Μητσοτάκης: Κατά συρροήν ψεύτης ο κ. Τσίπρας- Ταφόπλακα τα μέτρα (όλη η ομιλία)

Κατά συρροήν ψεύτη χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μιλώντας για το ασφαλιστικό- φορολογικό στη Βουλή, προέβλεψε ότι τα μέτρα που λαμβάνει σήμερα η κυβέρνηση θα αποτύχουν και σύντομα θα πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα και κάλεσε και πάλι την κυβέρνηση να φύγει και να προκηρύξει εκλογές.

Ξεκινώντας από την αποστροφή του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ «ότι σε αυτή την χώρα είναι πλέον ιστορική ανάγκη να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας», είπε ότι είναι οξύμωρο ο «κατά συρροήν ψεύτης να λέει ότι πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας».

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο

«Παρουσιάσατε τη δική σας εικονική πραγματικότητα για την οικονομία. Υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και ο κ. Τσίπρας. Δεν έχει κανένα δισταγμό, κανένα φραγμό, αρκεί να κρατηθεί στην εξουσία ο κ. Τσίπρας. Αναρωτιέμαι ποιον μπορεί να ξανακοιτάξει, με ποιον μπορεί να ξαναμιλήσει», τόνισε, ενώ τον κατηγόρησε για τεράστια ψέματα, όπως η κατάργηση του Μνημονίου με έναν νόμο, η επαναφορά της 13ης σύνταξης, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τον κάλεσε για άλλη μία φορά να φύγουν από τη διακυβέρνηση της χώρας. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα δισταγμό προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.

Ο κ. Μητσοτάκης σε μια αποστροφή του λόγου του αναφερόμενος στα ψέματα που κατά καιρούς έχει πει ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τόνισε:

«Ο Μάρκ Τουαίην είχε πει ότι “υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και στατιστικές”. Προφανώς δεν σας είχε γνωρίζει γιατί θα έλεγε ότι “υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και ο Αλέξης Τσίπρας”».

«Ρ

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο

ήτρα προσωπικής σας αναξιοπιστίας είναι τα αχρείαστα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ. Για αυτό πρέπει να φύγετε το συντομότερο. Ο υπουργός εργασίας, εισηγείται διατάξεις, που ο ίδιος ως μεγαλοδικηγόρος είχε καταγγείλει, μιλάμε για τον απόλυτο πολιτικό αμοραλισμό. Η Ελλάδα απαξιώνεται κάθε μέρα που περνά. Και κάθε μέρα που παραμένετε στην εξουσία, η Ελλάδα διολισθαίνει», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε πάλι για τον Αρκά λέγοντας πως «ηγέτης είναι αυτός που μπορεί να αποτρέψει μία καταστροφή εάν δεν κυβερνούσε», λέγοντας στον Αλέξη Τσίπρα πως θα είναι ο πιο νέος πρώην πρωθυπουργός και ο πιο απαξιωμένος.
Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν εγγυάται ούτε την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά ούτε και τη βιωσιμότητα του συστήματος. Το νομοσχέδιο μειώνει την εθνική σύνταξη για όλους, αλλά και τις υφιστάμενες συντάξεις κυρίως των πιο αδύνατων», ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα «αχταρμά».
«Το νομοσχέδιο εξοντώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι υφιστάμενες κύριες συντάξεις προστατεύονται μόνο μέχρι το 2018. Μετά δεν σας ενδιαφέρει τι θα γίνει, γιατί δεν θα είστε στην κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο πως δεν έχει ούτε την τσίπα να παραιτηθεί.

«Ό, τι κερδίζει κανείς από το αφορολόγητο, το χάνει από την αύξηση των έμμεσων φόρων. Εμείς, την εισφορά αλληλεγγύης την είχαμε μειώσει κατά 30% και υπήρχε δέσμευση για κατάργησή της στο τέλος του 2016. Εσείς την κάνετε μόνιμη. Αυξάνετε τη φορολόγηση σε συνθήκες ασφυξίας και τεράστιας δυσκολίας εξεύρεσης ρευστότητας και περιμένετε με αυτή την πολιτική να πάρει μπρος η πραγματική οικονομία», τόνισε, για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο

«Να μιλήσουμε με στοιχεία. Με τις προβλέψεις της Κομισιόν, την οποία τόσο πολύ αγαπάτε. Το 2015, 2016, εξανεμίζονται 21 δισ ευρώ από το ΑΕΠ της χώρας, λόγω της μετάπτωσης από την ανάκαμψη στην ύφεση».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε πως δεν αποκλείεται με την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξουν και νέες μειώσεις στις συντάξεις. «Τα μέτρα τα οποία ψηφίζονται σήμερα είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα της δικής σας αναξιοπιστίας χωρίς να δίνεται λύση της βιωσιμότητας του συστήματος», είπε προβλέποντας ότι «σύντομα θα χρειαστούν και νέα μέτρα».

Υπογράμμισε, στη συνέχεια, ότι «το νομοσχέδιο που έφερε η Κυβέρνηση αυξάνει φόρους και εισφορές, οδηγώντας με βεβαιότητα σε αύξηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Τα μέτρα που εισηγείστε είναι η ταφόπλακα κάθε αναπτυξιακής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ενδεικτικά σε 9 αρνητικές επιπτώσεις του νομοσχεδίου:

1ον. Μειώνει δραστικά τις συντάξεις όσων θα βγουν στη σύνταξη από εδώ και στο εξής.

2ον. Εξοντώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες.

3ον. Εμπαίζει τους αγρότες. Μόλις τον Φεβρουάριο ο κ. Τσίπρας τους υποσχέθηκε τα πάντα. Τώρα, καταργεί τον Ο.Γ.Α. και μεταθέτει για το 2031 την καταβολή της εθνικής σύνταξης. Ταυτόχρονα φορολογεί όλες τις βασικές ενισχύσεις καθώς και τις συνδεδεμένες και πράσινες ενισχύσεις.

4ον. Μειώνει τις πραγματικές αποδοχές όλων των εργαζομένων μισθωτών.

5ον. Κόβει το αφορολόγητο. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων μειώνει το υφιστάμενο αφορολόγητο κατά 909 ευρώ.

6ον. Κοροϊδεύει τους χαμηλόμισθους, εξοντώνει τους συνεπείς φορολογούμενους.

7ον. Φορτώνει στους πολίτες την εισφορά αλληλεγγύης ως μόνιμο φόρο.

8ον. Αυξάνει 12% το φόρο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Καθιερώνεται ενιαίος συντελεστής 29%, κάτι που σημαίνει ότι καταργείται ο συντελεστής 26% για κέρδη έως 50.000 ευρώ.

9ον. Αυξάνει το φόρο στα μερίσματα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις ευθύνες που έχουν οι δανειστές μας, επισημαίνοντας ότι «παρακολουθούν τις μεταρρυθμίσεις να σέρνονται και αποδέχονται τελικά ένα πακέτο μέτρων φοροεπιδρομής, το οποίο και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Ο κ. Τσίπρας επενδύει στο διχασμό. Ενεργοποιεί τα πιο βασικά ένστικτα της ελληνικής κοινωνίας. Τροφοδοτεί την οργή, γιατί δεν αντέχει τη δύναμη των επιχειρημάτων. Επαναφέρει με αλλά λόγια το δίλημμα: ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν. Ας τελειώνουμε, λοιπόν, με την πιο ανίκανη και επικίνδυνη Κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά».

«Θα ήμουν», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «ασυγχώρητος αν απέναντι σε μια τόσο επικίνδυνη Κυβέρνηση, δεν έκανα τα πάντα για να οδηγηθούμε στη μόνη λύση, στη μόνη διέξοδο: στις εκλογές, όπου ο λαός γνωρίζοντας την αλήθεια θα αποφασίσει για το μέλλον. Εκλογές για να μπει ένα τέλος στο διασυρμό της χώρας, ένα τέλος στην αδιάκοπη φτωχοποίηση χωρίς καμία προοπτική. Εκλογές για να αποκτήσει η χώρα αξιόπιστη Κυβέρνηση με δικό της σχέδιο. Να συζητά με τους δανειστές με όρους αμοιβαίου σεβασμού και αξιοπιστίας, να πορευτεί μαζί με την κοινωνία το δύσκολο δρόμο που έχουμε μπροστά μας, αλλά με τη σιγουριά της επιτυχίας που θα αφορά όλους τους Έλληνες. Εκλογές για μια ισχυρή Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρώπης. Όχι για μια Ελλάδα failed state, εκτεθειμένη στις γεωπολιτικές θύελλες. Έχουν κόστος οι εκλογές; Έχουν. Αλλά είναι πολύ μικρότερο από τον όλεθρο της παραμονής σας»

_DIM5272_1

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Προχθές, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους βουλευτές του είπε: «Σε αυτήν τη χώρα είναι πλέον ιστορική ανάγκη να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας». Όσοι σας άκουσαν έμειναν άφωνοι. Ο κατά συρροήν ψεύτης λέει ότι πρέπει να μιλήσουμε πλέον τη γλώσσα της αλήθειας.

Δεν μιλήσατε ποτέ αυτήν τη γλώσσα, κ. Τσίπρα. Δεν την ξέρετε. Δεν την αντέχετε. Δεν τη μιλήσατε όταν λέγατε ότι θα καταργήσετε τα μνημόνια. Δεν τη μιλήσατε όταν τάζατε 13η σύνταξη. Δεν τη μιλήσατε όταν υποσχόσασταν αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Δεν τη μιλήσατε όταν εξαπατούσατε με ψεύτικες ελπίδες τους νέους ανθρώπους. Δεν τη μιλήσατε ούτε καν προχθές, όταν παρουσιάσατε την δική σας εικονική πραγματικότητα για την ελληνική οικονομία.

Και κανείς δεν πιστεύει ότι, πλέον, θα αρχίσετε να τη μιλάτε. Διότι κανείς δεν σας πιστεύει πλέον. Ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό.

Ο Μαρκ Τουέιν είχε πει: «Υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και οι στατιστικές». Ο μεγάλος αμερικανός συγγραφέας δεν είχε την τιμή να σας γνωρίσει. Αλλιώς θα έλεγε: «Υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και ο κ. Τσίπρας».

Κι αν κάτι πληρώνουμε πολύ ακριβά σήμερα είναι η δική σας προσωπική αναξιοπιστία. Ρήτρα αναξιοπιστίας είναι το επιπλέον πακέτο των 3,6 δις που μας ζητείται πιεστικά. Ρήτρα προσωπικής σας αναξιοπιστίας. Ρήτρα αναξιοπιστίας της Κυβέρνησής σας.

Γι’ αυτό, πρέπει να φύγετε το συντομότερο. Για να γλυτώσει η Ελλάδα από αχρείαστα μέτρα που για λογαριασμό σας φορτωνόμαστε όλοι.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έχει τόσο πολύ υπερβεί κάθε όριο ψέματος και αναξιοπιστίας ο κ. Τσίπρας, που μπορεί, πλέον, να φέρει στη Βουλή ο,τιδήποτε. Δεν έχει κανένα δισταγμό, κανένα φραγμό. Αρκεί να κρατηθεί στην εξουσία.

Αναρωτιέμαι ποιόν μπορεί να ξανακοιτάξει, με ποιόν μπορεί να ξαναμιλήσει από εκείνους που είχαν πιστέψει τους πύρινους αντιμνημονιακούς λόγους του, με τις υποσχέσεις που αποδείχτηκαν λόγια του αέρα. Λόγια ψεύτικα, που τόσα δεινά έφεραν στον ελληνικό λαό.

Το τελευταίο καταφύγιο της Δημοκρατίας δεν είναι οι νόμοι, δεν είναι η Βουλή. Είναι η ντροπή. Όταν δεν υπάρχει το αίσθημα της ντροπής, η παρακμή καλπάζει κ. Τσίπρα. Και δυστυχώς η έλλειψη αιδούς και συστολής χαρακτηρίζει και τους στενούς σας συνεργάτες.

Ο Yπουργός Εργασίας εισηγείται διατάξεις κατά των οποίων είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας όταν ήταν μεγαλοδικηγόρος. Αυτό δεν ονομάζεται ταξική αποστασία. Ηθική αποστασία και πολιτικός αμοραλισμός του αισχίστου είδους ονομάζεται. Πολιτική υποκρισία ανθρώπων χωρίς ιδεολογία, χωρίς πιστεύω, που κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν την καρέκλα.

Ο Yπουργός Οικονομικών, στην επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, γράφει: «Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν την “ιδιοκτησία” του προγράμματος». Μα ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι στους 53 που συνυπογράφουν κείμενα και διακηρύξεις εναντίον του προγράμματος;

Η μισή Κυβέρνηση εναντιώνεται στο πρόγραμμα (διαγκωνίζονται οι κ.κ. Δρίτσας, Σπίρτζης, Σκουρλέτης για τα εύσημα του αντιμνημονιακότερου) και έχετε το θράσος να μιλάτε για «ιδιοκτησία» του προγράμματος από τους Έλληνες πολίτες; Του προγράμματος που εσείς καθημερινά δαιμονοποιείτε, παραποιείτε και απαξιώνετε;

Αλλά ο κ. Τσακαλώτος στην επιστολή του προβαίνει και σε μια ακόμα σημαντική παραδοχή. Γράφει: «μια ακόμη ελληνική κρίση θα οδηγήσει σε ένα ακόμη αποτυχημένο κράτος (failed state) στην περιοχή».

Αυτό συντελείται ήδη. Η Ελλάδα απαξιώνεται κάθε μέρα που περνά. Με την αβελτηρία σας. Με την ανικανότητα σας. Με τα ψέματα και τις ιδεοληψίες σας.

Και κάθε μέρα που παραμένετε στην εξουσία, η Ελλάδα διολισθαίνει σε failed state. Διότι πριονίζετε τους θεσμούς, διαβρώνετε τη Δημοκρατία, εκμαυλίζετε την πολιτική.

Ο Αρκάς σε μια ακόμα ωραία γελοιογραφία του αναφέρει: «Ηγέτης είναι αυτός που μπορεί να αποτρέψει μία καταστροφή, η οποία δεν θα ερχόταν αν δεν κυβερνούσε».

Εσείς δεν μπορείτε καν να αποτρέψετε την καταστροφή που εσείς ο ίδιος προκαλείτε. Γι’ αυτό, πρέπει να φύγετε μια ώρα αρχύτερα.

Σύντομα δεν θα είστε όχι μόνο ο νεώτερος πρώην πρωθυπουργός που είχε η Ελλάδα, αλλά και ο πλέον απαξιωμένος. Αυτός που θα έχει ταυτιστεί όσο κανένας με τον κυνισμό, τα ψέματα, τον αυταρχισμό, την πολιτική εξαπάτηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση.

Η Ελλάδα χρειάζεται μείωση της φορολογίας, μείωση δαπανών, δίκαιη κατανομή των βαρών και σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον. Αυτές είναι οι ελάχιστες αναγκαίες προϋποθέσεις για να βγει η χώρα από την κρίση, να προσελκύσει επενδύσεις, να μειωθεί η ανεργία και να οδηγηθεί η οικονομία σε ανάπτυξη.

Αντίθετα, το νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή σήμερα η Κυβέρνηση αυξάνει φόρους και εισφορές, οδηγώντας με βεβαιότητα σε αύξηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Τα μέτρα που εισηγείστε είναι η ταφόπλακα κάθε αναπτυξιακής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας.

Και ταυτόχρονα, με την μυωπική ιδεοληψία που χαρακτηρίζει το ασφαλιστικό που προτείνετε, ούτε τη βιωσιμότητά του εξασφαλίζετε, ούτε την κοινωνική δικαιοσύνη εγγυάστε, ούτε την αλληλεγγύη των γενεών προάγετε.

Γιατί το ασφαλιστικό σας:

• Οδηγεί σε πόλεμο γενεών
• Ανοίγει μέτωπο με την παραγωγική Ελλάδα
• Στρεβλώνει τα κίνητρα εργασίας
• Μετατρέπει το ασφαλιστικό σε προνοιακό και
• Ετεροχρονίζει την οριστική επίλυση του προβλήματος

Και όλα αυτά ενώ:

Μειώνει την εθνική σύνταξη για όλους. Από 384 ευρώ/μήνα για 15 έτη ασφάλισης που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, σε 346 ευρώ/μήνα.

Μειώνει υφιστάμενες συντάξεις, ιδίως στους πιο αδύναμους. Οι συντάξεις αναπηρίας σφαγιάζονται, το ΕΚΑΣ καταργείται, οι προσωρινές συντάξεις μειώνονται στο 50% (από 80% σήμερα), το μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου των Δημοσίων Υπαλλήλων πετσοκόβεται κατά 35% μεσοσταθμικά.

Αυτό το νομοθέτημα είναι η επιτομή της ανικανότητάς σας. Σας πήρε 9 μήνες για να καταλήξετε ασθμαίνοντας σε έναν αχταρμά μέτρων που μόνο μεταρρύθμιση δεν συνιστούν.

Σταχυολογώ ενδεικτικά 9 αρνητικές επιπτώσεις του νομοσχεδίου σας:

1ον. Μειώνει δραστικά τις συντάξεις όσων θα βγουν στη σύνταξη από εδώ και στο εξής. Τα ποσοστά αναπλήρωσης που προτείνετε δρουν ως αντικίνητρο για την επιμήκυνση του ασφαλιστικού χρόνου. Οι δε υφιστάμενες κύριες συντάξεις προστατεύονται μόνο μέχρι το 2018 με το κόλπο της προσωπικής διαφοράς.

Μετά δεν σας ενδιαφέρει τι θα γίνει, γιατί προφανώς γνωρίζετε ότι δεν θα είστε Κυβέρνηση τότε…

2ον. Εξοντώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Για παράδειγμα, για έναν μηχανικό, με το κατώτατο τεκμαρτό εισόδημα (7.000 ευρώ περίπου το χρόνο), οι εισφορές και ο φόρος ξεπερνούν το 80% του εισοδήματός του! Αυτό δεν λέγεται φόρος και εισφορά, αλλά οικονομική δολοφονία! Και δολοφονείτε πραγματικά την προοπτική των νέων ανθρώπων, των νέων επιστημόνων να βρουν δουλειά στη χώρα μας.

3ον. Εμπαίζει τους αγρότες. Μόλις τον Φεβρουάριο, ο κ. Τσίπρας τους υποσχέθηκε τα πάντα. Τώρα, καταργεί τον Ο.Γ.Α. και μεταθέτει για το 2031 την καταβολή της εθνικής σύνταξης.

Ταυτόχρονα, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής φορολογεί όλες τις βασικές ενισχύσεις καθώς και τις συνδεδεμένες και πράσινες ενισχύσεις. Όταν πριν από λίγες μέρες, ο κ. Τσίπρας έλεγε τα ακριβώς αντίθετα…

4ον. Μειώνει τις πραγματικές αποδοχές όλων των εργαζομένων μισθωτών. Όλοι οι εργαζόμενοι χάνουν 0,5% από την 1η Ιουνίου. Ταυτόχρονα, αυξάνεται το μισθολογικό κόστος οδηγώντας σε νέες απολύσεις και σε ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία.

5ον. Κόβει το αφορολόγητο. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων μειώνει το υφιστάμενο αφορολόγητο κατά 909 ευρώ. Για τους έγγαμους με δύο παιδιά, μειώνει το υφιστάμενο αφορολόγητο κατά 454 ευρώ.

Ένα είναι βέβαιο: Η τσίπα δεν είναι από τα χαρακτηριστικά της Κυβέρνησής σας, κ. Τσίπρα. Διότι αν ήταν, ήδη ο κ. Τσακαλώτος θα είχε κάνει πράξη την υπόσχεσή του να παραιτηθεί μετά από αυτήν τη μείωση του αφορολογήτου ορίου που ο ίδιος εισηγείται.

6ον. Κοροϊδεύει τους χαμηλόμισθους, εξοντώνει τους συνεπείς φορολογούμενους. Δίνει δήθεν «μάχη» να μην μειώσει κι άλλο το αφορολόγητο, όταν οι έμμεσοι φόροι που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές (αύξηση Φ.Π.Α. στο 24% από 23%, αύξηση Φ.Π.Α. και Ε.Φ.Κ. στη βενζίνη και στο ηλεκτρικό, στο νερό, στο τηλέφωνο κ.λ.π.), αφαιρούν από το διαθέσιμο εισόδημα των φτωχότερων νοικοκυριών πολύ περισσότερα. Σήμερα, ψηφίζετε μέτρα ύψους 3,8 δις ευρώ, καθώς δεν έχετε φέρει το πακέτο της αύξησης των έμμεσων φόρων.

7ον. Φορτώνει στους πολίτες την εισφορά αλληλεγγύης ως μόνιμο φόρο. Η εισφορά αλληλεγγύης ενσωματώνεται στην φορολογική κλίμακα. Ένα μέτρο που είχε μειώσει η Νέα Δημοκρατία κατά 30% και είχε θεσμοθετήσει τη λήξη του στις 31.12.2016.

8ον. Αυξάνει 12% το φόρο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Καθιερώνεται ενιαίος συντελεστής 29%, κάτι που σημαίνει, ότι καταργείται ο συντελεστής 26% για κέρδη έως 50.000 ευρώ
Δηλαδή, σε συνθήκες ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας, η Κυβέρνηση αυξάνει το φόρο κατά 12% στους μικρομεσαίους! Και περιμένει να ανακάμψει η οικονομία …

9ον. Αυξάνει το φόρο στα μερίσματα. Η αύξηση του φόρου στα μερίσματα, δίνει κίνητρο για ζημιές, όχι για κέρδη! Η αύξηση του φόρου μερισμάτων αποτελεί κίνητρο φορολογικής μετανάστευσης σε όσους απέμειναν στη χώρα και μοχλός αποτροπής επαναπατρισμού των κεφαλαίων στο εσωτερικό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τα κάνει όλα αυτά η Κυβέρνηση για να πετύχει τι;

Μήπως για να είναι η τελευταία παρέμβαση που θα χρειαστεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προκειμένου να γίνει βιώσιμο; Μήπως για να μην ξαναχρειαστούν περικοπές συντάξεων;

Δυστυχώς, το αντίθετο συμβαίνει. Από το ίδιο σας το νομοσχέδιο και από την αναλογιστική μελέτη που παρουσιάσατε, είναι βέβαιο ότι οι θυσίες των πολιτών είναι χωρίς αντίκρισμα. Πολύ σύντομα, από τον επόμενο χρόνο, θα υποστούν και νέα αφαίμαξη.

Ακούμε συχνά την κριτική: «Μα καλά εμείς μέσα σε 16 μήνες καταστρέψαμε το ασφαλιστικό; Εσείς δεν έχετε ευθύνες που κυβερνήσατε τόσα χρόνια;».

Απαντάμε: Πρώτον, η Νέα Δημοκρατία με τις δικές της παρεμβάσεις στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 έδωσε πολλά χρόνια ζωής στο ασφαλιστικό μας σύστημα.

Δεύτερον, εμείς έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας, γιατί στο παρελθόν δεν ήμασταν πιο τολμηροί και υποκύψαμε στην πίεση του πολιτικού κόστους.

Τρίτον και σημαντικότερο, τα μέτρα που σήμερα ψηφίζετε είναι ο λογαριασμός της δικιάς σας ανικανότητας και ιδεοληψίας.

Στο τέλος Δεκεμβρίου 2014, μετά από μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών δεν υπήρχε καμία ανάγκη μείωσης των κύριων συντάξεων, ούτε ποτέ είχε τεθεί τέτοιο ζήτημα από την Τρόικα.

Δεν υπήρχε κανένα αίτημα δημοσιονομικό που να αφορούσε στο ασφαλιστικό, πλην της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις.

Είχαμε, μάλιστα, καταφέρει η πρώτη αξιόπιστη αναλογιστική μελέτη, που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Ecofin, να επιβεβαιώσει ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα εκπλήρωνε τους όρους βιωσιμότητας μέχρι το έτος 2060.

Αυτή είναι η αλήθεια, κ. Τσίπρα. Εκεί ακριβώς ήμασταν εδώ κι ενάμιση χρόνο.

Μετά ήλθατε εσείς.

Κι έτσι, ενώ μέχρι το Δεκέμβριο 2014 δεν ήταν αναγκαία καμία περικοπή κύριων συντάξεων, αυτή κατέστη επιτακτική από την Τρόικα για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που οι καταστροφικές πολιτικές σας είχαν εκτροχιάσει.

Και σας ρωτώ, με βάση τα δικά σας στοιχεία, με το σφαγιασμό των συντάξεων εξοικονομείτε από το έλλειμμα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης περί τα 800.000.000 ευρώ μέχρι το 2018. Μάλιστα.

Ξέρετε πόσα χάσατε από ασφαλιστικές εισφορές, μόνο από την «όπισθεν», που βάλατε στην οικονομία το 2015-2016; Αναρωτηθήκατε πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν στην ύφεση, γιατί μένετε ιδεοληπτικά κολλημένοι σε πολιτικές που απέτυχαν και καταδικάστηκαν παντού στον κόσμο;

Να σας το πω εγώ, λοιπόν. 210.000 θέσεις εργασίας θα είχαν δημιουργηθεί το 2015 και το 2016 αν η οικονομία δεν είχε εισέλθει και πάλι στο σπιράλ της ύφεσης που εσείς προκαλέσατε.

Και ξέρετε πόσες θα ήταν οι πρόσθετες εισφορές που θα εισπράττατε από αυτές τις θέσεις εργασίας; 900.000.000 ευρώ!

Κι εδώ είναι το εκπληκτικό:

Όσα ζητάει η Κυβέρνησή σας για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό περικόπτοντας τις συντάξεις με το ασφαλιστικό σας, τα χάνει από τις εισφορές!

Δυστυχώς για εσάς, κ. Τσίπρα, τα πραγματικά δεδομένα είναι αμείλικτα.

Το 2015 και το 2016 εξανεμίζονται σωρευτικά 21 δις ευρώ, από το ΑΕΠ της χώρας, λόγω της μετάπτωσης της οικονομίας από ανάπτυξη σε ύφεση. Και αυτά με βάση τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις οποίες με τόσο ενθουσιασμό υιοθετήσατε.

Με απλά λόγια το κάθε νοικοκυριό στο τέλος του 2016 θα είναι περίπου κατά 5.000 ευρώ φτωχότερο σε σχέση με το τι θα συνέβαινε αν δεν είχατε κυβερνήσει.

Και στην πραγματική οικονομία τι συμβαίνει; Με βάση τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ., οι διαγραφές επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 70% το πρώτο τρίμηνο του 2016 ενώ οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 20% στο ίδιο διάστημα.

Και έχετε το θράσος να επιρρίπτετε αλλού τις δικές σας τεράστιες ευθύνες.

Ναι, λοιπόν, τα μέτρα που ψηφίζετε σήμερα οφείλονται αποκλειστικά σε εσάς! Καταφέρατε να δημιουργήσετε ταμειακό πρόβλημα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με το πισωγύρισμα στην οικονομία.

Αυτό και μόνο αυτό καλύπτετε με τα μέτρα σας. Χωρίς να δίνετε καμία προοπτική βιωσιμότητας στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Και πολύ σύντομα θα χρειαστούν νέα μέτρα, για να καλύψουν την τρύπα των παλιών και αυτό θα συνεχίζεται όσο εσείς συνεχίζετε την ίδια καταστροφική πολιτική.

Ίσως αυτός είναι ο σχεδιασμός σας.

Να μεταφέρετε στην επόμενη Κυβέρνηση ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Το τέλος του δρόμου που ακολουθείτε είναι φτωχοποίηση των συνεπών προς όφελος των φοροφυγάδων και της κομματικής νομενκλατούρας.

Η πρότασή σας δεν αναδιανέμει πλούτο. Μοιράζει μιζέρια.

Δεν δημιουργεί κίνητρα για εργασία. Δεν κινητοποιεί τις υγιείς δυνάμεις της χώρας. Μας βουλιάζει πιο βαθιά στο τέλμα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η ατμόσφαιρα στην ελληνική κοινωνία είναι πολύ βαριά. Παντού κυριαρχεί, δυστυχώς, η απογοήτευση, η απαισιοδοξία, ακόμη και η απόγνωση σε πολλές περιπτώσεις.

Κάθε μέρα που ξημερώνει, η Κυβέρνηση επιφυλάσσει στους πολίτες και νέες δυσάρεστες εκπλήξεις. Η αβεβαιότητα κατατρώει τη ζωή των ανθρώπων. Οι πολίτες χάνουν μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους, κάνουν θυσίες αλλά δε βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ.

Οι νέοι άνθρωποι εισπράττουν από παντού αδιέξοδα. Ψάχνονται να φύγουν στο εξωτερικό ή ζουν με το χαρτζιλίκι της οικογένειας ή τη σύνταξη του παππού τους.

Δεν μπορεί αυτό να είναι το μέλλον της πατρίδας μας.

Σε όλους αυτούς τους πολίτες, σε όλο τον ελληνικό λαό, θέλω να πω ξεκάθαρα: υπάρχει άλλος δρόμος, υπάρχει άλλη πολιτική πρόταση, υπάρχει πραγματική ελπίδα.

Ο δρόμος που καλούμε τους Έλληνες να διανύσουμε μαζί δεν θα είναι εύκολος. Θα στηρίζεται, όμως, στη δύναμη της αλήθειας και της συλλογικής αυτογνωσίας.

Στην πίστη στις δυνατότητές μας ως λαός αλλά και στην ευθυκρισία που θα μας επιτρέψει να μάθουμε από τα λάθη μας και να μην τα επαναλάβουμε.

Αυτή είναι η συμφωνία αλήθειας που προτείνουμε στον ελληνικό λαό. Μια συμφωνία που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα στη σχέση πολιτών και πολιτικών: την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης.

Κάθε ψέμα που λέγεται σε αυτήν την αίθουσα προσθέτει ένα λιθαράκι στον τοίχο της οργής που διχάζει την ελληνική κοινωνία. Και αυτόν τον τοίχο πρέπει να το γκρεμίσουμε.

Με ειλικρίνεια. Με συνέπεια. Με αποφασιστικότητα.

Η χώρα πρέπει να δημιουργήσει πλούτο και να μην αναδιανέμει τη φτώχια. Και η απλή αλήθεια είναι ότι το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής που επιλέγει η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Και να κλείσει η αξιολόγηση, η οικονομία δεν θα ανακάμψει. Και τα προληπτικά μέτρα που σας ζητούν από τώρα, έτσι όπως το πάτε, θα καταστούν υποχρεωτικά.

Γι’ αυτό, σας λέμε ότι επί των ημερών σας, τα μνημόνια τα ψηφίζετε δύο – δύο…

Και δυστυχώς, για αυτήν την εξέλιξη έχουν ευθύνη και οι δανειστές μας. Που παρακολουθούν τις μεταρρυθμίσεις να σέρνονται και αποδέχονται τελικά ένα πακέτο μέτρων φοροεπιδρομής, το οποίο και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Γι’ αυτό, μας φορτώνουν από τώρα τα πρόσθετα μέτρα κάβα 3,6 δις ευρώ. Τα οποία και θα καταστούν αναπόφευκτα. Και έτσι, ο συνολικός λογαριασμός της Κυβέρνησης Τσίπρα θα φτάσει αισίως τα 12 δις ευρώ.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη προτείνει μια άλλη πολιτική που βασίζεται στη μείωση των κρατικών δαπανών, στη μείωση των φόρων με σταθερό φορολογικό πλαίσιο, και βέβαια στη διευκόλυνση και προσέλκυση επενδύσεων.

Αναφορικά με το μείγμα δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν έχουμε απλά επαναλάβει ότι πρέπει να στηρίζεται περισσότερο στη συγκράτηση των δαπανών και λιγότερο στους φόρους. Το κάναμε πράξη.

Το πρώτο Μνημόνιο βασιζόταν υπερβολικά σε αυξήσεις φόρων. Και απέτυχε. Διορθώσαμε πολλά από τα λάθη του στο δεύτερο Μνημόνιο και αλλάξαμε το μείγμα δημοσιονομικής προσαρμογής μειώνοντας τις δαπάνες.

Και η οικονομία ανέκαμψε από τη βαθιά ύφεση και πετύχαμε πρωτογενή πλεονάσματα μειώνοντας φόρους περίπου 1,2 δις ευρώ, και επιστρέψαμε 6 δις ευρώ ρευστότητα στην οικονομία μέσω της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, και δώσαμε κοινωνικό μέρισμα 450.000.000 ευρώ στους πλέον αδύναμους από τους συμπολίτες μας.

Αυτά που τότε λέγατε «ψίχουλα» για να έρθετε εσείς και να δώσετε τέσσερις φορές λιγότερα!

Μπορούμε να επιτύχουμε τη δημοσιονομική πειθαρχία που απαιτείται, μειώνοντας στοχευμένα, λελογισμένα, περιττές δαπάνες. Μπορούμε να μειώσουμε σπατάλες, αλλά κυρίως μπορούμε να ανασχεδιάσουμε και αναδιατάξουμε τη δημόσια διοίκηση ώστε «να επιτυγχάνει περισσότερα, με λιγότερα».

Ξέρουμε πως να το πετύχουμε. Δεν έχουμε πια πελατειακές δεσμεύσεις. Αφήνουμε πίσω μας τα λάθη του χθες.

Ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ: Η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει τους φόρους. Με σεβασμό στις δεσμεύσεις μας για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, θα εφαρμόσουμε άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής.

Και για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος υπάρχει άλλος δρόμος. Σας τον παρουσίασα στην πρώτη μου ομιλία στη Βουλή ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, και τότε σπεύσατε να με κατηγορήσετε ως νεοφιλελεύθερο.

Εσείς, ο γνήσιος αριστερός που κόβει το αφορολόγητο, αυξάνει τους άμεσους και έμμεσους φόρους, συντρίβει τους χαμηλοσυνταξιούχους, πλήττει τους πιο αδύναμους για τους οποίους δήθεν κόπτεται…

Αλλά εσείς δεν είστε αριστερός. Οπορτουνιστής είστε που θα κάνει τα πάντα για να μείνει στην καρέκλα.

Βεβαίως πρέπει να μειώσουμε τη δαπάνη του ασφαλιστικού συστήματος. Αλλά με δίκαιο τρόπο. Μειώνοντας τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τα λεγόμενα ευγενή ταμεία, εξετάζοντας τις δαπάνες που αφορούν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, και ενισχύοντας καθοριστικά την απασχόληση.

Και φυσικά, σταματώντας τις προσλήψεις των «κολλητών» και ακυρώνοντας τις αυξήσεις σε κομματικούς συμβούλους του δημοσίου που σπεύσατε ήδη να νομοθετήσετε.

Αυξήσεις που δεν τις αντέχει μια χώρα με 1.500.000 ανέργους που προέρχονται όλοι από τον ιδιωτικό τομέα.

Όλοι ξέρουμε ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί ποτέ αν δεν αλλάξει ο λόγος εργαζομένων προς συνταξιούχους.

Αν δεν πάρει μπρος η μηχανή της ανάπτυξης. Αν δεν δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που θα προσθέσουν εισφορές στο σύστημα.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, έχουμε το σχέδιο να κάνουμε την Ελλάδα να δουλέψει ξανά. Να ανακτήσει τη χαμένη της αυτοπεποίθηση.

Στο επίκεντρο του δικού μας σχεδίου είναι η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Η αξιοποίηση των μεγάλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η χώρα μας σε μια σειρά από κλάδους.

Η προσέλκυση επενδύσεων χρειάζεται σταθερό φορολογικό σύστημα, περιορισμό της γραφειοκρατίας, προβλέψιμους κανόνες ανταγωνισμού, απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης ειδικά ως προς τις χρήσεις γης.

Αλλά χρειάζεται και κάτι ακόμα: Μια Κυβέρνηση που να πιστεύει στη δύναμη της ελεύθερης οικονομίας να παράγει πλούτο. Που να καταλαβαίνει τη σημασία της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Που να λειτουργεί συντονισμένα ακολουθώντας ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Που να μην έχει ο κάθε Υπουργός τη δική του ατζέντα.

Που να την εμπιστεύονται όλοι, πολίτες και επενδυτές. Που να κάνει αυτά που λέει και να μην λέει αυτά που δεν μπορεί να κάνει.

Αλλά πως θα τα κάνει όλα αυτά μία Κυβέρνηση, της οποίας πολλά στελέχη έχουν μοναδικό προσόν τις συμμετοχές σε καταλήψεις;

Που δεν πιστεύουν στην αριστεία;

Που αμφισβητούν τον πυρήνα των θεσμών της αστικής Δημοκρατίας;

Που θεωρούν ότι η εκπαίδευση αναπαράγει ταξικά στερεότυπα;

Υπάρχουν δύο ειδών Υπουργοί σε αυτή την Κυβέρνηση: Οι δήθεν ιδεολόγοι μιας απαξιωμένης Αριστεράς και οι γνήσιοι οπορτουνιστές της εξουσίας. Και υπάρχει και ο κ. Τσίπρας, που με αξιοθαύμαστο τρόπο συνδυάζει κάτι και από τις δύο αυτές ιδιότητες.

Και μετά περιμένουν κάποιοι ότι με αυτή την Κυβέρνηση θα έρθουν επενδύσεις και ανάπτυξη…

Θέλω να αναφέρω ένα μικρό μόνο πρόσφατο παράδειγμα για το πως αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση την έννοια της ανάπτυξης.

Μόλις προχθές, ο αναρμόδιος Υπουργός έκανε δεκτή τροπολογία, με την οποία τμήμα της έκτασης του παράκτιου μετώπου στο Φαληρικό όρμο παραχωρείται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την ανέγερση υποστηρικτικών κτηρίων.

Αντί να αξιοποιήσουμε την έκταση ως μια φυσική συνέχεια του πάρκου του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, εσείς θέλετε να την παραχωρήσετε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης…

Όταν μάλιστα έχουν γίνει οι σχετικές μελέτες και η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει πόρους.

Το κόσμημα της Αθήνας, ένας χώρος που θα πρέπει να αποτελεί την αφετηρία της Αθηναϊκής Ριβιέρας, θα φιλοξενεί κλούβες των ΜΑΤ.

Με σημερινή τροπολογία, έρχεται η Κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη το τεράστιο σφάλμα της, να καταργήσει το άρθρο που μόλις προχθές ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτό δεν είναι Κυβέρνηση, είναι σκορποχώρι.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνω λέγοντας τα εξής,

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει συνειδητοποιήσει ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα είναι μια Κυβέρνηση βουτηγμένη στο ψέμα, την ανυποληψία, την τραγική αποτυχία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει συνειδητοποιήσει ότι το «σκίσιμο των μνημονίων» ήταν η πιο χυδαία εξαπάτηση των ασθενέστερων στρωμάτων της κοινωνίας.

Οι πολίτες κατανοούν, πλέον, ότι το πολιτικό σύστημα Τσίπρα είναι ταγμένο στην προάσπιση του κρατισμού, της κομματοκρατίας, των προνομίων, των πελατειακών σχέσεων.

Έχουν περάσει ήδη 4 εβδομάδες που ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με αίσθημα ευθύνης, ζήτησα να φύγει αυτή η Κυβέρνηση για να δοθεί μια νέα αξιόπιστη κυβερνητική λύση στη χώρα.

Το έκανα με μεγάλη περίσκεψη. Είμαι πολιτικός που επιδίωκα πάντα τη συναίνεση και τη σύνθεση. Το έκανα και πέρυσι τον Σεπτέμβριο, αλλά τότε ο κ. Τσίπρας οδήγησε τη χώρα σε αχρείαστες δεύτερες εθνικές εκλογές.

Από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκα στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, έκανα τα πάντα για να συμβάλλω σε μια άλλη, πιο γόνιμη πολιτική ατμόσφαιρα στη χώρα.

Στηρίξαμε την συγκρότηση εθνικής στρατηγικής για το προσφυγικό, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Μια στρατηγική που, δυστυχώς, η ίδια η Κυβέρνηση αθέτησε.

Ως αντιπολίτευση, καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό στη λογική της δίκαιης κατανομής των βαρών ανάμεσα στις γενιές. Ξεφύγαμε από τον κανόνα της στείρας αντιπολιτευτικής άρνησης που κυριαρχούσε για 10ετίες.

Αλλά είναι πια ξεκάθαρο σε όλους, ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν επιδιώκει κανενός είδους συναίνεση. Δεν αντέχει τη συναίνεση, γιατί μέσα από το διάλογο, που η συναίνεση απαιτεί, θα αποκαλυφθεί η δικιά της γύμνια και ανεπάρκεια.

Ο κ. Τσίπρας επενδύει στο διχασμό. Ενεργοποιεί τα πιο βασικά ένστικτα της ελληνικής κοινωνίας. Τροφοδοτεί την οργή, γιατί δεν αντέχει τη δύναμη των επιχειρημάτων.

Επαναφέρει με αλλά λόγια το δίλλημα: ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν.

Ας τελειώνουμε, λοιπόν, με την πιο ανίκανη και επικίνδυνη Κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά.

Θα ήμουν ασυγχώρητος αν απέναντι σε μια τόσο επικίνδυνη Κυβέρνηση δεν έκανα τα πάντα για να οδηγηθούμε στη μόνη λύση, στη μόνη διέξοδο: στις εκλογές, όπου ο λαός γνωρίζοντας την αλήθεια θα αποφασίσει για το μέλλον.

Εκλογές για να μπει ένα τέλος στο διασυρμό της χώρας, ένα τέλος στην αδιάκοπη φτωχοποίηση χωρίς καμία προοπτική.

Εκλογές για να αποκτήσει η χώρα αξιόπιστη Κυβέρνηση με δικό της σχέδιο.

Να συζητά με τους δανειστές με όρους αμοιβαίου σεβασμού και αξιοπιστίας, να πορευτεί μαζί με την κοινωνία το δύσκολο δρόμο που έχουμε μπροστά μας, αλλά με τη σιγουριά της επιτυχίας που θα αφορά όλους τους Έλληνες.

Εκλογές για μια ισχυρή Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρώπης. Όχι για μια Ελλάδα failed state, εκτεθειμένη στις γεωπολιτικές θύελλες

Έχουν κόστος οι εκλογές; Έχουν. Αλλά είναι πολύ μικρότερο από τον όλεθρο της παραμονής σας.

Είναι βέβαιο ότι δεν αργεί η ώρα που θα εγκαταλείψετε την εξουσία.

Το μόνο καλό που θα έχει μείνει από την σύντομη παραμονή σας στην εξουσία είναι ότι θα έχουν γκρεμιστεί οριστικά όλοι οι μύθοι του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού.

Και μαζί τους ο μύθος της Αριστεράς στην εξουσία. Μια Αριστερά που μετέτρεψε τα όνειρα των πολιτών που την πίστεψαν σε εφιάλτη.

Και δικαίωσαν όσους προειδοποιούσαν ότι αυτή η Αριστερά θα ήταν αδύνατον να διαχειρισθεί τις τύχες του τόπου με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα.

Πληρώσαμε ακριβά τα ψέματα των τελευταίων ετών. Μαζί με αυτά πρέπει να τελειώσουν και οι αντιλήψεις που κυριάρχησαν επί 10ετίες στη χώρα μας και κορυφώθηκαν με την σημερινή Κυβέρνηση: Ο δημαγωγικός λαϊκισμός, ο κρατισμός, οι πελατειακές σχέσεις, η πολιτική ατολμία.

Η πρότασή μας στηρίζεται στην ελπίδα που δημιουργεί η αλήθεια. Μόνο έτσι θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα δημιουργήσουμε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία που θα πάει την Ελλάδα μπροστά.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ο «αδύναμος κρίκος» της Ευρώπης, ούτε να γίνεται αντικείμενο ειρωνείας και χλευασμού. Δεν μπορεί οι ιδεοληψίες που σε όλο τον κόσμο απέτυχαν και εγκαταλείφθηκαν, εδώ να παραμένουν ισχυρές.

Ο ρόλος της επόμενης Κυβέρνησης δεν θα είναι απλά διαχειριστικός. Χρέος μας είναι να υπερασπιστούμε με σθένος μια πολιτική συνολικής ανόρθωσης της χώρας που θα ξεπερνά την επίτευξη στενών τεχνοκρατικών στόχων.

Είναι αλήθεια ότι η πολιτική κρίση και ο ακραία διχαστικός και αφοριστικός λόγος έχουν παρασύρει ψηφοφόρους στα επικίνδυνα για τη Δημοκρατία πολιτικά άκρα και τον αδιέξοδο ανορθολογισμό τους.

Ωστόσο, η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, η σιωπηλή πλειοψηφία, εξακολουθεί να θέλει η Ελλάδα να είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία.

Θέλει να ζει σε μια χώρα που να της επιτρέπει να ξεδιπλώνει ελεύθερα τις δυνάμεις της και να δημιουργεί. Που να επιβραβεύει και να μην τιμωρεί το ταλέντο, την εργασία την επιχειρηματικότητα.

Αυτήν την πλατιά κοινωνική πλειοψηφία θα εκφράσει και πάλι η Νέα Δημοκρατία. Και μαζί με όλους τους Έλληνες θα ξανακάνουμε την Ελλάδα μας αυτό που της αξίζει.