Μοιραίες για την κυβέρνηση αποδεικνύονται οι… νομικές συμβουλές του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, μόλις ξέσπασε ο σάλος για τα προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές να λάβει η κυβέρνηση Τσίπρα και με δεδομένο ότι η λήψη τους ουσιαστικά θα σήμαινε ίσως και πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, φέρεται να συμβούλεψε την κυβέρνηση να προβάλλει το επιχείρημα της αντισυνταγματικότητας.
Σύμφωνα με τις συμβουλές που φέρεται να προσέφερε ο κ. Παυλόπουλος, καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου, στην κυβέρνηση είναι να επιχειρηματολογήσει στο Eurogroup ότι τα μέτρα των 3,6 δις που ζητούν οι δανειστές να ληφθούν από τη Βουλή είναι αντισυνταγματικά καθώς δεν προβλέπεται νομική διαδικασία ψήφισης προληπτικών μέτρων.
Με το επιχείρημα αυτό μετέβη στο τελευταίο Eurogroup και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος το έθεσε με την έναρξη της συνεδρίασης, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα βάλει ένα τέλος στη συζήτηση και θα βγάλει τη θηλιά από τον λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης.
Και πράγματι έβαλε τέλος στη συζήτηση, μη έχοντας άλλο αντεπιχείρημα να αντιτάξει όταν οι εταίροι και δανειστές μας του παρέθεσαν ψηφισμένους από την ελληνική Βουλή νόμους που δίνουν αυτή τη δυνατότητα στους δανειστές να απαιτήσουν, δηλαδή πρόσθετα προληπτικά μέτρα.
Αυτός ήταν και ο λόγος που το τελευταίο Eurogroup διήρκεσε μόνο μισή ώρα, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.
Αν όντως οι πληροφορίες αληθεύουν τίθεται μέγα ζήτημα για τον τρόπο που ασκείται η πολιτική εξουσία στην Ελλάδα καθώς καθίσταται εμφανές πλέον ότι οι παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, φανερές ή παρασκηνιακές, προς εκείνους που ασκούν την Εκτελεστική εξουσία είναι συνεχείς, χωρίς ωστόσο να υπάρχει διαμαρτυρία ή ενόχληση –μέχρι σήμερα- της κυβερνητικής πλευράς η οποία είναι ο αποδέκτης των «συμβουλών» ή παρεμβάσεων, ανάλογα πώς τις αντιλαμβάνεται ο καθένας.
Στην πορεία βέβαια για να υποστηριχθεί η νομική συμβουλή του Προέδρου, επιχειρήθηκαν και αλχημείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχικώς μετεδόθη από το Μαξίμου ότι ο κ. Γιούνκερ στις δηλώσεις του χαρακτηρίζει αντισυνταγματικά τα προληπτικά μέτρα που επιχειρεί να περάσουν οι δανειστές, αλλά όταν το πρακτορείο ΜΝΙ μετέδωσε το πλήρες κείμενο των δηλώσεων δεν υπήρχε κάτι τέτοιο παρότι οι δηλώσεις Γιούνκερ είναι σαφώς ευνοϊκές για τη χώρα μας.
Υπενθυμίζεται ότι, εφ’ όσον επαληθευθεί το ρεπορτάζ, τίθεται και ένα ακόμη ζήτημα για την εγκυρότητα των νομικών συμβουλών του καθηγητή κ. Παυλόπουλου, αφού θα είναι η δεύτερη φορά που «παίρνει στο λαιμό του» κυβέρνηση με τις συμβουλές που της παρέχει, μιας και η υπόθεση του «βασικού μετόχου» για την οποία η κυβέρνηση Καραμανλή υπέστη διεθνές ράπισμα, ήταν δικό του «παιδί».
Σε κάθε περίπτωση πάντως πολιτικοί κύκλοι παραδέχοντο ότι είναι εμφανές ότι μεταξύ των γειτόνων της Ηρώδου Αττικού αναφύεται ένα πρόβλημα που περισσότερο έχει σχέση με τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θέλει να αναπτύσσει ο «ανεύθυνος» πολιτικών πρωτοβουλιών κατά το Σύνταγμα Πρόεδρος της Δημοκρατίας και την υποχωρητικότητα που δείχνει σε αυτές, λόγω άγνοιας και έλλειψης στοιχειωδών συνταγματικών ή πολιτικών γνώσεων Πρωθυπουργός.