σημαντική αύξηση κατά 17% παρουσίασε η συνολική παραγωγή της εταιρείας, η οποία ανήλθε στα 155,7 εκατ. ευρώ έναντι 133,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή. Οι εργαζόμενοι στην εταιρία μιλούσαν για ξκεπούλημα μιας κερδοφόρας επιχείρησης, ενώ μέτριες εκτιμήσεις οι ανέβαζαν το κόστος πώλησης του 75% σε ένα δις ευρώ τουλάχιστον.

Η EXIN Financial Services Holding B.V., ελληνοαμερικανικών συμφερόντων, με έδρα την Ολλανδία απέκτησε την Εθνική Ασφαλιστική – Η Εθνική Τράπεζα θα διατηρήσει μερίδιο 25% των μετοχών στην Εθνική Ασφαλιστική. Πουλήθηκε φθηνά η γενική εντύπωση, με πρώτους τους εργαζόμενους.

Ανακοινώθηκε και επίσημα η εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής από την EXIN Financial Services Holding B.V., ελληνοαμερικανικών συμφερόντων, με έδρα την Ολλανδία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναλυτική ανακοίνωση της EXIN, μέσω της συμφωνίας για την εξαγορά του 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, έναντι 718 εκατομμυρίων ευρώ ξεκινά μία μακροχρόνια συνεργασία της με την Εθνική Τράπεζα. Το τίμημα αυτό, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, μεταφράζεται σε εταιρική αξία ύψους 958 ευρώ εκατομμυρίων, υπό τον όρο της τελικής έγκρισης των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών.

Η Εθνική Τράπεζα θα διατηρήσει μερίδιο 25% των μετοχών στην Εθνική Ασφαλιστική, η οποία θα παραμείνει ο αποκλειστικός φορέας τραπεζοασφαλιστικών υπηρεσιών της Εθνικής, όπως ορίζει η νέα 10ετής συμφωνία για προϊόντα ασφάλισης ζωής, αποταμίευσης και ζημιών.

Η Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί την μεγαλύτερη και παλαιότερη ασφαλιστική εταιρία στην Ελλάδα. Η συμφωνία και η συνεργασία αναδεικνύουν τη δέσμευση της EXIN για την ανάπτυξη νέων ευκαιριών στην ευρύτερη περιοχή, σε συνέχεια της εξαγοράς μεριδίου ύψους 50% στην AIG Ελλάδος το Δεκέμβριο του 2016. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το χαρτοφυλάκιο εταιριών της EXIN θα παράγει ασφάλιστρα της τάξεως του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως από την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Η EXIN και η Εθνική Τράπεζα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της αγοράστριας εταιρείας, μοιράζονται την κοινή φιλοδοξία για την ανάπτυξη της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω της σημαντικής αναβάθμισης κεντρικών συστημάτων και διαδικασιών, με σκοπό τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών, και ιδιαιτέρως των brokers και ασφαλιστικών πρακτόρων της, αλλά και των ασφαλισμένων. Η EXIN θα συνεισφέρει στη συνεργασία την τεχνογνωσία της σε θέματα διανομής, και αναδοχής ασφαλειών, καθώς και σε τεχνικά και ψηφιακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της κατοχυρωμένης της εφαρμογής και αλγόριθμου «Intelligent Data» που βασίζεται σε τεχνολογία πρόβλεψης συμπεριφορών, αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Τα στοιχεία της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, ανακοίνωσε επίσημα και η Εθνική Τράπεζα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, δήλωσε: «Ύστερα από 125 έτη κοινής πορείας, η οποία ξεκίνησε το 1891, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στην πώληση του 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευση της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές. Παράλληλα, σύναψε συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας bancassurance για τη διανομή των προϊόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του δικτύου της ΕΤΕ. Η απόφαση να διατηρηθεί μειοψηφική συμμετοχή της τάξεως του 25%, συνάδει με το πνεύμα συνεργασίας που διέπει τη σχέση μας με την EXIN. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα που ο νέος μας συνεργάτης, η EXIN, διακατέχεται από μακροπρόθεσμο στρατηγικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και θα συνεχίσει να αναπτύσσει την Εθνική Ασφαλιστική τα επόμενα χρόνια».

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την εδραίωση της συνεργασίας μας με την Εθνική Τράπεζα. Είμαστε ενθουσιασμένοι για την ευκαιρία να συνεργαστούμε με τους συναδέλφους μας στην Εθνική Ασφαλιστική ώστε να αναπτύξουμε περαιτέρω την εξαιρετική βάση που τόσο επιδέξια έχουν οικοδομήσει οι εταίροι μας στην Εθνική Τράπεζα,. Ο συνδυασμός των διαχρονικών αξιών της Εθνικής Ασφαλιστικής με την τεχνολογική μας εμπειρογνωμοσύνη θα συμβάλουν στην παροχή εξαιρετικών υπηρεσιών προς τους πελάτες τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Matt Fairfield, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της EXIN.

«Η συμφωνία με την Εθνική Ασφαλιστική ενισχύει τη δέσμευσή μας στην αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Νότιας Ευρώπης ως μέρος της Πανευρωπαϊκής μας στρατηγικής. Η EXIN έχει την τεχνογνωσία να ηγηθεί της αναγέννησης του κλάδου σε όλη την περιοχή» δήλωσε ο John Koudounis, συνιδρυτής της EXIN.

Ο συνιδρυτής της ΕΧΙΝ John Calamos δήλωσε: «Αναζητώ ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό. Είμαστε ευτυχείς γιατί βρήκαμε κάτι το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στη μακροπρόθεσμη στρατηγική μας».

Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων Αρχών Ανταγωνισμού και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο αυτοδημιούργητος γκουρού των επενδύσεων

Ο Τζόν Κάλαμος είναι Πρόεδρος στην εταιρεία που ίδρυσε το 1977 της Calamos Asset Management. Είναι πρωτοπόρος στις στρατηγικές επενδύσεων και στη διαχείριση κρίσεων και τόσο δημόσιοι οργανισμοί όσο και ιδιώτες τον εμπιστεύονται για τις επενδύσεις τους.

Γιος Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ, συχνά εκφράζει την υπερηφάνια του για την ελληνική καταγωγή του, αλλά και για τις ηθικές αξίες που του μετέδωσε η οικογενειά του. Η γονείς του διατηρούσαν ένα μανάβικο στο Σικάγο. Εις μνήμη των γονιών του μάλιστα έχει κάνει σημαντικές δωρεές σε Ελληνοαμερικανικές Ένωσης όπως για παράδειγμα το Ελληνικό Μουσείο και Κέντρο Πολιτισμού στο Σικάγο, για το οποίο διέθεσε 2 εκατομμύρια δολάρια.

Σπούδασε Οικονομικά στο Illinois Institute of Technology. Μόλις έλαβε το πτυχίο του μπήκε στην Αμερικανική Αεροπορία, όπου υπηρέτησε ως πιλότος κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και έφθασε ως τον βαθμό του ταγματάρχη.

Κέρδισε τον βραβείο Ernst & Young Entrepreneur Of The Year το 2006 και είναι μέλος της Κοινότητας Αναλυτών Επενδύσεων του Σικάγο.

Γράφει για τα πιο γνωστά περιοδικά και εφημερίδες όπως Forbes, Pensions & Investments, Financial World, Nation’s Business, The Wall Street Journal.

Έχει συγγράψει 2 βιβλία «Investing in Convertible Securities: Your Complete Guide to the Risks and Rewards» και το «Convertible Securities: the Latest Instruments, Portfolio Strategies, and Valuation Analysis».

Το 2006 το Forbes τον συμπεριέλαβε στην λίστα των 400 πλουσιότερων Αμερικανών στη θέση 160 με περιουσία αξίας 2 δις δολαρίων.

Είναι ιδιοκτήτης τριών μικρών αεροσκαφών, τα οποία πιλοτάρει ο ίδιος.