Μητσοτάκης: Ζητώ εκλογές. Η Κυβέρνηση είναι πλέον επικίνδυνη. Οι πολίτες σε δημοκτρατική εγρήγορση.

Αμετανόητοι, διχαστικοί και επικίνδυνοι για την πορεία του τόπου. Το Συμβούλιο Επικρατείας και οι πρώτες αντιδράσεις τους απέδειξαν την αυταρχικότητα και την αντιδημοκρατικότητά τους. Μέγιστο θεσμικό ατόπημα η αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση του ΣτΕ χαρακτήρισε τις αντιδράσεις στελεχών της κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε τηλεοπτικό μήνυμα που μεταδόθηκε το μεσημέρι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στον απόηχο της χθεσινής απόφασης βόμβα για τις τηλεοπτικές άδειες.
«Η κυβέρνηση εκθέτει τη χώρα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες σε δημοκρατική εγρήγορση και επανέλαβε το αίτημα του κόμματος για άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει άμεσα πρόταση για την άρση του αδιεξόδου για τις τηλεοπτικές άδειες, η οποία θα επαναφέρει το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και θα καταργεί τον αριθμό (4) των τηλεοπτικών αδειών. «Η πρόταση της ΝΔ σε συνδιασμό με τη συγκρότηση του ΕΣΡ θα επαναφέρει την ομαλότητα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Ο κ. Τσίπρας ας αναλογιστεί τις ευθύνες του», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «η χώρα χρειάζεται ηγέτη που να εμπνέει και να ενώνει».
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μητσοτάκη:
«Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το “νόμο Παππά”.

Είχα προειδοποιήσει προσωπικά τον κ. Τσίπρα ότι με τις μεθοδεύσεις του οδηγούσε την χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς. Είχα επισημάνει ότι η χώρα δεν αντέχει να προσθέσει στην οικονομική κρίση και μια κρίση Δημοκρατίας.

Οι εξελίξεις δικαίωσαν απόλυτα την υπεύθυνη στάση μας. Η δε αντίδραση της Κυβέρνησης στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου συνιστά μέγιστο θεσμικό ατόπημα. Επιβεβαιώνει την πρόβλεψή μας ότι ο κ. Τσίπρας θα απαντά στα τραγικά αδιέξοδα που οδηγεί τη χώρα με περίσσευμα αυταρχισμού και αλαζονείας.

H Κυβέρνηση εκθέτει τη χώρα όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, προβάλλοντας την εικόνα ενός αποτυχημένου Κράτους, που δεν σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς του.

Αποδεικνύει ξανά πόσο επικίνδυνη είναι για τον τόπο σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Αντί να στρέψει όλη της την ενέργεια στην ανάταξη της οικονομίας, προσπαθεί να χειραγωγήσει θεσμούς με μόνο σκοπό την παραμονή στην εξουσία.

Η Νέα Δημοκρατία, η μεγάλη παράταξη ευθύνης, ενώνει όλους τους πολίτες που δεν ανέχονται την υπονόμευση του Κράτους Δικαίου.

Καλώ τους πολίτες σε δημοκρατική εγρήγορση.

Είναι χρέος μας να αποκαταστήσουμε την πολιτική ομαλότητα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με εκλογές.

Είναι ταυτόχρονα χρέος μου είναι να δώσω λύση και στο τραγικό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στο τηλεοπτικό τοπίο. Για αυτό και η Νέα Δημοκρατία καταθέτει άμεσα εμπεριστατωμένη πρόταση νόμου για την αντιμετώπισή του.

Η πρόταση επαναφέρει στο Ε.Σ.Ρ. τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητές του και καταργεί τον παράλογο περιορισμό του αριθμού των καναλιών, που πλήττει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό.

Η υιοθέτηση της πρότασής μας, σε συνδυασμό με τη συγκρότηση ενός Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αναμφισβήτητου κύρους, θα βάλει τέλος σε μια πολυετή εκκρεμότητα για την οποία όλα τα Κόμματα εξουσίας έχουν τις δίκες τους ευθύνες.

Ο κ. Τσίπρας ας αναλογιστεί, έστω και τώρα, τις ευθύνες του, ώστε να μην παραδώσει και θεσμικά διαλυμένη την ήδη οικονομικά ρημαγμένη χώρα μας.

Στους κρίσιμους καιρούς που διανύουμε, η χώρα χρειάζεται ηγεσία που να μπορεί να εμπνέει και να ενώνει τους Έλληνες, δίνοντας αποτελεσματικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματά μας».

Διεθνή ΜΜΕ: Ντροπή και βαρύ πλήγμα για Τσίπρα η απόφαση ΣτΕ

Τα ξένα ΜΜΕ περιγράφουν τις εξελίξεις ως δεινή ήττα της ελληνικής κυβέρνησης

Εκτενή είναι τα δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο 4339 για τις τηλεοπτικές άδειες.

Για διακοπή της σταυροφορίας να ταράξει το αρρύθμιστο τηλεοπτικό τοπίο κάνει λόγο το Reuters. Παράλληλα επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους που λένε ότι η απόφαση αυτή μπορεί να καθορίσει τις επόμενες πολιτικές κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Για πλήγμα στην κυβέρνηση που είχε αναδείξει τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών ως ένα κομμάτι της εκστρατείας της κατά της διαφθοράς κάνει λόγο και το Associated Press.

«Μεγάλη ντροπή» για την κυβέρνηση χαρακτηρίζει την απόφαση η Wall Street Journal. «Η απόφαση αποτελεί μεγάλο πλήγμα στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ως μια νέα “σκούπα” που θα καθαρίσει τη λάσπη στην πολιτική» γράφει η αμερικανική εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκθεση επισημαίνοντας το γεγονός της «αντιπολίτευσης» των δικαστών του ανωτάτου δικαστηρίου στον πρόεδρο του ΣτΕ Νικόλαο Σακελλαρίου.

Για βαρύ χτύπημα στον Αλέξη Τσίπρα γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η απόφαση είναι ένα επώδυνο πλήγμα στην ακροαριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που είχε ανακοινώσει με μεγάλη φανφάρα τη μεταρρύθμιση, υποστηρίζοντας ότι θα καθαρίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο από τους ισχυρούς ολιγάρχες» προστίθεται στο τηλεγράφημα.

Der Standard

«Ελλάδα: Χάος στη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών», γράφει η αυστριακή εφημερίδα “Der Standard”, αναφερόμενη στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Το ΣτΕο ανέτρεψε το νόμο – ντροπή για Τσίπρα. Έκρινε αντισυνταγματικό έναν αμφιλεγόμενο νόμο για την απονομή τηλεοπτικών αδειών… Αυτό είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τον Έλληνα πρωθυπουργό», σύμφωνα με Έλληνες αναλυτές οι οποίοι εκτιμούν ότι, μετά τη δικαστική απόφαση θα υπάρξουν “χαοτικές συνθήκες”.

Le Figaro
«Ακυρώθηκε η οπτικοακουστική μεταρρύθμιση του Τσίπρα», είναι ο τίτλος άρθρου της γαλλικής εφημερίδας “Le Figaro” για την απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες. «Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέτρεψε την οπτικοακουστική μεταρρύθμιση που προωθούσε η ελληνική κυβέρνηση… γεγονός που αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα», προσθέτει το επίμαχο δημοσίευμα.

Finanzennachrichten.de

«Χάος στη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών στην Eλλάδα – ντροπή για τον Τσίπρα», είναι ο τίτλος της γερμανικής οικονομικής ιστοσελίδας “Finanzennachrichten”. «Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό έναν αμφιλεγόμενο νόμο για την απονομή των τηλεοπτικών αδειών… Πρόκειται για ένα σοβαρό πλήγμα για τον Έλληνα πρωθυπουργό», σύμφωνα με αναλυτές στην Αθήνα.

Η οικονομική ιστοσελίδα της Γερμανίας επισημαίνει ακόμη ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατηγορήσει τους ιδιοκτήτες των ραδιοτηλεοπτικών φορέων ότι είναι μέρος ενός συστήματος της ευνοιοκρατίας. Η αντιπολίτευση τον είχε κατηγορήσει ότι θέλει να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα πολυμέσων που να είναι πιο κοντά σε αυτόν από πολιτικής άποψης. Όπως απέδειξε και η απόφαση του ανώτερου δικαστηρίου της χώρας.