Μητσοτάκης: Ο Φίλης με τις αποφάσεις του υποβαθμίζει το επίπεδο μόρφωσης

Πολιτική διάσταση δίνει η ΝΔ στην απόφαση Φίλη να καταργήσει το ολοήμερο σχολείο, με μοναδικό σκοπό να εξοικονομηθούν λίγοι εκπαιδευτικοί. Στο θέμα, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε ολόκληρη την εκπαιδευτική, παρενέβη προσωπικά ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορώντας τον υπουργό ότι υποβαθμίζει διαρκώς το επίπεδο μόρφωσης.

«Η Κυβέρνηση με τις αποφάσεις της απαξιώνει στην πράξη το χρήσιμο και δημιουργικό θεσμό του ολοήμερου σχολείου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Στερεί ουσιαστικά από τα παιδιά της μέσης οικογένειας εργαζομένων τη δυνατότητα ενίσχυσης και εμπλουτισμού των μαθημάτων τους και των δεξιοτήτων τους. Έτσι, οδηγεί διαρκώς προς τα κάτω το επίπεδο της μόρφωσης». Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε: «Αν θέλουμε ως κοινωνία να έχουμε πραγματική προοπτική, οφείλουμε να δώσουμε περισσότερες δυνατότητες καινοτομίας και γνώσης σε όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού».

Σύμφωνα με την απόφαση του αρμόδιου υπουργού Νίκου Φίλη, από του χρόνου καταργείται το ολοήμερο σχολείο Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος (ΕΑΕΠ), που διαρκεί από τις 2 έως τις 4 μ.μ.

Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, αναμένεται να εξοικονομηθούν εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι και ειδικοτήτων), ενώ στελέχη του υπουργείου Παιδείας φέρεται να προτείνουν πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων (π.χ. ξένων γλωσσών) να μετακινηθούν σε γυμνάσια και λύκεια για να καλύψουν τα εκεί κενά.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται, φέτος ο κ. Φίλης εξάντλησε μεγάλο μερίδιο από τις πιστώσεις που έχουν διατεθεί από το ΕΣΠΑ έως το 2020 για προσλήψεις αναπληρωτών (π.χ. για την Ειδική Αγωγή δόθηκαν 5.000 θέσεις έως το 2020 και μόνο φέτος αξιοποιήθηκαν 3.900).

Σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, το υπουργείο Παιδείας από την κατάργηση του ΕΑΕΠ θα «κερδίσει» περίπου 3.000 θέσεις εκπαιδευτικών.

Και αυτό διότι το πρόγραμμα κάθε τάξης μειώνεται κατά 5 διδακτικές ώρες την εβδομάδα αφού θα ολοκληρώνεται στη 1.15 μ.μ. και όχι στις 2 μ.μ. Συγκεκριμένα, από όλες τις τάξεις «κόβεται» μία ώρα από Γυμναστική, Ευέλικτη Ζώνη και Αγγλικά. Επίσης, κατά μία ώρα μειώνονται σε Α΄-Β΄ η διδασκαλία Ελληνικών και Μουσικής, σε Γ΄-Δ΄ η Μελέτη Περιβάλλοντος, σε Ε΄-ΣΤ΄ τα Θρησκευτικά και η Θεατρική Αγωγή, σε Γ΄-Δ΄-Ε΄-ΣΤ΄ η Πληροφορική.

Σημειώνεται ότι βάσει της απόφασης του Νίκου Φίλη, οι μαθητές θα παραμένουν εθελοντικά στο σχολείο: θα γευματίζουν (1.20 μ.μ. – 2 μ.μ.), θα μελετούν τα μαθήματά τους (2.15 μ.μ. – 3 μ.μ.), και 3.15 μ.μ. – μ.μ. θα κάνουν μία απασχόληση. Ωστόσο, υπό έναν όρο: Για τη σύσταση ολοήμερου σχολείου απαιτείται ελάχιστος αριθμός 14 μαθητών, των οποίων και οι δύο γονείς πρέπει να εργάζονται και θα προσκομίζουν σχετικό παραστατικό.