Μητσοτάκης στην Μέρκελ: Δεν θα λαϊκίσω στις σημερινές δυσκολίες

Την εμπιστοσύνη των ηγετών του ΕΛΚ και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι κέρδισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των επαφών στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος.

Ειδικότερα κατά τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ συζητήθηκαν το προσφυγικό και οι εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη θέση του κατά της πρότασης της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Επιπλέον, είπε ότι δεν δέχεται να υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες -στα εύκολα η κυβέρνηση να προχωρά μόνη της, όπως στο παράλληλο πρόγραμμα, και στα δύσκολα να βασίζεται στα άλλα κόμματα.

Η Άνγκελα Μέρκελ θέλησε να γνωρίσει περισσότερο τον νέο πρόεδρο της ΝΔ και άκουσε τις απόψεις του για όλα τα ζητήματα. θετικά έγινε δεκτή η τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ ότι δεν θα λαϊκίσει και ότι με τον ίδιο τρόπο που μιλά στο εξωτερικό, μιλά και μέσα στη χώρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίαζε μετά τη λήξη των εργασιών του ΕΛΚ και του μαραθωνίου των επαφών του με ηγέτες, αλλά και με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ότι δεν δέχθηκε από πουθενά πιέσεις να στηρίξει την κυβέρνηση, όπως κυκλοφορούσε εντός της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε την πάγια θέση του για το προσφυγικό στην καγκελάριο, η οποία από την πλευρά της είπε ότι είναι θετικό για τη χώρα ότι δεν ασκείται αντιπολίτευση στο ζήτημα αυτό.

Η κυρία Μέρκελ συμφωνεί με την ελληνική θέση κατά του κλεισίματος των συνόρων. Όπως σχολίαζε συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, στην παρούσα συγκυρία οι θέσεις των δύο χωρών ταυτίζονται, καθώς τα συμφέροντά τους στο προσφυγικό συγκλίνουν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησε με την ελληνική θέση -κατά του κλεισίματος των βορείων συνόρων- και στη διάρκεια της Συνόδου του ΕΛΚ, όταν υπήρξε αντιπαράθεση του κ. Μητσοτάκη με τον αντικαγκελάριο της Αυστρίας, Ράινχολτ Μιτερλένερ.

Ο αντικαγκελάριος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ανακοπούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και γι’ αυτό θα πρέπει να κλείσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι αυτό δεν αποτελεί λύση σε καμία περίπτωση και εξήγησε ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, δεν μπορεί να μεταφερθεί η συνοριακή γραμμή της Ευρώπης -που τώρα είναι στο Αιγαίο, όπως και της Ελλάδας- στην ΠΓΔΜ».

Επιπλέον, είπε ότι, εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, τότε απλώς θα ανοίξουν άλλοι δρόμοι για να έρχονται οι πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ το προσφυγικό επισκίασε το Brexit, που ήταν το βασικό αντικείμενο, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν οι ηγέτες.

Μετά τη Σύνοδο ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στη Σύνοδο τις πάγιες ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό. Τόνισα ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λύση στο πρόβλημα».
Προσέθεσε, δε, ότι είναι απολύτως απαραίτητο να εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της στη δημιουργία των δομών ελέγχου. Σημείωσε επίσης ότι πρέπει και η Ευρώπη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, κυρίως στην πολιτική επανεγκατάστασης των προσφύγων.
Δεν είναι δυνατόν, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, να έρχονται οι πρόσφυγες κατά χιλιάδες καθημερινά και να έχουν εγκατασταθεί στις χώρες της Ευρώπης μόνο μερικές εκατοντάδες συνολικά.
Συνεχίζοντας τη δήλωσή του, αναφέρθηκε στο ρόλο της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι χωρίς την ενεργό ανάμειξη της Τουρκίας δεν θα μειωθούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.
Τέλος ανέφερε ότι «δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών, ούτε για εθνικές στρατηγικές. Στο προσφυγικό δοκιμάζονται οι ευρωπαϊκές αξίες».