Μιανμάρ: Τουλάχιστον 10 νεκροί από τις πλημμύρες

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες άλλοι εκτοπίστηκαν εξαιτίας των εκτεταμένων πλημμυρών στη Μιανμάρ.

Αυτό δήλωσε την Κυριακή κυβερνητικός αξιωματούχος, ενώ σφοδρές βροχοπτώσεις συνεχίζουν να πλήττουν τη χώρα.

Μεγάλες αγροτικές περιοχές και πολλά χωριά έχουν πλημμυρίσει από τα νερά, που κάλυψαν ως και τις στέγες πολλών σπιτιών.

«Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες, ανάμεσά τους τρεις στρατιώτες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητικός αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Άλλοι «54.000 και πλέον άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί», πρόσθεσε.

Έχουν δημιουργηθεί 163 καταυλισμοί στο κεντρικό, το νότιο και το ανατολικό τμήμα της χώρας για την υποδοχή τους.

«Είναι συχνό να έχουμε πλημμύρες, αλλά φέτος είναι η χειρότερη χρονιά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκτοπισμένη, που πλέον ζει σε καταυλισμό. «Στην αρχή το επίπεδο του νερού δεν ήταν πολύ ψηλό και μείναμε στα σπίτια μας. Μετά, όταν άρχισαν να μπαίνουν νερά στο σπίτι μας, φύγαμε με βάρκα», αφηγήθηκε μια δεύτερη εκτοπισμένη.

Οι πλημμύρες καταγράφονται ενώ ένας εξαιρετικά ισχυρός μουσώνας πλήττει την περιοχή εδώ και μέρες, προκαλώντας σφοδρές βροχοπτώσεις, που οδήγησαν στην κατάρρευση ενός φράγματος στο Λάος, που θρηνεί δεκάδες νεκρούς, ενώ πολλοί πολίτες της χώρας αυτής αγνοούνται.

Η Μιανμάρ πλήττεται σχεδόν κάθε χρόνο από καταστροφικές πλημμύρες και ειδικοί για το κλίμα την είχαν κατατάξει το 2015 στην κορυφή του καταλόγου των χωρών που πλήττονται περισσότερο από ακραία καιρικά φαινόμενα παγκοσμίως.

Το 2015, πάνω από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι εκτοπίστηκαν από τις πλημμύρες σε όλη τη χώρα.

Το 2008, τουλάχιστον 138.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κυκλώνα Ναργκίς, που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε μεγάλο μέρος της ακτογραμμής της Μιανμάρ.