Μήπως έχω υποθυρεοειδισμό; 15 πιθανά συμπτώματα

Οι λειτουργίες που ρυθμίζει ο θυρεοειδής είναι πολλές και διαφορετικές, αντίστοιχα είναι και τα συμπτώματα από τη δυσλειτουργία του. Αν γυρίζει στο μυαλό σου η ερώτηση, Μήπως έχω υποθυρεοειδισμό; οι παρακάτω 15 πιθανές ενδείξεις θα σε βοηθήσουν.

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι η νέα επιδημία – στις ΗΠΑ που τηρούν μητρώα ασθενών υπάρχουν τουλάχιστον 30 εκατομμύρια άνθρωποι με πάθηση του θυρεοειδή, ενώ περίπου 15 εκατομμύρια έχουν κάποια αδιάγνωστη διαταραχή, σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό, The American Association of Clinical Endocrinologists.

Γυναίκες και υποθυρεοειδισμός

Μήπως έχω υποθυρεοειδισμό; Αν είσαι γυναίκα είναι πιθανότερο. Οι γυναίκες έχουν 10πλάσιες πιθανότητες από τους άντρες να παρουσιάσουν πρόβλημα με το θυρεοειδή τους, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Μήπως έχω υποθυρεοειδισμό;

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που παράγει θυρεοειδική ορμόνη (TH), η οποία μεταξύ άλλων ρυθμίζει τη θερμοκρασία, το μεταβολισμό και τους παλμούς της καρδιάς σου. Όταν η TH παράγεται σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ποσότητες από το φυσιολογικό, οι ισορροπίες αρχίζουν να χαλάνε. Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς λόγους, να είναι μια αυτοάνοση επίθεση, να σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, το άγχος, διατροφικές ελλείψεις ή τοξίνες από το περιβάλλον σου. Η ουσία είναι πως είναι πολύ σημαντικό να εντοπιστεί έγκαιρα τυχόν διαταραχή και με τη βοήθεια του ενδοκρινολόγου να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του.

 

15 ενδείξεις ότι ο θυρεοειδής σου δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη

Είσαι πολύ κουρασμένη

Η αίσθηση κόπωσης και η έλλειψη ενέργειας είναι θέματα που σχετίζονται με πολλές καταστάσεις. Ωστόσο είναι από τα συμπτώματα που φωνάζουν υποθυρεοειδισμός! Εάν για αρκετές μέρες στη σειρά κοιμάσαι καλά τη νύχτα και ξυπνάς κουρασμένη, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει πως ο θυρεοειδής σου υπολειτουργεί και η ποσότητα της ορμόνης που εκκρίνει δεν είναι αρκετή για να στείλει στους μυς και τα κύτταρά σου το μήνυμα να πιάσουν δουλειά. Η κούραση είναι το νούμερο ένα σύμπτωμα σχολιάζει ο δρ Robin Miller, MD, συν-συγγραφέας του The Smart Woman’s Guide to MidLife & Beyond.

Έχεις πεσμένη διάθεση

Η πεσμένη, κακή διάθεση και μια αίσθηση κατάθλιψης μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού. Γιατί; Οι ειδικοί πιστεύουν πως η αφύσικα χαμηλή παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της σεροτονίνης -της ορμόνης που μας φτιάχνει τη διάθεση- στον εγκέφαλο. Επιπλέον, όταν υπολειτουργεί ο θυρεοειδής το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα συστήματα του οργανισμού σου – επηρεάζοντας και τη διάθεσή σου.

Έχεις χάσει το ενδιαφέρον σου για το σεξ

Η απώλεια του ενδιαφέροντος για το σεξ θα μπορούσε να αποτελεί παρενέργεια μιας διαταραχής του θυρεοειδούς. Η πολύ χαμηλή ΤΗ θα μπορούσε να συνδέεται με χαμηλή libido, ωστόσο κι άλλες συνέπειες του υποθυρεοειδισμού -αύξηση βάρους, πεσμένη ενεργητικότητα, πόνοι και ενοχλήσεις στο σώμα- θα μπορούσαν επίσης να παίζουν ρόλο.

Πονάς στα άκρα ή/και στους μυς

Ένας οξύς πόνος χωρίς φανερή αιτία, ένα ξαφνικό τσίμπημα ή μούδιασμα στα χέρια, τα πόδια, τα πέλματα ή τις παλάμες θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού. Με τον καιρό, η ελλιπής παραγωγή των ορμονών του μπορεί να βλάψει τα νεύρα που στέλνουν σήματα από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό σε όλο σου το σώμα. Το αποτέλεσμα είναι αυτοί οι ανεξήγητοι πόνοι και ενοχλήσεις.

Έχεις υψηλή χοληστερόλη

Τα υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης που δεν ανταποκρίνονται στις αλλαγές στη διατροφή, στην άσκηση ή σε φαρμακευτική αγωγή έχουν συσχετιστεί με τον υποθυρεοειδισμό. Αν η διαταραχή παραμείνει, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα καρδιάς, ανάμεσά τους μεγαλοκαρδία και καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα μαλλιά σου αραιώνουν ή πέφτουν

Τα ξηρά μαλλιά που σπάνε ή πέφτουν μπορεί να αποτελούν ένδειξη υποθυρεοειδισμού. Η πολύ χαμηλή παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης διαταράσσει τον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας και βάζει πολλούς θύλακες σε κατάσταση παύσης λειτουργίας. Το αποτέλεσμα είναι τριχόπτωση, μερικές φορές όχι μόνο στο κεφάλι αλλά και σε ολόκληρο το σώμα ή ακόμη και στις άκρες των φρυδιών σου.

 

Αλλάζουν οι συνήθειες του εντέρου σου

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, καθώς η διαταραχή στην παραγωγή των ορμονών πιθανότατα προκαλεί καθυστέρηση στη διαδικασία της πέψης. Δεν υπάρχει σωστή κινητικότητα στο έντερο σχολιάζει η δρ Robin Miller, MD, συν-συγγραφέας του The Smart Woman’s Guide to MidLife & Beyond. Αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.

Παρατηρείς αλλαγές στην έμμηνο ρύση

Περίοδος που διαρκεί περισσότερες ημέρες με βαριά ροή και περισσότερες κράμπες μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα υπερθυρεοειδισμού. Μπορεί επίσης η περίοδος να έρχεται πιο συχνά από το φυσιολογικό.

Έχεις ψηλή αρτηριακή πίεση

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι σύμπτωμα θυρεοειδικής διαταραχής, είτε αυξημένων είτε μειωμένων θυρεοειδικών ορμονών. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό έχουν δύο με τρεις περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση. Μία θεωρία είναι πως η χαμηλή ποσότητα της θυρεοειδικής ορμόνης μπορεί να ρίξει το ρυθμό που λειτουργεί η καρδιά και να μειώσει τους παλμούς, επηρεάζοντας τη δύναμη της ροής του αίματος και την ευλυγισία των αρτηριακών τοιχωμάτων με συνέπεια την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Η θερμοκρασία σου δεν… συμφωνεί με το περιβάλλον

Αν κρυώνεις και φοράς πουλόβερ όταν οι υπόλοιποι κυκλοφορούν με πουκαμισάκι, πιθανότατα αυτό είναι μια ένδειξη υποθυρεοειδισμού που πρέπει να πάρεις στα σοβαρά. Η μειωμένη θυρεοειδική ορμόνη συνεπάγεται λιγότερη ενέργεια στα κύτταρα και μικρότερη παραγωγή θερμότητας.

Το πρόγραμμα του ύπνου σου έχει έρθει τα πάνω κάτω

Νιώθεις συνέχεια την ανάγκη να κοιμάσαι; Θα μπορούσε αυτό να σημαίνει υποθυρεοειδισμό. Ένας νωθρός θυρεοειδής μπορεί να ρίξει όλες τις λειτουργίες του σώματος, σε σημείο που ο ύπνος (ακόμη και στη διάρκεια της ημέρας) να φαίνεται πολύ καλή ιδέα!

Η ζυγαριά ανεβοκατεβαίνει

Αν έχεις πάρει μερικά κιλά, είναι δύσκολο να σκεφτείς σαν πρώτο ενδεχόμενο τον υποθυρεοειδισμό. Ωστόσο, η αύξηση βάρους είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι γυναίκες επισκέπτονται τον ενδοκρινολόγο. Μου λένε ότι δεν τρώνε περισσότερο από το συνηθισμένο, αλλά παίρνουν κιλά λέει η δρ Robin Miller, MD, συν-συγγραφέας του The Smart Woman’s Guide to MidLife & Beyond. Και παρότι γυμνάζονται, δεν αλλάζει κάτι. Δεν μπορούν να τα ξεφορτωθούν.

Δυσκολεύεσαι να μείνεις έγκυος

Εάν προσπαθείς να μείνεις έγκυος για αρκετούς μήνες αλλά δεν συλαμβάνεις, θα μπορούσε γι’ αυτό να ευθύνεται μια διαταραχή του θυρεοειδούς, υπολειτουργία ή υπερλειτουργία. Και στις δύο περιπτώσεις, ο θυρεοειδής επηρεάζει την ωορρηξία και προκαλώντας υπογονιμότητα. Επιπλέον, οι αδιάγνωστες διαταραχές του θυρεοειδούς σχετίζονται και με επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.