Μικρή αύξηση των κρατήσεων ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου Έτους. Ποιες αποδράσεις προτιμούνται εφέτος.

Αμφίβολο εάν το ενδιαφέρον για τις γιορτές, εκτός μεγάλων πόλεων και εκτός Ελλάδος θα υλοποιηθεί τελικά. Γιατί σύνεθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια είναι οι αναβολές και οι ακυρώσεις, ακόμα και όταν έχουν δοθεί κάποιες προκαταβολές.

Πάντως σημάδια μικρής ανάκαμψης, εμφανίζουν οι κρατήσεις μέσω των τουριστικών γραφείων της χώρας για ταξίδια την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εντός και εκτός συνόρων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, Λύσανδρο Τσιλίδη, οι κρατήσεις για την εορταστική περίοδο εμφανίζουν αύξηση μεταξύ 3% και 5%. Πάντως, το ενδιαφέρον των Ελλήνων για ταξίδια στο εξωτερικό επανέκαμψε και κατά τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Ελλήνων στο εξωτερικό για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν κατά 6,2% φθάνοντας σε 1,62 δισ. ευρώ έναντι 1,52 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο κ. Τσιλίδης σημειώνει ότι την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πωλείται ποσοστό, περίπου, 30% επί του συνόλου των οργανωμένων τουριστικών πακέτων που διατίθεται καθ’ έτος από τα ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία.

Σε ό,τι αφορά τις ταξιδιωτικές αποδράσεις στο εξωτερικό, ο κ. Τσιλίδης διαπιστώνει μεταξύ άλλων αυξημένη ζήτηση για προορισμούς όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Φλωρεντία, το Μπάνσκο, τη Βιέννη, την Πράγα, τη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη, τη Βουδαπέστη, το Βουκουρέστι και το Βελιγράδι. Επίσης, ανάκαμψη επισημαίνει ότι εμφανίζει η ζήτηση για ταξίδια σε Αίγυπτο, Ιορδανία, Ντουμπάι και Μαρόκο, ενώ σταθερό είναι το ενδιαφέρον για μακρινούς προορισμούς της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρει ότι οι τιμές των πακέτων κατ’ άτομο για οδικές εκδρομές με 3 διανυκτερεύσεις ξεκινούν από 190 ευρώ, ενώ οι τιμές των πακέτων με αεροπορική μετάβαση σε ευρωπαϊκούς προορισμούς ξεκινούν από 300 ευρώ και αυξάνονται ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου. Οι τιμές των πακέτων για μακρινούς προορισμούς, όπου είθισται η διαμονή να διαρκεί πάνω από 10 ημέρες, ξεκινούν από 1.000 ευρώ. O κ. Τσιλίδης σημειώνει ότι η Ομοσπονδία έχει αναλάβει πρωτοβουλία ώστε από του χρόνου κατά την εορταστική περίοδο να διατίθενται πακέτα διακοπών στις ξένες αγορές και για την Αθήνα, με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πόλης και της φωταγώγησής της, πλέον, από τον Νοέμβριο, κατά το πρότυπο ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

Ανάκαμψη εμφανίζει η οργανωμένη αγορά ταξιδιών και στους κλασικούς χειμερινούς προορισμούς της χώρας. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Τσιλίδης, επειδή το διαθέσιμο δυναμικό των κλινών κατά την εορταστική περίοδο είναι μικρότερο σε σχέση με την καλοκαιρινή σεζόν είθισται οι πληρότητες των καταλυμάτων να κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Περισσότερα από 3.500 άτομα στην «πρεμιέρα» του χιονοδρομικού στο Φαλακρό

«Συνήθως οι επισκέπτες πλησιάζουν συνολικά στη σεζόν τους 45.000 αλλά φέτος ευελπιστούμε ότι με όλες αυτές τις αλλαγές θα διπλασιαστούν», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης

-Περισσότερα από 3.500 άτομα ανηφόρισαν στο χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού όρους, για να το επισκεφτούν και να συμμετάσχουν στις τριήμερες εκδηλώσεις (16,17 και 18 Δεκεμβρίου), που σηματοδότησαν την έναρξη της λειτουργίας του, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας Αργύρη Πατακάκη. Όπως είπε, το χιονοδρομικό κέντρο είχε απαξιωθεί τα τελευταία χρόνια αλλά τώρα μπαίνει σε μια δυναμική τροχιά.

«Ήταν ένα πολύ επιτυχημένο τριήμερο, γεμάτο μουσική, χορό, διάφορες δραστηριότητες -εκτός από το σκι- όπως ιππασία, τοξοβολία, όλα με δωρεάν συμμετοχή στο πλαίσιο του εορταστικού ανοίγματος του κέντρου», είπε ο κ. Πατακάκης. «Ο κόσμος το αγκάλιασε, ειδικά οι νέοι κι εμείς καταφέραμε να ξεπεράσουμε ένα σωρό εμπόδια και δυσκολίες», πρόσθεσε.

Το χιονοδρομικό κέντρο βελτίωσε τις υποδομές του και τους δρόμους που οδηγούν σε αυτό, για να είναι ασφαλής η πρόσβαση των επισκεπτών ενώ, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, σχεδίασαν πολύ προσεκτικά την τιμολογιακή πολιτική.

«Το άνοιγμα του κέντρου γίνεται σε μια περίοδο που η πατρίδα μας το έχει πολύ ανάγκη, τόσο οι συμπολίτες μας που αγαπούν το βουνό και αναγκάζονταν να πάνε στη γειτονική Βουλγαρία, όσο και οι επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει στον τουρισμό της περιοχής», σημείωσε.

Πρόσθεσε, μάλιστα ότι αυτές τις ημέρες η πληρότητα στα ξενοδοχεία “άγγιξε” το 95%. «Συνήθως οι επισκέπτες πλησιάζουν συνολικά στη σεζόν τους 45.000 αλλά φέτος ευελπιστούμε ότι με όλες αυτές τις αλλαγές θα διπλασιαστούν», τόνισε.

Ο αντιπεριφερειάρχης είπε ακόμη ότι φέτος, μετά από 16 χρόνια, το χιονοδρομικό κέντρο κατάφερε να πάρει άδεια λειτουργίας και πιστοποιημένο σήμα από το υπουργείο Τουρισμού.

Υπάρχουν κι άλλοι πολλοί λόγοι για να επισκεφτεί κανείς το Φαλακρό όρος, όπως είπε ο κ.Πατακάκης: «Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται σε απόσταση 45 λεπτών από τη Δράμα, οι δραστηριότητες για τα μικρά παιδιά είναι δωρεάν και από την κορυφή του διακρίνεται η Σαμοθράκη, το Άγιον Όρος, και η Θάσος».