Μια άσκηση yoga που μειώνει το στρες;

Σε αντίθεση με όσα έχουν γράψει πρόσφατα τα site για μια άσκηση της yoga που μειώνει το στρες, η στάση της χελώνας (Kurmasana στα Σανσκριτικά) ούτε μαλακώνει τις αρθρώσεις, ούτε «λύνει» την σπονδυλική στήλη, ούτε απελευθερώνει την αναπνοή, ούτε μειώνει δραστικά το στρες.

Κάποια παρόμοια οφέλη όντως τα προσφέρει η yoga μέσα από μια πολύ συγκεκριμένη σειρά ασκήσεων οι οποίες όμως δεν πραγματοποιούνται έτσι απλά. Κατ’ αρχάς οι ασκήσεις yoga πρέπει να εκτελούνται από πεπειραμένο καθηγητή κάτω από την καθοδήγησή του. Τα διάφορα βίντεο που κυκλοφορούν δεν είναι άστοχα, απλά αφορούν έμπειρους μαθητές που γνωρίζουν τις ασκήσεις και τους βοηθούν να τις εκτελέσουν πιο οργανωμένα και συνειδητά. Οπωσδήποτε δεν αφορούν όσους δεν έχουν καμία επαφή με τη yoga.

Προσοχή λοιπόν. Σε περίπτωση που θελήσετε να δοκιμάσετε μόνοι σας να εκτελέσετε μια άσκηση από το διαδίκτυο, χωρίς τη συμβολή ειδικού, τουλάχιστον ακούστε το σώμα σας και αν κατά την διάρκεια της προσπάθειάς σας αισθανθείτε δυσφορία, σταματήστε αμέσως, ξαπλώστε ανάσκελα επιτόπου και χαλαρώστε μέχρι να επανέλθει το σώμα σας στα φυσιολογικά του επίπεδα. Ούτε λόγος για ελεγχόμενες αναπνοές. Αναπνεύστε βαθιά, αργά και φυσιολογικά όσο θέλετε. Τα κρατήματα και οι επαναλήψεις των αναπνοών αφορούν μόνο τους ασκούμενους στην yoga.

Το παρακάτω βίντεο που κυκλοφόρησε στα site είναι από την Marjorie Pelard, καθηγήτρια γιόγκα και δασκάλα στο ξενοδοχείο Thalasso de Carnac στην Βρετάνη της Γαλλίας. Ευτυχώς η άσκηση που προτείνει δεν είναι ακριβώς η Kurmasana, αλλά μια πολύ απλή εκδοχή της την οποία αν θέλετε να εκτελέσετε οπωσδήποτε ακολουθήστε τις οδηγίες της αλλά μην περιμένετε τίποτα θεαματικά αποτελέσματα, όπως αυτά της κανονικής Kurmasana. Καλή επιτυχία…